Regjeringer gjør fremskritt mot å bli enige om endringer i det internasjonale helseforskriften (2005).

DET ER HELT TYDELIG AT WHO NÅ VIL HA FORTGANG I Å FÅ REGJERINGENE TIL Å STARTE ENDELIKTET! LES DET SOM STÅR MED UTHEVET SKRIFT. DETTE HAR KJERKOL OG STØRE UNDERSKREVET. DENNE INFORMASJONEN ER DEN VIKTIGSTE INFOEN GITT PÅ DETTE NETTSTEDET HITTIL!

https://www.who.int/news/item/07-10-2023-governments-make-progress-towards-agreeing-amendments-to-the-international-health-regulations-(2005)

Genève, 7. oktober 2023 – Det ble gjort fremskritt denne uken på mange av de over 300 foreslåtte endringene til International Health Regulations 2005 (IHR). I denne femte runden med intensive diskusjoner, som finner sted i regi av arbeidsgruppen for endringer i IHR (WGIHR) – som inkluderer de 196 partene i IHR, Den europeiske union og Palestinas observatørdelegasjon – diskuterte deltakerne foreslåtte endringer inkludert de innen områdene:

 • Inngangspunkter
 • Folkehelsetiltak
 • Helsedokumenter
 • Generelle bestemmelser
 • Sluttbestemmelser
 • Definisjoner, formål og omfang, prinsipper og ansvarlige myndigheter
 • Beredskapsutvalget
 • Beslutningsinstrument for vurdering og varsling av hendelser.

Arbeidsgruppen diskuterte også et konsolidert forslag fra de foreslåtte statspartene om foreslåtte endringer i artikkel 13A Rettferdig tilgang til helseprodukter, teknologier og kunnskap for folkehelserespons, samt artikkel 8-konsultasjon.

Det ble enighet om at innsatsen skulle fortsette i mellomsesjonsperioden (før neste møte i WGIHR i desember), inkludert:

 • diskusjoner mellom talsmenn for ulike foreslåtte endringer, med sikte på presentasjon av eventuelle utfall for behandling av utkastgruppen;
 • intersesjonelle orienteringer og tilrettelagte intersesjonelle konsultasjoner som dekker artikler, vedlegg og emner diskutert under dette og tidligere møter i WGIHR, inkludert de som har vært gjenstand for intersesjonelt arbeid. Dette inkluderer også arbeid med finansiering for folkehelsekriser og IHR-implementering, og Public Health Alert – PHEIC – pandemisk kontinuum, inkludert definisjoner, kriterier og prosessen for å bestemme hver. Resultatene av tilrettelagte intersesjonelle konsultasjoner vil ikke utgjøre en avtalt tekst og vil bli gjort tilgjengelig i forkant av neste WGIHR-møte i desember 2023; og
 • utarbeidelse, etter behov, av Spesialenheten med bistand fra sekretariatet, av utkast til tekstforslag basert på diskusjonene så langt, for behandling i arbeidsgruppen på det sjette møtet.

“Vi vil fortsette arbeidet med en rekke saker i mellomsesjonsperioden før WGIHR6, så vel som tidlig i 2024. Vi er sikre på at vi vil være i stand til å levere på vårt mandat innen den 77. Verdens helseforsamling. Viljen er der,” sa WGIHRs medformann Dr Abdullah Assiri i Saudi-Arabia.

“Vi har et veldig sterkt felles fokus på vårt mandat om å levere en pakke med målrettede endringer til IHR og sikre at rettferdighet gjenspeiles i IHR. Det ville være lett å gjøre IHR verre. Det vil være vanskelig å gjøre dem bedre. Vi vil fokusere på den vanskelige oppgaven og gjøre dem bedre, sier WGIHRs medformann Dr Ashley Bloomfield fra New Zealand.

Medformennene bemerket at, med henvisning til beslutning WHA75(9), virket det usannsynlig at pakken med endringer ville være klar innen januar 2024. I denne forbindelse ble arbeidsgruppen enige om å fortsette sitt arbeid mellom januar og mai 2024. Generaldirektøren vil forelegge den 77. helseforsamlingen pakken med endringer som er blitt enige om av arbeidsgruppen.

De opprinnelige internasjonale sanitærforskriftene ble vedtatt i 1951 under WHOs grunnlov for å angi avtalte tilnærminger og forpliktelser for land til å forberede seg på og reagere på sykdomsutbrudd og andre akutte folkehelsehendelser med risiko for internasjonal . De opprinnelige internasjonale sanitærforskriftene ble revidert tre ganger – i 1969 (da de ble internasjonale helseforskrifter), i 1981 og i 2005.

IHR er et folkerettslig instrument som er juridisk bindende for 196 statsparter, inkludert de 194 WHO-medlemsstatene. IHR, i sin versjon vedtatt i 2005, har blitt endret to ganger – i 2014 og 2022 (de siste endringene trer i kraft i mai 2024). De nyeste foreslåtte endringene kommer som svar på utfordringene fra -pandemien.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.