Redelighet i valgkampen, og åpenhet i lokaldemokratiet

  Ordfører i . 07.09 2023

MENINGERDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg trodde at valgkamp skulle handle om politiske saker og løsninger for kommunen. Derfor blir jeg både lei meg og frustrert når Høyre har kjørt en valgkampanje med mål om å sverte meg som ordfører og Senterpartiet som parti.

Kommentar:

Er ikke ordføreren klar over at han er en offentlig person som har fått tillit fra partiet sitt (oa) til politisk å administrere Aremark kommune? Skal man da herr ordfører ikke forvente at man skal kunne tåle ros og ris? Ut fra de siste års hendelser når det gjelder bla vindkraft samt andre saker som kommer opp så ser det ut som at befolkningen i kommunen IKKE gis mulighet til å uttale seg? Kontakten med administrasjonen har etter siste ansettelse av direktør bla har gjort det vanskeligere å komme i kontakt med administrasjonen. man blir møtt med stengt dør og bedt om å avtale tid for å komme i et møte. Når man endelig har fått komme inn så er det ofte man ikke får svar på spørsmål som stilles. En annen ting er nettsiden der den har blit slik at man må søke om dokumenter man trenger. HVEM er det som avgjør dette herr ordfører. Nei det har nå gått så langt at kommunehuset oppleves som et festningsbygg. Mange har opplevd dette og snakker om det men ikke mer.

Vel nå nevner du sverting. Er sakelig kritikk sverting herr ordfører? Siden du nevner sverting…kanskje du kunne vise til denne svertingen? At det blir diskusjoner og til tider kanskje litt for hard ordbruk inni mellom kanskje tyder på frustrasjon over hva dere og administrasjonen med direktøren i spissen legger opp til?

EN sak som mange ikke er klar over er at ALLE i er registrert i Brønnøysundregistret.

Med å ansette en direktør skulle vel det tilsi at man styrer etter en selskapsform? Hva da med demokratiet og den politiske styringen? Jeg er klar over at direktøren kommer med innstillinger til kommunestyret til info.

Jeg har blitt anklaget om å være uredelig angående eiendomsskatt og for at jeg ikke har kontroll og styring. Jeg har også blitt anklaget om å stå bak de høye prisene for vann og avløp.

Sannheten er at selv om vi har investert mye både i barnehage, klubblokale, treningsrom osv. så har netto lånegjeld i denne perioden blitt redusert fra 107,5 % til 92,1 % av kommunens inntekter. I tillegg har vi et fond på 23,5 millioner. Penger på fond trenger vi for å oppgradere sykehjemmet. Vi må også være forberedt på at et regjeringsskifte med Høyre i posisjon kan bety adskillig mindre midler til små kommuner som ikke vil slå seg sammen.

Uansett står Aremark bedre rustet nå enn for 4 år siden. Det er ikke flaks, og det er ikke mange kommuner som kan si det samme.

Kostnadene ved vann og avløp var det store liket som ramlet ut av skapet da jeg startet som ordfører. I forrige periode hadde kommunestyret valgt å bygge ut uten å heve prisen, og vann og avløp gikk med et årlig underskudd på over to millioner. Det kunne ikke fortsette slik, og vi var nødt til å heve avgiftene. Jeg kan fortelle at det ikke var morsomt å få en sånn upopulær sak i fanget.

Det siste er grove beskyldninger om inhabilitet og at jeg jobber for vindkraft på egen eiendom.

Det vil jeg avkrefte. Min familie har ikke planer om å bygge vindkraft på Tolsby. Vi har ikke vært i kontakt med om dette, og vi har selvfølgelig heller ikke inngått noen avtaler med vindkraftselskap.

Det er sant at jeg som ordfører inviterte Zephyr til kommunestyret. Bakgrunnen var at Zephyr kontaktet meg og fortalte at de hadde fått en forespørsel fra en grunneier om muligheten for både sol- og vindpark på hans eiendom. Zephyr hadde også noen ideer om hvordan både kommune og innbyggere kunne nyte godt av dette i form av billig strøm til alle i Aremark, og hvordan man kunne legge til rette for lokalt eierskap. Dette ønsket de å snakke om i kommunestyret. Jeg har som prinsipp at jeg konfererer med de andre partiene, også Høyre, i forkant av en slik invitasjon.

Kommentar:

Her innrømmes det at en grunneier har tatt kontakt med Zephyr ang etablering av sol-og vindpark( her benytter man ordet vindpark. Er det da å forstå at de herr ordfører forbinder en park med å etablere høye og “rasering” av naturen for en park?

I hvilken grad mener herr ordfører at Aremarks innbyggere skal få goder av utbyggingen? Blir det med i avtalen med Zephyr? Hele denne prosessen som har kommet for dagen vitner om en tilbakeholdenhet når det gjelder innsyn og informasjon til Aremarks befolkning og skal kunne debatteres i offentligheten men selvfølgelig på et sakelig nivå. Ut fra hva jeg har fått med meg virker det som om at det denne gangen er mer skjult for offentligheten hva som virkelig har foregått i prosessen.

Jeg tror på åpenhet, og at det skal være åpne prosesser og diskusjoner i kommunen. Da smerter det at det er åpenhet som blir brukt mot meg i denne valgkampen. Høyre har hatt som strategi å finne feil ved meg som ordfører og feil ved Senterpartiet. Det er også en måte å drive valgkamp på. Jeg håper at innbyggere i Aremark gjennomskuer dette. Godt valg.

Slutningsvis:

At enkelte innbyggere tar til sterke ordelag har jeg full forståelse for da enkelte i styre og stell velger å “opptre” slik det gjlres og derav får liten tillit til de som angivelig “styrer” i Aremark kommune. Å påstå at det har vært åpenhet i de siste saker faller på steingrunn og i tilegg føle seg som et offer viser dårlig ledelse og handlekraft!

Jan Erik Winås Strømsfoss 08.09 2023

Les mer om:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.