Fugleinfluensa A (H9N2) – India

11. juni 2024

Se alle DONs relatert til denne begivenheten

Situasjonen på et øyeblikk

22. mai 2024 rapporterte International Health Regulations (IHR) National Focal Point (NFP) for India til WHO et tilfelle av menneskelig infeksjon med A(H9N2)- påvist hos et barn bosatt i staten Vest-Bengal i India. Dette er den andre menneskelige infeksjonen av fugleinfluensa A(H9N2) som ble meldt til WHO fra India, med den første i 2019. Barnet har kommet seg og ble utskrevet fra sykehus. I følge IHR (2005) er en menneskelig infeksjon forårsaket av en ny undertype av influensa A-virus en hendelse som har potensial for høy folkehelsepåvirkning og må meldes til WHO. De fleste menneskelige tilfeller av infeksjon med aviær influensa A(H9N2)-virus eksponeres for viruset gjennom kontakt med infisert fjærfe eller forurensede miljøer. Menneskelig infeksjon har en tendens til å resultere i mild klinisk sykdom. Basert på tilgjengelig informasjon kan ytterligere sporadiske tilfeller av mennesker forekomme, da dette viruset er et av de mest utbredte fugleinfluensavirusene som sirkulerer i fjørfe i forskjellige regioner. Med de for øyeblikket tilgjengelige bevisene vurderer WHO den nåværende folkehelserisikoen for den generelle befolkningen som utgjøres av dette viruset som lav. Risikovurderingen vil imidlertid bli gjennomgått dersom ytterligere epidemiologisk eller virologisk informasjon blir tilgjengelig.

Beskrivelse av situasjonen

22. mai 2024 mottok WHO en melding fra IHR NFP angående et menneskelig tilfelle av fugleinfluensa A(H9N2)-virusinfeksjon i delstaten Vest-Bengal, India.

Pasienten er et 4 år gammelt barn bosatt i staten Vest-Bengal. Saken, tidligere diagnostisert med hyperreaktiv luftveissykdom, ble først presentert for barnelegen med feber og magesmerter 26. januar 2024. 29. januar fikk pasienten anfall og ble brakt til samme barnelege. 1. februar ble pasienten innlagt på pediatrisk intensivavdeling (ICU) på et lokalt sykehus på grunn av vedvarende alvorlige pustebesvær, tilbakevendende høygradig feber og magekramper. Pasienten ble diagnostisert med post-infeksiøs bronkiolitt forårsaket av viral lungebetennelse. 2. februar testet pasienten positivt for influensa B og adenovirus ved Virusforsknings- og diagnostikklaboratoriet ved kommunesykehuset. Pasienten ble skrevet ut fra sykehuset 28. februar 2024.

3. mars, med en gjentakelse av alvorlig åndedrettslidelse, ble han henvist til et annet statlig sykehus og ble innlagt på pediatrisk intensivavdeling og intubert. 5. mars ble en nasofaryngeal vattpinne sendt til Kolkata Virus Research and Diagnostic Laboratory og testet positivt for influensa A (ikke undertype) og rhinovirus. Den samme prøven ble sendt til National Influenza Center ved National Institute of Virology i Pune for subtyping. 26. april ble prøven subtypet som influensa A(H9N2) gjennom en sanntids polymerasekjedereaksjon. 1. mai ble pasienten skrevet ut fra sykehuset med oksygenstøtte. Informasjon om vaksinasjonsstatus og detaljer om antiviral behandling var ikke tilgjengelig på rapporteringstidspunktet.

Pasienten hadde eksponering for fjørfe hjemme og i omgivelsene. Det var ingen kjente personer som rapporterte på luftveissykdom i familien, nabolaget eller blant helsepersonell ved helseinstitusjoner som var til stede av saken på rapporteringstidspunktet.

Dette er den andre menneskelige infeksjonen av fugleinfluensa A(H9N2)-virusinfeksjon som ble meldt til WHO fra India, med den første i 2019. Ytterligere sporadiske menneskelige tilfeller kan forekomme siden dette viruset er et av de mest utbredte fugleinfluensavirusene som sirkulerer i fjærfe i forskjellige regioner.

Epidemiologi

Dyreinfluensavirus sirkulerer normalt i dyr, men kan også infisere mennesker. Infeksjoner hos mennesker er først og fremst ervervet ved direkte kontakt med infiserte dyr eller ved indirekte kontakt med forurensede miljøer. Avhengig av den opprinnelige verten, kan influensa A-virus klassifiseres som fugleinfluensa, svineinfluensa eller andre typer animalske influensavirus.

Fugleinfluensavirusinfeksjoner hos mennesker kan forårsake sykdommer som spenner fra mild øvre luftveisinfeksjon til mer alvorlige sykdommer og kan være dødelige. Konjunktivitt, gastrointestinale symptomer, encefalitt og encefalopati er også rapportert.

Laboratorietester er nødvendig for å diagnostisere menneskelig infeksjon med influensa. WHO oppdaterer med jevne mellomrom tekniske veiledningsprotokoller for påvisning av zoonotisk influensa ved bruk av molekylære metoder.

Folkehelserespons

WHO gir fortsatt til regjeringen i India gjennom teknisk rådgivning, oppdateringer om risikovurdering og oppdatering av beredskapsplaner – både i menneske- og dyresektoren i tråd med den globale veiledningen.

Regjeringen i India har implementert følgende koordineringsaktiviteter som svar på hendelsen:

 • Et team bestående av en folkehelsespesialist, en barnelege og veterinærfunksjonærer fra Animal Husbandry Department og Veterinary College, og regjeringen i Vest-Bengal ble satt sammen for å undersøke forekomsten av influensalignende sykdommer (ILI) hos lokalt fjørfe.
 • Overvåking av ILI hos mennesker ble forbedret i rapporteringsdistriktet og i nærliggende områder.
 • Distriktsveterinæravdelingen styrket overvåkingen av dyr.
 • Husdyravdelingen vil dele informasjon om overvåking av fugleinfluensavirus (alle undertyper under overvåking) hos fjørfe, ville fugler etc., i de berørte og tilstøtende områder med statlige helsemyndigheter og på sentralt nivå med Helse- og familiedepartementet Velferd, regjeringen i India.
 • WHO fortsetter å støtte styrkingen av landets IHRs kjernekapasitet, og sikrer at kolleger fra helsedepartementet og avdeling for husdyrhold, sammen med partnere, holdes informert om nye globale risikoer for fugleinfluensa i grensesnittet mellom dyr og mennesker.
 • I samsvar med One Health Joint Action Plan of Action (OH JPA), jobber WHO aktivt for å forbedre One Health-tilnærmingen ved å bygge kapasitet for felles risikovurderinger.
 • WHO gir teknisk støtte for å oppdatere landsspesifikke beredskapsplaner for fugle-/pandemisk influensa, som forespurt.

WHO risikovurdering

De fleste menneskelige tilfeller av infeksjon med aviær influensa A(H9N2)-virus eksponeres for viruset gjennom kontakt med infisert fjærfe eller forurensede miljøer. Menneskelig infeksjon har en tendens til å resultere i mild klinisk sykdom. Globalt har det imidlertid vært noen sykehusinnlagte tilfeller og to dødelige tilfeller rapportert tidligere. Gitt den fortsatte påvisningen av viruset i fjørfepopulasjoner, kan sporadiske menneskelige tilfeller forventes.

Det er ikke rapportert om flere bekreftede tilfeller i lokalområdet basert på felles undersøkelser.

Foreløpig tyder tilgjengelig epidemiologisk og virologisk bevis på at dette viruset ikke har oppnådd evnen til å opprettholdes ved overføring blant mennesker. Dermed er sannsynligheten for fra menneske til menneske lav. Risikovurderingen vil imidlertid bli gjennomgått dersom ytterligere epidemiologisk eller virologisk informasjon blir tilgjengelig.

Internasjonale reisende fra berørte regioner kan ha infeksjoner enten under sine reiser eller etter ankomst til andre land. Selv om dette skulle skje, anses ytterligere spredning på samfunnsnivå som usannsynlig ettersom dette viruset ikke har oppnådd evnen til å overføre lett blant mennesker.

WHO råd

Denne saken endrer ikke gjeldende WHO-anbefalinger om folkehelsetiltak og influensaovervåking i grensesnittet menneske-dyr og miljø. En grundig undersøkelse av enhver menneskelig infeksjon er avgjørende.

Publikum bør unngå ubeskyttet kontakt med levende fjørfe, høyrisikomiljøer som markeder med levende dyr eller gårder, og overflater som kan være forurenset av fjørfeskitt.

Infeksjonsforebyggende og -kontroll (IPC)-tiltak bør iverksettes, inkludert å utføre håndhygiene ofte enten ved å vaske med såpe og vann eller bruke alkohol håndgnideløsninger for å sikre at hendene er synlig rene, i tillegg til miljørensing og desinfeksjon.

WHOs råd om implementering av tidlig infeksjonskontroll og forebyggingstiltak for å forhindre sykehusspredning av sykdommen (det vil si spredning med opprinnelse i helsevesenet) inkluderer;

 • Øke bevisstheten blant helsepersonell om mistenkte tilfeller.
 • Implementere et screening og triaging (pasientkategorisering) system på sykehus.
 • Implementer standard- og dråpeforholdsregler, og luftbårne forholdsregler (N95/FFP2/FFP3), når aerosolgenererende prosedyrer utføres på mistenkte tilfeller.
 • Overvåk helsepersonell for feber og influensalignende sykdommer.
 • Sørg for personlig verneutstyr og passende opplæring i bruken av det.

Alle menneskelige infeksjoner forårsaket av en ny undertype av influensavirus er meldepliktig under IHR (2005). Stater som er parter i IHR (2005) er pålagt å umiddelbart varsle WHO om ethvert laboratoriebekreftet tilfelle av en nylig menneskelig infeksjon forårsaket av et influensa A-virus med pandemisk potensial (IVPP).

WHO fraråder å bruke reise- eller handelsrestriksjoner basert på gjeldende informasjon om denne begivenheten. WHO anbefaler ingen spesifikke tiltak for reisende.

LINK: Fugleinfluensa A (H9N2) – India (who.int)

Mer informasjon

Sitabel referanse: Verdens helseorganisasjon (11. juni 2024). Nyheter om sykdomsutbrudd; Fugleinfluensa A (H9N2) i India. Tilgjengelig på: https://www/who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2024-DON523

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.