Altaelva er full av råtten pukkellaks: Ser man nå resultater av sprayingen av kjemikalier fra fly? Enda en konspirasjonsteori?

Aldri opplevd lignende

Pukkellaksen er et stort problem i mange elver i Finnmark og i Altaelva har det virkelig gått ut over fiskegleden. Fiskere kan fortelle om råtten fisk som gir fra seg en forferdelig lukt mange plasser langs elva.

Roger Kaspersen (69) og Johnny Lorentzen (70) er begge fra Kvaløya utenfor og har fisket i Altaelva i over 40 år. iFinnmark møter de fiskeglade kompisene ved elvebredden der de fisker på fiskeplassen Pahtakorva. De er veldig skuffet over fisket i år og over Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI).

Tragisk

– Det er regelrett tragisk at det ikke er gjort tiltak nede ved brua der de kan sperre det av. Det er for sløvt, sier Kaspersen.

– Er det ubehagelig å stå her og fiske?

– Ja, det stinker jo. Vi kjenner lukta av råtten fisk hele tiden. Hvis dem hadde satt ut containere hvor man kan kaste den fisken man får opp, så hadde det vært bra i stedet for at folk kaster fisken på elvebredden, forklarer Kaspersen.

De to ivrige fiskerne og naboene tar turen fra Kvaløya utenfor Tromsø til Altaelva hvert år. Kaspersen sier at dette er 43. året de er her og fisker og slike forhold som det er nå, har dem aldri sett maken til.

– Dem (ALI, journ.anm.) har jo ikke gjort noe for å si det mildt, så vidt vi klarer å erfare. Og nå er det for sent å gjøre noe. Det er pukkellaks helt opp til demningen, sier Kaspersen og fortsetter:

– Jeg har aldri opplevd lignende. I mange mindre elver så har det vært gjort tiltak, men her er det gjort ingenting. Dem tar jo inn en del midler på kort, påmelding og slikt, så det burde jo være brukt midler i elva for tiltak.

Mye død fisk

Kaspersen sier at pukkellaksen er ikke til å komme unna. Uansett hvor i elva de står så flyter det død fisk i hopetall forbi dem.

– Det stinker jo ved elvebredden. Du kan stå midt ut i elva å fiske og så plutselig kommer det et vinddrag fra land, da kjenner man med en gang at her lukter det vondt, forteller han.

Fiskekompisen og naboen Kaspersen er sammen med har heller ikke mye godt å si om årets fiske.

– Det er dødt i elva nå. Det er litt småfisk, men i forhold til en del år tilbake så kan man si at det er tomt. Det har bare gått nedover med årene og i disse årene med pukkellaks så har det vært verre. I år er det desidert verst, sier Lorentzen og fortsetter:

– Om det fortsetter slik så er det ikke værende her i elva og da er det en katastrofe. Elva blir ødelagt. Det er ofte slik at når tiltakene kommer i gang så er det i hvert fall to år for sent og da tar det sin tid å rette opp.

Ingen atlanterhavslaks

Mats Rydningen (34) fra Alta har tilbrakt de siste to uker i elva med å fiske på sitt eget døgn uka som var og sammen med en kompis sitt døgn uken før der.

– Vi har hatt plass her i Pahtakorva og kost oss med det. Men vi har også vært vitne til ekstreme mengder pukkellaks og generelt dårlig laksefiske, sier Rydningen.

Han forteller at det ikke er atlanterhavslaks å fange, det er bare pukkellaks i elva.

– Vi har fanget mer pukkellaks enn laks. Vi har egentlig ikke fått laks i det hele tatt. Opplevelsen langs strandsonen der vi har fisket har ikke vært særlig god. Jeg vil også kunne snakke på vegne av dem jeg har fisket med at det er død pukkellaks i strandsonen, død pukkellaks i elva, når man er ute å vader i elva så tråkker man på død pukkellaks. Den ligger og råtner i elva og i strandsonen. Det lager en forferdelig lukt, forteller Rydningen.

Glad i elva

Han mener at flere burde gjort noe for å forbedre problemet.

– Jeg har stilt meg selv spørsmålet om hvorfor ikke noen gjør tiltak med å kanskje ta en liten dugnad langs elva å rydde i det som måtte ligge av død fisk på land. Vi er alle sammen glad i denne elva, men slik som det er nå så er det ikke veldig koselig å være her, sier Rydningen og fortsetter:

– Noen plasser ligger det flere titalls pukkellaks i strandlinja og da stinker det enda mer. Når du får den lukta rundt camp der du skal sitte å kose deg på dagen og på kvelden så får du den lukta rundt deg. Det er ikke noe særlig.

Han mener også at ALI burde gjort mer.

– ALI burde absolutt gjort noe for å forhindre dette. Jeg har diskutert dette med venner og andre fiskere og vi har alle stilt spørsmål om hvorfor vi ikke kan få en felle i elva. Det er selvfølgelig knyttet kostnader til dette, men vi mener alle sammen at ALI har mer enn god nok råd til å sette en liten felle for å forhindre dette. At ALI ikke har gjort det synes vi er litt sjokkerende, forklarer Rydningen.

Men selv om dette har vært en mindre trivelig opplevelse så vil han komme tilbake til elva.

– Jeg er veldig glad i plassen og jeg liker å fiske, så jeg kommer bestandig tilbake til plassen, men det er med litt bismak, sier han.

Ingen felle de kan bruke

Vegard Ludvigsen som er daglig leder for ALI forklarer til iFinnmark at de ønsket å få satt en felle i Altaelva, men at det enda ikke finnes en felle de kan bruke.

– Vi ville selvfølgelig hatt felle i elva om vi kunne, men vi har ikke hatt muligheten til det fordi felle til vår elv ikke er laget enda, sier Ludvigsen og fortsetter:

– Vi har også fulgt rådet til Miljødirektoratet om å vente med å eksperimentere med feller.

iFinnmark omtalte i august at miljødirektoratet hadde et prøveprosjekt med felle for store elver i Tanaelva, men prosjektet var ikke en suksess og Miljødirektoratet besluttet å demontere fellen.

Det kan du lese mer om her:

– Vi fikk forklart fra Miljødirektoratet at det ikke var klokt å eksperimentere med felle i to store elver, sier Ludvigse.

Han avslutter med å si til fiskere at så fort en felle for store elver slik som Altaelva er klar, så vil de ta det i bruk for å forhindre at pukkellaksen kommer opp i elva. Og når det gjelder container for å kaste pukkellaksen, så sier han at det er satt opp en frysekonteiner som står på Aronnes som de har oppfordret folk til å bruke.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.