WHO prekvalifiserer den første selvtesten for hepatitt C-virus

https://www.who.int/news/item/10-07-2024-who-prequalifies-the-first-self-test-for-hepatitis-c-virus

Verdens helseorganisasjon (WHO) har prekvalifisert den første selvtesten for hepatitt C- (HCV) som kan gi en kritisk for å utvide tilgangen til testing og diagnose, og akselerere den globale innsatsen for å eliminere hepatitt C.

Produktet, kalt OraQuick HCV-selvtest, produsert av OraSure Technologies, er en utvidelse av den prekvalifiserte OraQuick® HCV Rapid Antibody som opprinnelig ble prekvalifisert av WHO i 2017 for profesjonell bruk . Selvtestversjonen, spesielt designet for bruk av lekbrukere, gir enkeltpersoner et enkelt sett som inneholder komponentene som er nødvendige for å utføre selvtesten.

WHO anbefalte HCV-selvtesting (HCVST) i 2021 for å utfylle eksisterende HCV-testtjenester i land. Anbefalingen var basert på bevis som viser dens evne til å øke tilgangen til og bruken av tjenester, spesielt blant personer som kanskje ikke ellers tester.

HCVST-implementeringsprosjekter på nasjonalt nivå, i stor grad støttet av Unitaid, har vist høye nivåer av aksept og gjennomførbarhet, i tillegg til å styrke mennesker gjennom personlig valg, autonomi og tilgang til stigmafrie egenomsorgstjenester.

“Hver dag går 3500 liv tapt på grunn av viral hepatitt. Av de 50 millioner menneskene som lever med hepatitt C, hadde bare 36 % blitt diagnostisert, og 20 % har mottatt kurativ behandling innen utgangen av 2022, sier Dr Meg Doherty, WHO-direktør for avdelingen for globale HIV-, hepatitt- og STI-programmer. “Tillegget av dette produktet til WHOs prekvalifiseringsliste gir en sikker og effektiv måte å utvide HCV-testing og behandlingstjenester, som sikrer at flere mennesker får diagnosene og behandlingen de trenger, og til slutt bidrar til det globale målet om HCV-eliminering.”

WHOs prekvalifikasjonsprogram (PQ) for in vitro diagnostikk (IVDs) evaluerer en rekke tester, inkludert de som brukes for påvisning av antistoffer mot HCV. Programmet vurderer IVD-er mot kvalitets-, sikkerhets- og ytelsesstandarder. Det er en hjørnestein i å støtte land i å oppnå diagnose og behandlingsovervåking av høy kvalitet.

“Tilgjengeligheten av en WHO prekvalifisert HCV-selvtest gir lav- og mellominntektsland tilgang til trygge og rimelige selvtestingsalternativer som er avgjørende for å nå målet om at 90 % av alle mennesker med HCV skal bli diagnostisert,” sier Dr Rogério Gaspar, WHO-direktør for avdelingen for regulering og prekvalifisering. “Denne prestasjonen bidrar til å forbedre tilgangen til kvalitetssikrede helseprodukter for flere mennesker som bor i lavinntektsland.”

WHO vil fortsette å vurdere ytterligere HCV-selvtester, støtte evidensbasert implementering og samarbeide med lokalsamfunn for å utvide tilgjengelige alternativer til alle land.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.