Tyske stridvogner skal skrus sammen i Trøndelag??

37 av de 54 Leopard 2-stridsvognene har bestilt fra tyske Krauss-Maffei Wegmann for levering fra 2026 skal settes sammen hos Ritek i Levanger. Dette kan bli starten på et nytt norsk industrieventyr, sier forsvarsminister (Sp).

Ritek AS er et mekanisk verksted for service og vedlikehold av tyngre kjøretøy og materiell. Selskapet har i dag 60 ansatte og har siden etableringen i 2003 gjennomført flere større og mindre prosjekter med som kunde og oppdragsgiver. Ritek ble stiftet i 2003 av tidligere ansatte ved Forsvarets tekniske verksted.


De 54 fremtidige stridsvognene kjøpt av Norge er redesignet til Leopard 2A8 NOR
på grunn av de ekstra etterspurte spesifikasjonene. Bildet viser en Leopard 2A7.

SKRU SAMMEN
– Planen er at Ritek ikke bare skal skru sammen de norske Leopard-vognene, men også bli et nordisk knutepunkt for vedlikehold, reparasjon og oppgradering av den nordiske Leopard-flåten, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Regjeringen vedtok i 2023 å gå til innkjøp av 54 nye stridsvogner av typen Leopard 2 A8 NOR. Stridsvognen er den mest moderne og digitaliserte stridsvognen som er laget og er et grep for styrkingen av Forsvaret.

Kontrakten skal styrke det industrielle samarbeidet mellom Norge og Tyskland, samtidig som det styrker Europas motstandskraft og forsyningssikkerhet, sier Gram.

NESTEN 20 MILLIARDER
Anskaffelsen av de nye stridsvognene har en total kostnadsramme på 19,7 milliarder kroner, med hovedleveranse i perioden 2026-2028. Som del av kontrakten ligger en opsjon på kjøp av ytterligere 18 stridsvogner.

Leopard 2A7 produseres for tiden for de tre europeiske landene Tyskland, Danmark og Ungarn. Stridsvognen tilhører samme familie som bergepanservogn, ingeniørpanservogn og bropanservogn, som Norge allerede har anskaffet.

Av Christian Bugge Hjorth|11. juni 2024|Kategorier: Nyheter

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.