Det svinger nå! Motstanden mot Vindkraft i Norge!

INNLEGG FRA . 07.06 2024

Det var 400+ til stede på Folkemøte i Bømlo i går. De var sinte når de kom, sinte og kunnskapsrike når de gikk. Det var trampeklapp på innlegg etter innlegg etter innlegg, og størst var applausen når noen klart og tydelig og uten dilldall sa kontant NEI til vindkraft på Bømlo, og like kontant NEI til vindkraft andre steder, for vi bryr oss om hverandre i dette landet her.

Folk har fått nok av at Høyre og Arbeiderpartiet går musestille, og skyr vanlige folk. Jeg hører rykter om at statsminister Støre hadde «hjemme-hos»-reportasje hos seg selv, der han later som han hogger ved. Jeg velger å tro det ikke er sant. Jeg ser bare hvilke parter som var hos oss på Bømlo: INP – Industri- og næringspartiet, SV – Sosialistisk Venstreparti og @Rødt (som jeg ikke klarer å tagge), og kanskje noen flere, men som ikke gikk frem og tilbake, og var tydelige.

Dette holder ikke lenger. Det gjøres mye godt arbeid nede i rekkene i både Høyre og , og i flere andre partier også, men nå får det jammen være nok at man trår forsiktig, og må «vise hensyn» til ditt og datt. Det finnes ikke noe verre enn å få nedbygget naturen sin og samfunnet sitt av vindkraft, det ødelegger nabolaget og ødelegger bygda, det forandrer hele stemningen og knuser mennesker.

Å si pyntede mennesker med veitrende smil da si «vi trenger mer kraft», det er helt gått ut på dato.

Apropos det, den tidligere helseministeren som måtte fratre sin stilling på grunn av plagiat, er av Arbeiderpartiets ledelse plassert inn i rollen der det ser ut til at plagiat er modus operandi. Ingvil Kjerkol er leder av Energi- og Miljøkomiteen på Stortinget, i det det stresses og røres i vann for å tro at vi har en energikrise, og det er nokså åpenbart for alle som følger med, at vi har en temmelig synlig og merkbar miljøkrise. Da er Ingvild Kjerkol leder av komiteen, og da må man kunne forvente at hun er forberedt, kan sakene og svarer skikkelig.

Opptredenen på Dagsnytt 18 i går, temmelig samtidig som Hildegunn Flengstad snakket om hvordan det var å være personlig rammet av vindkraftverk (Tysvær), den var bare flau. «Det er ikke den flotteste naturen som skal bygges ned», sier hun, og avslører med det at hun ikke har sett på et eneste kart, ikke besøkt et eneste sted, ikke satt seg inn i sakene i det hele tatt.

https://tv.nrk.no/se?v=NNFA56060524&t=2106s

Hun blir parkert av Sofie Marhaug, selvfølgelig, men våre fremste tillitsvalgte skal selvsagt vite at nå planlegges det vindkraftverk enda mye større enn de som har ødelagt landet vårt allerede, og det planlegges vindkraftverk i områder hvor det før er gitt avslag på grunn av naturhensyn, og det er utelukkende større og mer plagsomme turbiner som skal bygges.

Den eneste forskjellen er at utbyggerne og de som forsvarer dem nå er mye mer klønete når de opptrer, fordi de er avslørt, og fordi de blir eksponert i keiserens luftige bekledning hver gang de viser seg offentlig.

Norsk Vind AS leverte innspill til arealplan 30. april, dagen før fristen gikk ut, og fikk seg sannelig til å «foreslå» arealer omgjort fra LNF (Landbruk, Natur og Friluftsområde) til vindkraft. Det var derfor vi arrangerte møtet i går, på Bømlo, og det var derfor vi reiste fra hele omegn for å møtes, og stanse det.

I innspillet hadde Norsk Vind AS satt opp noen anslag for effekt og produksjon. Det var lett regning, de opererer med samme altfor høye kapasitetsfaktor som Norges Vassdrag og Energidirektorat gjør. Det 3,4 GWh/MW for de som liker det satt opp sånn, 38,8 % for de som foretrekker kapasitetsfaktoren i prosent. Det er mye for høyt.

Fra Rubbhallen på Rubbeneset, der møtet var, så vi over mot forferdelige Midfjellet vindkraftverk i Fitjar. Sånn kjapp erfaringsbasert innsikt, vil anslå at et vindkraftverk i Fitjar og på Bømlo vil ha omtrent samme forholdet mellom effekt og produksjon.

Det er betraktelig under det Norsk Vind AS bløffer med. Midtfjellet hadde svake 2,4 GWh/MWh i 2023, kun 27,0 %.

Dette slår rett inn på hvor mye penger kommunen vil få i produksjonsavgift, og indirekte kanskje i eiendomsskatten. Begge deler er i Norsk Vinds «innspill» til arealplan er skrudd opp til det useriøse, slik ulempene er bagatellisert til det latterlige.

Alt er selvfølgelig for å lure kommunepolitikerne til å si ja til å omregulere arealplanen uten ordentlig behandling, og dermed være i vindkraftens klør. Innspillet er en søknad i forkledning.

Da å høre lokale forklare hva dette betyr for dem personlig, hvordan det allerede har tatt nattesøvnen fra noen av dem, og hvordan det bekymrer dem at den kjære nærnaturen og tilhørigheten de har til den, skal bli rappet unna av et selskap med frekkhet nok til å kalle området «av liten verdi».

Og de lokale har kunnskap nok til å vise hvordan vindkraftverket vil redusere eiendomsverdien, og med det eiendomsskatten, sånn at det rett og slett er mulig å sette opp et regnestykke hvor kommunen går i minus.

Jeg slenger bare inn et diagram, over tilsig av nyttbart vann til vannkraftverkene i NO2, og forbruket alle år SSB har statistikk fra, for med det å vise at «kraftunderskuddet» vannkraften og vindkraften i fellesskap forsøker å plante inn er en løgn. Vi har overskudd. Og hvis vi vil beholde overskuddet, sier vi kontant nei til vindkraften, sånn at det blir mulig å etablere en rasjonell energipolitikk her i landet.

Dette var en rapport fra Bømlo. Hvor mange andre steder tror dere Motvind Norge hadde folkemøter og engasjerte seg og var synlige samtidig? Det er fullsatte saler og sterkt engasjement fra et engasjert publikum alle steder. Folk tar kontakt, og vil gjøre mer.

Det svinger.

✊

Www.motvind.org

Www.energiognatur.no

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.