Hevder å ha ødelagt topp moderne radarsystem…skal vi stole på dette da Nettavisen?

Historie av Vetle Ravn Viken •19 t

Hevder å ha ødelagt topp moderne © Vetle Ravn Viken

Hevder å ha ødelagt topp moderne radarsystem

Det ukrainske publiserte mandag en video som skal vise et vellykket angrep på et topp moderne, russisk radarsystem.

Systemet hevdes å være av typen PREDEL-E som ble lansert i juni 2023. Ifølge danske Berlingske har våpenet fått kallenavnet «Mordors øye», som en referanse som en referanse til Saurons onde øye i «Ringenes herre»-filmene, som ser alt og alle.

Avisen skriver at lokale medier har kalt våpenet «Putins stolthet». Ifølge ukrainerne var radarsystemet plassert i Kherson fylke.

Se video av angrepet i vinduet øverst. Faktaene i videoen kommer fra ukrainsk hold.

Les også:

Les også: Krever høyreekstrem russer med bånd til Norge utlevert

Kunne overvåke Ukraina

Hovedlærer ved FHS/Stabsskolen, Tom Røseth, mener det er interessant at ukrainerne har klart å ødelegge et nytt radarsystem. Systemet som kan plasseres på en kyststrekning, kan skanne og overvåke horisonten. Systemet skal ha gjort det mulig for russerne å overvåke Ukrainas handlinger i sjøen og på land.

– Jo færre øre og øyne de får, jo vanskeligere blir det å beskytte seg, og jo vanskeligere blir det å slå tilbake, sier Røseth.

I tillegg til radarsystemet skal et luftvernsystem som beskyttet radaren ha blitt ødelagt, hevder ukrainske myndigheter.

Hør Nettavisens podkast om -krigen her:

http://services-snap0.api.no/api/mnemonic/v1/renderiframe/www.nettavisen.no/https://open.spotify.com/show/5uxBBr1NmbOgo6Eyu6iNwq?si=IBqcYAZiTx-_ZPUMUP1cpQ

– Lav moral

Røseth forteller at det er spennende uker vi går i møte. Ukraina har klart å slå ut viktige våpenplattformer og støttesystemer.

– Moralen synes å være lav på russisk side, sier eksperten.

De siste ukene har Ukraina hevdet å ha gjennomført flere vellykkede angrep på russisk, militær infrastruktur. Blant annet skal flere jagerfly ha blitt skadd under et angrep på en luftbase nært den russiske byen Kursk. En operasjon ledet av Ukrainas spesialstyrker skal også ha ødelagt et luftvernsystem på den annekterte Krym-halvøya.

Les også:

Les også: Skyhøye russiske tapstall – video kan vise årsaken: – Ikke overrasket

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.