Norge og Ukraina inngår ny samarbeidsavtale om energi

Pressemelding | Dato: 11.06.2024

Russlands angrepskrig mot har ødelagt store deler av landets energiforsyning. I tillegg til militær til forsvarskampen mot russisk aggresjon, har Ukraina satt støtte til energisektoren høyt på prioriteringslisten over akutte, kritiske behov. Denne uken har og Ukraina inngått en ny samarbeidsavtale om energi.

– Det er et veldig engasjement i norsk næringsliv for å bidra til å holde hjulene i gang i Ukraina. President Zelenskyj har understreket at Ukraina ønsker et tettere samarbeid med norsk næringsliv. Regjeringen vil støtte opp om dette, og bidra til at vi viderefører et godt samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Næringsminister Cecilie Myrseth og Ukrainas energiminister Herman Halushchenko signerer ny samarbeidsavtale om energi.
Næringsminister Cecilie Myrseth og Ukrainas energiminister Herman Halushchenko etter å ha signert ny samarbeidsavtale om energi. Foto: NFD Foto: NFD

Den nye energiavtalen er inngått mellom det norske og det ukrainske energidepartementet, og ble signert av næringsminister Cecilie Myrseth og Ukrainas energiminister Herman Halushchenko da de møttes i Berlin mandag 10. juni.

Næringsminister Cecilie Myrseth og Ukrainas energiminister Herman Halushchenko etter å ha signert ny samarbeidsavtale om energi.
Næringsminister Cecilie Myrseth og Ukrainas energiminister Herman Halushchenko etter å ha signert ny samarbeidsavtale om energi. Foto: NFD

– Intensjonsavtalen mellom Ukraina og Norge omfatter sentrale deler av energisektoren, som gass, fornybar energi, nett og drift av kraftmarkeder. Dette er områder hvor Norge har god kompetanse og et sterkt næringsliv, og jeg er svært glad for at dette kan komme til nytte i Ukraina. Dette blir et godt supplement til øvrig innsats, blant annet donasjoner av teknisk utstyr som norske kraft- og nettselskaper har bidratt med siden 2022, sier energiminister Terje Aasland (Ap).

Avtalen omhandler et bredt spekter av temaer, inkludert fornybar energi, energieffektivitet og smarte digitale løsninger for den grønne energiomstillingen og for å styrke energisikkerheten.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.