Hva er en Turbofan? En funksjonsdel som er i alle konvensjonelle flymotorer!

HER KOMMER EN FORKLARING PÅ HVORDAN EN TURBOFAN BYPASS JET ENGINE FUNGERER.

A turbofan-motor er en modifisert type jetmotor som bruker en kombinasjon av bypass-luft og jet-kjerneeffekt for å skape skyvekraft. Omkjøringsluft blåses gjennom en kanalvifte. Jetkjernen driver denne kanalviften. Turbofan-motoren er også kjent som en bypass- eller fanjet-motor.

turbofan

Begrepet “ turbofan ” står for “turbin” og “fan,” delen “ turbin ” representerer en gassturbin som oppnår mekanisk kraft gjennom forbrenning, og delen “fan” representerer en kanalvifte som bruker gassturbinens mekaniske kraft for å akselerere luften bakover.

Viften av turbofanen henter overflødig kraft fra avgassene gjennom turbinen. Denne prosessen bremser eksoshastigheten litt, men bypass-luften øker massen betydelig.

Når det gjelder turbojet, vil all trukket luft strømme gjennom turbin og forbrenningskammer. Derimot, i en turbofan-motor, omgår bare en del av luften som trekkes inn i motoren gjennom turbinen og forbrenningskammeret. Derfor fungerer en turbofan-motor som en turbojet som bruker en kanalvifte.

Disse motorene genererer skyvekraft gjennom et fremdriftssystem (vifte) og beveger flyet med fly. De siste flyene har turbofanmotorer fordi disse motorene har god drivstoffeffektivitet og gir høy skyvekraft.

Turbofan-motoreffektiviteten kan måle som forholdet mellom brent drivstoff og generere en nødvendig mengde skyvekraft. Det uttrykkes vanligvis som et halvt kilo drivstoff per kilo skyvekraft.

De fleste kommersielle flymotorer har i dag motorer med høy bypass, men de siste militære jagerflyene har turbofanmotorer med lav bypass. Etterbrennere kan ikke bruke turbofaner med høy bypass, men kan brukes i lavbypass-motorer.

I denne typen motorer omgir kjernemotoren av en frontvifte og en ekstra turbin bak. turbiner og vifter har flere blader som en sentral turbin og en sentral kompressor koblet gjennom en ekstra sjakt. På grunn av noen mekaniske årsaker passerer vifteakselen ved en sentral aksel. Dette arrangementet av motoren kjenner som en 2-spool motor. Den ene “ spolen ” er for kjernen, og den andre “ spolen ” er for viften.

Hvordan fungerer en Turbofan?

Arbeidet med turbofan motor ligner veldig på turboprop motor. En turbofanmotor fungerer på følgende måte:

turbofan Motorarbeid
  • For det første suges luften inne i motoren via en vifte, og luft deler seg i to forskjellige stier.
  • En del av luften kommer inn i motorkjernen der forbrenning finner sted mens den gjenværende delen av luften (omkjøringsluft) beveger seg utenfor motorkjernen med en kanal.
  • Etter sug går luften inn i en lavtrykkskompressor som øker lufttrykket i henhold til kravene og sender den inn i en høytrykkskompressor.
  • Når den lavt komprimerte luften kommer inn i høytrykkskompressoren, komprimerer den luften ytterligere opp til veldig høyt trykk og øker også temperaturen.
  • Høytrykkskompressoren gjør lufttemperaturen så høy at når den berører drivstoffet i forbrenningskammeret, starter forbrenningsprosessen seg selv.
  • Etter forbrenning av luftdrivstoffblandingen går den forbrente gassen inn i lavtrykks- og høytrykksturbinen.
  • Etter å ha kommet inn i turbinen utvides de varme gassene til turbinen og slår turbinbladene. Turbinbladene trekker ut nok kraft fra den forbrente blandingen til å bevege lavtrykkskompressoren og viften. Den gjenværende kraften til den forbrente blandingen sendes mot eksosdysen.
  • Når avgassene kommer inn i dysen, konverterer dysen trykkenergien til hastighet og omdanner dem til gasser med veldig høy hastighet.
  • Når høyhastighetsgasser slippes ut fra dysen inn i atmosfæren, genererer de skyvekraft, som beveger flyet fremover.
  • Hastigheten på luften som strømmer av viften er litt raskere enn hastigheten på luften som strømmer fri. Denne luftstrømmen er kjent som bypass eller vifte luftstrøm.
https://youtube.com/watch?v=7v-lyKce7U8%3Ffeature%3Doembed

https://www.youtube.com/watch?v=7v-lyKce7U8

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.