Kommunevalget i Aremark – et miljøvalg

Fritt ord

Solveig Toft

Før kommunevalget er vi igjen i en situasjon der vi står overfor en trussel overfor vårt miljø i nærområdet: forslag om å bygge ut vindkraft i Kollerørfjellet – Bikjula. Landskapet Kollerødfjellet-Bikjula er et stort skogkledd høydedrag mellom 2 store vannveier, Stora Le og Haldenvassdraget som har store landskapsverdier. Så langt er landskapet uten store inngrep med sjeldne arter og verdifulle naturforekomster som er større enn vanlig i skogsområder i landsdelen. Et vindkraftverk i Kollerødfjellet- Bikjula vil være ødeleggende for naturmangfoldet, og det vil også bli godt synlige fra mange punkter i Aremark.

Turbiner vil ligge helt ned til 1 km fra bosetting, det er også godt innenfor avstand med betydelig støy. Støy etter vindkraftverk er noe som skaper helseproblemer i flere vindkraftkommuner, og det vil garantert skje også i Aremark. Veiutbyggingen vil flate ut landskapet og spise store områder. Fjell må sprenges, veiene gruslegges og skogen raseres. Aremark vil bli noe helt annet enn det er. Vindkraftverk i området vil forsøple og industrialisere landskapet. Vi kan si farvel til den bygda slik vi kjenner den. Men de som vil lide mest er kanskje fugl, dyr og planter som mister levesteder. Og som kjent er tap av naturmangfold en like stor trussel som klimaspørsmålet. De henger sammen; begge handler om menneskelig aktivitet og inngrep i naturen.

Spørsmålet man må stille seg før kommunevalget er hva slags bygd vi ønsker at Aremark skal være i fremtiden. Vil vi at den fortsatt skal være en hyggelig bokommune? Eller vil vi at den skal omgjøres til en industrikommune med den landskapsmessige forsøplingen som følger med?

Vindkraft og arbeidsplasser, sier du. Jeg tror ikke på det. I alle fall har det ikke blitt mange arbeidsplasser i tilsvarende der vindkraft har

blitt bygd ut. Skulle det bli noen få, er det vel like lett å pendle inn til Aremark som ut av Aremark. Arbeidet kan ikke reserveres bare til aremarkinger som bor her.

Skatteinntekter, sier du. Ja. Det kan det bli litt av. Men er det verdt det? Er vi så desperate at vi vi vil selge oss, naturen vår, bygdas sjel, for noen skarve skatteinntekter? Kan vi ikke heller hente skatteinntekter med å friste med gode boliger og pendlermuligheter til Halden og ? Vakker natur og fint friluftsliv? Eller skal vi heller skremme bort alt som er av nykomlinger med vindkraft og radioaktivt avfall? Der var jammen en ny stygg sak. Men også viktig.

Snart er det kommunevalg. Jeg oppfordrer alle til å se nøye i partiprogrammene hvem som er for og mot vindkraft. Jeg opplever selv at det er litt uklart hvem som er for eller mot, så Krf skal ha ros for at de har vært tydelige med å klargjøre sitt standpunkt. Men dessverre var det feil standpunkt, de er for .

Denne gangen ser det ut som Høyre er det partiet som er klarest mot vindkraft. 1. kandidaten Martin Engeset har tatt rollen som frontfigur i kampen.

Jeg kommer til å stemme Høyre denne gangen, og håper at også du gjør det.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.