Helsedirektoratet: – Leger bryter loven dersom de skriver helseattest om strømmålere

Leger bryter loven dersom de skriver ut helseattest for at folk skal slippe å få installert nye strømmålere i huset, fastslår Helsedirektoratet.

Anne Grete StorvikPublisert: 2018-03-14 — 14.15

LITE STRÅLING: Maksimal sendeeffekt for strømmålerne er 0,5 watt. En mobiltelefon kan sende med opptil 2 watt. Den lave sendeeffekten gjør at strålingen er svak og ligger langt under de anbefalte grenseverdiene, opplyser Statens strålevern. NVE Foto: NVE

– Fastleger skal ikke skrive ut legeattest som sier at pasienter har helseplager som skyldes stråling fra automatiske strømmålere. Det fastslår nå Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet viser til Helsepersonellova:

– Helsepersonellova §15 og Forskrift om krav til helsepersonells attester, erklæringer m.v. har disse kravene til innhold i legeattester: “Den som utsteder attest, legeerklæring o.l. skal være varsom, nøyaktig og objektiv. Attest, legeerklæring, o.l. skal være korrekte og bare inneholde opplysninger som er nødvendige for formålet”.

– Dersom fastlegen skriver ut en attest som sier at pasienten har plager som skyldes en automatisk strømmåler, vil det være i strid med helsepersonellova. 

Som Dagens Medisin har skrevet har legene vært svært frustrerte over at til tross for at Helsedirektoratet sier at det ikke finnes medisinsk grunnlag for å skrive ut legeattest til folk som mener de får helseplager av de nye strømmålerne, krever et annet direktorat – NVE – en slik attest.

For det er bare ved å fremvise legeattest at NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, kan gi folk fritak fra å få installert en slik måler.

Nå fastslår altså Helsedirekoratet at legene ikke skal skrive ut slike attester.

De gir disse rådene til legene og pasienter som frykter stråling:

  •  Den elektromagnetiske strålinga fra automatiske strømmålere er svært svak. Det er ikke dokumentert sammenheng mellom helseplager og så svak stråling.
  •  Strålinga fra strømmålerne ligger langt under grenseverdiene som Statens strålevern har satt.
  •  Fastlegen skal ikke skrive ut helseattest som seier at pasienten har plagar som skuldast stråling fra en automatisk strømmåler.
  • Pasienter som kjem til legen med plager de meiner skyldes stråling eller elektromagnetiske felt, må bli tatt på alvor. Plagene deres kan være reelle, selv om de ikke skyldes elektromagnetiske felt..

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.