Utbygging for milliarder på Rygge: Rådes kommunedirektør vil la staten stå for planlegging

Evenes, Norway 20220106. 
Et av F-35A flyene på QRA beredskap for NATO på Evenes flystasjon. F-35 tar over 6. januar beredskapen etter F-16-flyene. Den planlagte markeringen av overtagelsen ble noe redusert på grunn av dårlig vær.
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB
USA skal blant annet bygge flater for oppstilling av fly, lagerhaller og bygg for ammunisjon. Nå skal det lages en ny reguleringsplan for Forsvarets område på rundt 6.000 mål. Foto: Torbjørn Kjosvold /

Åpne deleknapper for artikkelen

 21.05.24 06:09

 Øivind Lågbu

Rygge flystasjon skal bli en høysikkerhets beredskapsbase for Forsvaret. Kongsberggruppen skal vedlikeholde F-35 kampfly. Nå skal det lages en ny reguleringsplan for hele 6.166 mål i Moss og Råde.

 For abonnenter

Kort oppsummert

  • Rygge flystasjon skal bygges kraftig ut de neste årene.
  • Det amerikanske skal investere 2 milliarder for å ta imot kampfly, og Kongsberggruppen skal vedlikeholde F-35
  • Nå skal det lages en ny reguleringsplan for over 6.000 mål. Normalt er det kommunene som er myndighet for slike planer.
  • Kommunedirektøren i Råde foreslår at staten blir planmyndighet for planen for Rygge.

Se mindre

Normalt er det kommunene som er myndighet for arbeidet med reguleringsplaner.

Nå foreslår kommunedirektøren i Råde at staten blir planmyndighet for den omfattende utbyggingen som skal skje på Rygge flystasjon de neste årene.

Som avisen har skrevet skal det amerikanske luftforsvaret investere to milliarder på Rygge flystasjon. Regjeringen har godkjent at USAs luftforsvar kan starte investeringer knyttet til mottak av kampfly på Rygge.

Samtidig skal Kongsberggruppen bygge ut sin vedlikeholdsbase for skrogvedlikehold på de nyeste kampflyene F-35. Rygge kan også være aktuell for en ny nordisk luftkommando.

USA investerer to milliarder

Flystasjonen står dermed overfor en større utbygging, for å møte den nye sikkerhetspolitiske situasjonen, og dette vil gi følger både for bruken av flystasjonsområdet og lokalsamfunnet. Derfor trengs det en ny reguleringsplan.

Planinitiativet er utarbeidet av 3RW arkitekter på vegne av Forsvarsbygg

Regjeringen hadde følgende informasjon om utbyggingen i fjor:

– Vi snakker om amerikanske investeringer for rundt to milliarder kroner. Det vil være investeringer knyttet til alt fra sikring av gjerder og bygging av forlegninger til økt kapasitet for ammunisjonslagring, bygging av sheltere for kampfly, oppstillingsplasser, lagerhaller med mer, forklarte forsvarsminister Bjørn Arid Gram (Sp) til Moss Avis da nyheten kom.

På dette kartet, er vi det skraverte området som det nå skal lages en ny reguleringsplan for. Området strekker seg fra Huggenes i vest til Grimstadbukta i Råde i øst og mot Vansjø også i nord. Illustrasjon: Fra saksdokumentet til Råde kommune

For krevende oppgave for kommunene

Rygge flystasjon ligger både i Moss og Råde, og grenser til Vansjø i nord og øst. Den største delen av Forsvarets område ligger i Råde kommune.

Begrunnelsen for å velge statlig plan er at det er viktig med en tydelig rolleavklaring i planprosessen.

Den nye reguleringsplanen for Rygge flystasjon strekker seg over to , og det er hensiktsmessig å ha én planmyndighet, påpeker kommunedirektøren.

Hun viser også til kommunens reelle innflytelse og ressurser. Dette er en svært krevende oppgave. At staten får dette ansvaret, kan også bidra til hurtigere fremdrift i planprosessen, påpeker hun. Forsinkelser skal unngås.

Utbyggingen på Rygge skal foregå frem til 2027.

I og med at utbyggingen gjelder nasjonale sikkerhetspolitiske interesser, ville staten uansett få det avgjørende ord.

Råde-politikere tar avgjørelse 23. mai

Samfunnsutvalget i Råde skal ta stilling til forslaget om valg av planmyndighet på sitt møte 23. mai.

Forsvaret har i utgangspunktet lagt til grunn at det er kommunen som er planmyndighet og ønsker et godt samarbeid med kommunen. Det er ikke vedtatt at det skal være en statlig arealplan.

Dersom planen skal bli en statlig arealplan må kommunene be om dette, opplyser kommunedirektøren.

Stoppet hotellplaner

I fjor fikk Forsvaret stanset planene for hotell og ytterligere næringsutvikling ved Huggenesskogen i Rygge, nær avkjøringen fra E6 mot flyplassområdet. Staten la ned et midlertidig bygge- og delingsforbud.

Hva som kan tillates i dette næringsområdet, skal også avgjøres gjennom den nye reguleringsplanen.

Ifølge Moss Avis er statens begrunnelse for byggeforbudet at Rygge flystasjon nå er beredskapsbase, at det er krig i , at nye jagerfly kan gi hørselsskader for folk i dette området – samt å hindre uønsket innsyn i Forsvarets aktiviteter.

Innbyggere rundt flyplassen er bedt om å være observante og melde fra hvis de mistenker spionaktivitet nær flystasjonen. Aktiviteten fra utenlandsk etterretning har økt.

Les mer om: artikkelemnene

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.