Gabon-kupp: Militære offiserer sier de har styrtet presidenten for den oljerike nasjonen

En gruppe hæroffiserer i den sentralafrikanske nasjonen Gabon hevder å ha styrtet regjeringen til president Ali Bongo.

Offiserene kunngjorde kuppet tidlig onsdag morgen på den nasjonale TV-kanalen Gabon 24, rett etter at landets valgkommisjon hadde erklært at president Bongo vant sin tredje periode i lørdagens generelle valg. Gruppen uttalte at valgresultatene var ugyldige, alle statlige institusjoner oppløst, og alle grenser stengt inntil videre.

“Vi har bestemt oss for å forsvare freden ved å avslutte det nåværende regimet,” sa en av offiserene.

Bongo tiltrådte som president i 2009, etter dødsfallet til sin far, Omar Bongo, som ble president i 1967.

Lørdagens valg ble overskygget av mangel på internasjonale observatører, noe som reiste bekymringer om gjennomsiktighet. Etterpå begrenset Bongos regjering internettjenesten og innførte en nattlig portforbud over hele nasjonen, og sa det var nødvendig for å forhindre av feilinformasjon.

Skuddsalver ble hørt over hele Gabons hovedstad, Libreville, etter TV-opptredenen.

Det erklærte kuppet kommer i kjølvannet av forrige måneds militærkupp mot president Mohamed Bazoum i Niger, det siste i en rekke i Vest- og Sentral- siden 2020. President Bongo overlevde et forsøk på militærkupp i januar 2019 mens han var i bedring fra et slag.

Kilde: https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2023/08/30/gabon-coup-military-officers-claim-they-have-overthrown-president-of-the-central-african-nation/

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.