COVID-19 er ikke en pandemi

Publisert: 26. september 2020DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)32000-6

Når verden nærmer seg 1 million fra , må vi konfrontere det faktum at vi tar en altfor smal tilnærming til å håndtere dette utbruddet av et nytt coronavirus. Vi har sett på årsaken til denne krisen som en smittsom sykdom. Alle våre inngrep har fokusert på å kutte linjer for viral overføring, og derved kontrollere spredningen av patogenet. “Vitenskapen” som har ledet regjeringer har hovedsakelig blitt drevet av epidemimodeller og spesialister på smittsomme sykdommer, som forståelig nok rammer inn den nåværende helsesituasjonen i flere hundre år gamle pest. Men det vi har lært så langt, forteller oss at historien om COVID-19 ikke er så enkel. To kategorier sykdommer samhandler innenfor bestemte populasjoner – infeksjon med alvorlig akutt respiratorisk syndrom coronavirus 2 (SARS-CoV-2) og en rekke ikke-smittsomme sykdommer (NCDer). Disse forholdene grupperes i sosiale grupper i henhold til ulikhetsmønstre som er dypt innebygd i våre . Aggregasjonen av disse sykdommene på bakgrunn av sosial og økonomisk ulikhet forverrer bivirkningene av hver enkelt sykdom. COVID-19 er ikke en pandemi. Det er en syndemi. Den syndemiske karakteren av trusselen vi står overfor betyr at det er nødvendig med en mer nyansert tilnærming hvis vi skal beskytte helsen til samfunnene våre.

Miniatyrbilde av figur fx1

Forestillingen om en syndemi ble først unnfanget av Merrill Singer, en amerikansk medisinsk antropolog, på 1990-tallet. Skriver i The Lanceti 2017, sammen med Emily Mendenhall og kolleger, argumenterte Singer for at en syndemisk tilnærming avslører biologiske og sosiale interaksjoner som er viktige for prognose, behandling og helsepolitikk. Å begrense skaden forårsaket av SARS-CoV-2 vil kreve langt større oppmerksomhet mot NCD-er og sosioøkonomisk ulikhet enn hittil har blitt innrømmet. En syndemi er ikke bare en comorbiditet. Syndemika er preget av biologiske og sosiale interaksjoner mellom tilstander og tilstander, interaksjoner som øker en persons følsomhet for å skade eller forverre helsemessige resultater. I tilfelle COVID-19 vil angriping av NCD-er være en forutsetning for vellykket inneslutning. Som vår nylig publiserte NCD Countdown 2030 viste, selv om for tidlig fra NCDer faller, er endringstakten for langsom. Det totale antallet mennesker som lever med kroniske sykdommer vokser. Å adressere COVID-19 betyr å adressere hypertensjon, fedme, diabetes, kardiovaskulære og kroniske luftveissykdommer og kreft. Å ta større hensyn til NCD er ikke en agenda bare for rikere nasjoner. NCD er også en forsømt årsak til dårlig helse i fattige land. I deresLancet Commission, publisert i forrige uke, beskrev Gene Bukhman og Ana Mocumbi en enhet de kalte NCDI Poverty, og tilførte skader på en rekke NCDs – tilstander som slangebitt, epilepsi, nyresykdom og sigdcellesykdom. For de fattigste milliardene i verden i dag utgjør NCDI over en tredjedel av sin sykdomsbyrde. Kommisjonen beskrev hvordan tilgjengeligheten av rimelige, kostnadseffektive inngrep i løpet av det neste tiåret kunne avverge nesten 5 millioner dødsfall blant verdens fattigste mennesker. Og det er uten å vurdere den reduserte risikoen for å dø av COVID-19.

Miniatyrbilde av figur fx2

Den viktigste konsekvensen av å se COVID-19 som en syndemi er å understreke dens sosiale opprinnelse. Sårbarheten til eldre borgere; Svarte, asiatiske og etniske minoritetsgrupper; og nøkkelarbeidere som ofte er dårlig betalt med færre velferdsbeskyttelser, peker på en sannhet som hittil knapt er anerkjent – nemlig at uansett hvor effektiv en behandling eller beskytter en , vil jakten på en rent biomedisinsk løsning på COVID-19 mislykkes. Med mindre regjeringer utformer politikk og programmer for å reversere dype forskjeller, vil samfunnene våre aldri være virkelig COVID-19 sikre. Som Singer og kollegaer skrev i 2017, “En syndemisk tilnærming gir en veldig annen orientering mot klinisk medisin og ved å vise hvordan en integrert tilnærming til forståelse og behandling av sykdommer kan være langt mer vellykket enn bare å kontrollere epidemisykdom eller å behandle individuelle pasienter.” Jeg vil legge til en ytterligere fordel. Samfunnene våre trenger håp. Den økonomiske krisen som går fremover mot oss vil ikke bli løst med et medikament eller en vaksine. Intet mindre enn nasjonal vekkelse er nødvendig. Å nærme seg COVID-19 som en syndemi vil invitere til en større visjon, en som omfatter utdanning, sysselsetting, bolig, mat og miljø. Å se COVID-19 bare som en pandemi utelukker et så bredere, men nødvendig prospekt. Den økonomiske krisen som går fremover mot oss vil ikke bli løst med et medikament eller en vaksine. Intet mindre enn nasjonal vekkelse er nødvendig. Å nærme seg COVID-19 som en syndemi vil invitere til en større visjon, en som omfatter utdanning, sysselsetting, bolig, mat og miljø. Å se COVID-19 bare som en pandemi utelukker et så bredere, men nødvendig prospekt. Den økonomiske krisen som går fremover mot oss vil ikke bli løst med et medikament eller en vaksine. Ingenting mindre enn nasjonal vekkelse er nødvendig. Å nærme seg COVID-19 som en syndemi vil invitere til en større visjon, en som omfatter utdanning, sysselsetting, bolig, mat og miljø. Å se COVID-19 bare som en pandemi utelukker et så bredere, men nødvendig prospekt.

Miniatyrbilde av figur fx3

Artikkel info

Publikasjonshistorie

Publisert: 26. september 2020

Identifikasjon

DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)32000-6

ScienceDirect

Få tilgang til denne artikkelen på ScienceDirect

Koblede artikler

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.