Populært virkestoff i myggjagere er nå ulovlig

Refill fra 2021, da dette produktet ble testet, vil være ulovlig å selge i 2024.
Refill fra 2021, da dette produktet ble testet, vil være ulovlig å selge i 2024.Ole Henrik Johansen/ Tek.no

MIDLER FOR Å DREPE MYGGEN TILLATER IKKE MILJØDIREKTORATET….HVA MED MIDLER SOM SPRAYES FRA FLY SOM DREPER ALT LIV PÅ JORDEN? DETTE VISER AT DE SOM STELLER MED MILJØET ER DIREKTE “GALE” (FINNER IKKE BEDRE ORD).

Vilde M. Horvei

Publisert i dag 15:23

6

Det er myggsesong og alle er desperat etter å slippe unna de plagsomme insektene. Det finnes flere ulike metoder, fra klistremerker, spray og myggjagere. Sistnevnte kom i 2020 i hardt vær fordi flere produsenter anvendte et virkestoff kalt D-alletrin i produktene sine, som Miljødirektoratet den gang uttalte at kun var godkjent for dreping, ikke jaging.

Virkestoffet er nemlig farlig å svelge og puste inn, er svært giftig for vannlevende organismer, og tar lang tid å brytes ned i miljøet.

Nå virker det som Miljødirektoratet kan puste lettet ut, for D-alletrin er nå ulovlig i .

Erlend Spikkerud, seksjonsleder i Miljødirektoratet.
Erlend Spikkerud, seksjonsleder i Miljødirektoratet.Skjalg Bøhmer Vold/ Miljødirektoratet

– D-alletrin ble ikke godkjent som biocidaktivt stoff på grunn av mangler ved den innleverte dokumentasjonen og at vurderingen viste uakseptabel helse- og miljørisiko, forklarer Erlend Spikkerud, seksjonsleder i Miljødirektoratet.

Produkter som inneholder D-alletrin er ulovlig å selge, men vil være tillatt brukt seks måneder etter forbudet inntraff. Forbudet inntraff 25. mars i år.

Les også

Anbefaling: Utstyret du trenger for å bli kvitt myggenThermacell lovlig – sluttet med D-alletrin

En av de store produsentene som i 2020 fikk mye oppmerksomhet for bruken av D-alletrin, var Thermacell. Men de må ha tatt kritikken til seg, for allerede i 2022 sluttet de å bruke stoffet D-alletrin.

– Skiftet fra D-alletrin til Pralletrin ble gjort i 2022, og vi har etter dette ikke solgt Thermacell med D-alletrin, skriver Thomas Holmen-Jensen på vegne av Thermacells importør i Norge, Noragent AS, til Tek på e-post.

– Alle produktene vi har fra Thermacell er registrert og godkjent for salg i Norge.Thermacells nye virkestoff foreløpig tillatt

Thermacell har valgt å bytte ut D–alletrin med Pralletrin. Holmen-Jensen påpeker at selv om Thermacell stadig vil skifte innholdet i produktet i henhold til gjeldende regelverk, så er det likevel viktig å huske at også Pralletrin er et kjemikalie.

– Bruksmessig er det ingen forskjell på produktet etter at D-alletrin ble erstattet med Pralletrin. Begge virkestoffene er kjemikalier, og skal håndteres deretter – altså i tråd med gjeldende instruks og faremerking som fremgår på alle salgsesker, sier han.

Han uttaler videre at Noragent AS arbeider med å utvikle en informasjonsside hvor informasjon om studier gjort på de aktive virkestoffene, og hvordan de påvirker omgivelsene, er tilgjengelig.

– Alle salgsesker, samt produktsider på websidene inneholder informasjon om aktivt typen aktivt virkestoff, sier han.

Pralletrin er foreløpig godkjent til bruk i myggjagerne, men den endelige bestemmelsen på lovligheten avventer fortsatt, forklarer Miljødirektoratet.

– Produktene fra Thermacell som inneholder pralletrin er tillatt på markedet i en overgangsperiode mens de vurderes, uttaler Spikkerud

Mer om

MyggMiljødirektoratet

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.