Offentliggjør medlemmene i Frimurerlosjen

Åpne deleknapper for artikkelen

 03.02.16 10:06

Artikkelen er over 8 år gammel

 Erik Børresen

Nettstedet Filter Nyheter er nyoppstartet. Det markerer de med å offentliggjøre medlemslista i Frimurerlosjen.

– Bakteppet for dette er at frimurere selv har framholdt at medlemslister er noe som er åpent for alle, men denne oversikten har kun vært tilgjengelig i bokform som man må møte opp fysisk på utvalgte steder for å kjøpe, forteller ansvarlig redaktør i Filter Media, som er utgiver av Filter Nyheter, Harald Klungtveit, til GD.

17.265 medlemmer

I forrige uke lanserte nettavisen sitt aller første “rigg”. Det var en stor database hvor alle kan søke opp navn og steder for å se medlemmene som er listet opp i Frimurerlosjen. Ifølge nettstedet er det 17.265 medlemmer totalt i .

Klikk her for å komme til Filter Medias portal, hvor medlemmene er listet opp.

– Vi synes det var på sin plass å digitalisere medlemslisten, forteller Klungtveit.

Den norske frimurerorden trykker hvert år det de kaller Matrikkel. Der står alle medlemmer. Det er denne boken FilterMedia har digitalisert og gjort søkbar for alle og enhver.

Frimureri

* Frimureri er den virksomheten som utøves i de sammenslutninger som kalles frimurerlosjen.

* Formålet er å fremme medlemmenes moralske sans ved etisk-religiøs oppdragelse, foruten å fremme forståelse og brodersinn mellom mennesker.

* Losjene er upolitiske og det er forbudt å drøfte politikk samt sosiale eller religiøse stridsspørsmål innen losjene; skal en storlosje anerkjennes som rettmessig, må den oppfylle dette krav.

* Dessuten kreves at medlemmene bekjenner seg til troen på et Høyeste vesen og på sjelens udødelighet. Bare menn kan opptas som medlemmer. Medlemmene har taushetsplikt vedrørende seremonier og symboler.

* Den første norske frimurerlosje ble stiftet 1749, den utgikk fra en dansk losje som ble stiftet noen år tidligere. For å bli tatt opp i Den Norske Frimurerorden kreves det at vedkommende bekjenner seg til den kristne tro.

Ingen ordførere er med

En egen oversikt som GD har fått tilgang til, viser at det er 356 medlemmer i losjen på Lillehammer. Over alt i Gudbrandsdalen finnes det medlemmer i større eller mindre antall. 491 medlemmer er registrert i losjen på Hamar, mens 363 er registrert på Gjøvik.

FilterNyheter har funnet ut at en rekke offentlige personer er medlemmer i “brorskapet”. Blant annet kan de fortelle at Gjermund Hagesæter (Frp), som er statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, og Kjell Børge Freiberg (Frp), som er statssekretær i Olje- og energidepartementet, er medlemmer.

GD har søkt gjennom listen for å finne ut om noen av ordførerne i Gudbrandsdalen er medlem i Frimurerlosjen. Det er de ikke.

Les mer om: artikkelemnene


– Det passer med mine kristne verdier

Bjørn-Gunnar Jørgensen (t.v.) og Kristoffer Kanestrøm har meldt seg inn i Frimurerlosjen. Foto: TORGRIM RATH OLSEN

Åpne deleknapper for artikkelen

 02.05.13 14:47

Artikkelen er over 11 år gammel

 Jostein Larsen Østring

Nestlederen i byrådet , Kristoffer Kanestrøm, er nyslått medlem av Frimurerlosjen sammen med sin gode venn og partifelle Bjørn-Gunnar Jørgensen.

Kanestrøm og Bjørn-Gunnar Jørgensen, som er regionsekretær for Frp i Nord-Norge, ble begge medlemmer i frimurerordenen for kort tid siden.

– Det stemmer. Jeg har gått inn fordi det passer med mine kristne verdier, sier Kanestrøm til .

Den norske Frimurerordenen har 18.972 medlemmer i Norge. Mens medlemslistene og lovene i losjen er åpne, er det hemmelighetskremmeri rundt ritualene som utføres i losjen – som blant annet innbefatter bruk av hodeskaller og likkister.

Som frimurer er det et krav å være mann, over 24 år gammel, og kristen.

– Informerte byrådsleder

– Du har ingen betenkeligheter med å bli medlem av frimurerlosjen samtidig som du sitter som byråd i Tromsø?

– Nei.

– Du er altså ikke redd for at det kan skape tvil om hvilke motiver du styrer etter?

– Nei, dette opplever jeg som uproblematisk, sier Kanestrøm, som er byråd for helse og omsorg i Tromsø og nestleder i byrådet.

Han opplyser at han informerte byrådsleder Øyvind Hilmarsen om innlemmingen på forhånd.

– Jeg har forhåndsinformert ham og har ikke hørt noe annet enn at det var greit, sier Kanestrøm.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen bekrefter at han ble informert av Kanestrøm.

– Dette er et personlig valg Kristoffer har tatt. Det har jeg ikke nedlagt et mot. Men det er viktig å være oppmerksom på det og ikke blande roller i politikken, sier byrådslederen, og legger til at han har full tiltro til at Kanestrøm greier å skille rollene.

Meldte seg inn sammen

Bjørn-Gunnar Jørgensen bekrefter at de to meldte seg inn sammen.

– Det er kort tid siden. Det skjedde innenfor de siste ukene, sier Jørgensen.

Også han mener frimurerordenens verdisyn samsvarer med hans.

– Jeg føler at det er rett for meg å være frimurer, fordi det samsvarer med det verdisynet jeg har.

For å bli frimurer må man søke medlemskap gjennom to personer som har minimum tredje grads rang. Verken Jørgensen eller Kanestrøm ønsker å kommentere hvem som er deres faddere.

Gruppeleder Første overbevoktende broder

De to Frp-erne er langt fra alene om å være frimurere blant ledende på høyresiden i Tromsø.

Rolleiv Lind, som er gruppeleder for Høyre i kommunestyret, er ifølge Frimurerordenens egen nettside Første Overbevoktende Broder i Tromsø Provincialloge.

Også fylkesråd og stortingskandidat Kent Gudmundsen er frimurer. Han meldte seg inn i 2009. Også Høyres kommunestyrerepresentant Lars Echroll har vært medlem i lengre tid.

Det samme gjelder fylkesmann Svein Ludvigsen. Ludvigsen valgte å melde seg ut av losjen da han ble fiskeriminister i 2001. I 2007 søkte han selv om nytt medlemskap.

Les mer om: artikkelemnene


Skedsmo-mann anbefalte Breivik for Frimurerlosjen

I manifestet la Anders Behring Breivik ut dette bildet av seg selv i frimureruniform. I retten torsdag, valgte terroristen å droppe den høyreekstreme hilsningen han tidligere har brukt.

Åpne deleknapper for artikkelen

 19.04.12 09:57

Artikkelen er over 12 år gammel

 Roar Grønstad  Lars MJ Hansen  Linda Ingier  Rune Bernhus  Karoline Carlsen  Brede Høgseth Wardrum

Medlemskapet skal ha vært en del av terroristens omfattende «markedsføringsplan».

Ganske umiddelbart etter terrorangrepene 22. juli ble det kjent at terrortiltalte Anders Behring Breivik var medlem i frimurerlosjen St. Johanneslogen St. Olaus til de tre Søiler.

Medlemskapet i losjen ble det første temaet som ble tatt opp da statsadvokat Svein Holden fortsatte eksamineringen av Breivik på dag fire av hovedforhandlingene i tingrett.

– Jeg kom i kontakt med en femmenning. Han ble en av mine faddere i Frimurerordenen, forklarte Breivik.

– Det var han som fikk deg inn? undret Holden.

– Man må ha to faddere for å komme inn. Han var en av to. Den andre fadderen kjente jeg ikke, men det var en han (familiemedlemmet) kjente godt, sa han.

Femmenningen Breivik snakker om, bor på Skedsmokorset. Romerikes Blad var torsdag i kontakt med mannen. Han ønsker ikke å uttale seg fordi han er sliten av saken, og legger til at han har skrudd av tv-en.

Han har tidligere uttalt til Dagsrevyen at han føler seg brukt av terroristen.

– For meg var han en fjern slektning, og ikke noe mer enn det, sa han i november.

LES MER: Droppet hilsen!

Anbefaling fra nasjonalist

Breivik forklarte i retten at han ble opptatt av Frimurerlosjen i 17-18-årsalderen.

– Det er en militant nasjonalist som anbefalte meg å bli medlem. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere det.

– Denne militante nasjonalisten, sa han hva grunnen var? undret Holden.

– Det er en kristen organisasjon som har ivaretatt en del europeiske tradisjoner som ingen andre organisasjoner har ivaretatt. I tillegg er det mange interessante tekster i frimurerbiblioteket.

– Hvordan opplevde du medlemskapet? Svarte det til forventningene?

– Jeg var aldri spesielt aktiv. Jeg hadde helt andre prioriteringer. Så på det mer som en hobby. Det var ingen prioritet fra min side.

Totalt anslår Breivik at han deltok på fem møter.

I det såkalte manifestet, har Brevik lagt inn et bilde av seg selv i frimureruniform.

– Det var en del av i hvert fall 100 markedsføringspunkter jeg har vektlagt. Det var for å hindre europeisk media fra å sykeliggjøre meg, forklarte Breivik.

Feiret jul på Skedsmokorset

Frimurerfadderen til Breivik har tidligere uttalt til Dagsrevyen at han møtte terroristen for første gang i 2003 eller 2004.

Julaften 2005 feiret terroristen og hans mor hjemme hos femmenningen.

– Da gikk en del av kvelden med til å snakke om frimureriet. Jeg ga ham en bok med liste over frimurere og sa at han måtte finne noen han kjente, har femmenningen forklart.

Breivik skal ha vært opptatt av riddere og korsfarere før han ble med i frimurerlosjen.

– Jeg fortalte ham at dette hadde ingenting med frimureriet å gjøre. I losjen snakker man ikke politikk, men jeg husker at han, som mange andre på det tidspunktet, var motstander av folk som kom til landet med en annen hudfarge. Jeg sa at jeg var uenig i hans standpunkt.

Skedsmokorset-mannen har også uttalt seg om den første psykiatrirapporten som konkluderer med at Breivik var og er paranoid schizofren.

– Det stiller jeg spørsmålstegn ved. Jeg oppfattet han som en svært normal kar.

Frimurerlosjen ekskluderte Breivik med øyeblikkelig virkning da det ble kjent hva han hadde gjort.

Les mer om: artikkelemnene


En visitt i losjen

ByMidtinorge

6. April 2019

0

1509

FacebookTwitterPinterestWhatsApp

Ordførende mester Kjell Oterholm møter oss i inngangsdøra, som er prydet av en messingløve.
– Velkommen til frimurerlosjen i Brønnøysund, og ja, vi holder til i lokaler med historie, sier han og viser veien inn i et hus som bærer preg av fellesskap og omtanke.

Og selvsagt mystikk, for det er ikke tvil om at Den Norske Frimurerordenen er omgitt av århundre av historie som kun er for de innvidde, selv om selve ordenen ikke er hemmelig.
– Du kan få kikke inn i de aller fleste rommene her, men kom, vi tar først en liten prat på kontoret, sier han og går inn i nyoppussede og praktiske lokaler.
– Dette har vi gjort på dugnad, mye av huset et oppgradert og vi er stolte av jobben som har gjort. Det er artig når vi har med oss folk som ikke er redde for å ta i et tak, sier han.

Noe de rundt 70 mennene i Brønnøy-området har grunn til å være, for det innholdsrike bygget fra 1920, som opprinnelig var et sanatorium for tuberkuløse er vedlikeholdt med tydelig fagkunnskap.
– Det er veldig mye arbeid og vedlikehold som ligger bak et hus av denne typen, men her har vi alt vi trenger. Det er alt av fasiliteter for samlinger helt opp til 60 personer. Vi leier faktisk ut bygget, men det skal sies, hit kommer ingen russefester eller rølpeparty, erklærer den lokale lederen som altså har tittel ordførende mester.
– Vi bruker gamle uttrykk og begrep, våre tradisjoner er gjerne 200 år gamle!

Og tradisjonspreg har også navnet til den lokale losjen; St. Knud til den stigende ørn.
– Ja, navnet har skikkelig pondus, men sånn har det alltid vært. St. Knud var en dansk konge og navnet er knyttet til gamle kirkeruinene på Tilrem i Brønnøy som var kalt opp etter denne kongen, forklarer Oterholm som er inne i sine siste måneder som leder.
– Vi kan takke ja til oppdraget som ordførende mester i seks år, og nå er det snart tur for noen andre å ta over. Jeg har vært med i den lokale avdelingen siden vi ble egen losje 8. mai 1998. Faktisk ble jeg medlem ett år før det, og har satt utrolig stor pris på både å være med og å inneha denne oppgaven, sier han.

Noe av det Oterholm setter pris på er meningsfulle møter sammen med de andre medlemmene, for hensikten med losjen spenner fra å utvikle sin personlighet til den beste mulige, samtidig som det er sosiale treff i tradisjonsformer.
– Det er stor takhøyde her, vi har hele tiden utfordringer vi løser, funksjoner utføres og det sosiale her er svært bra; På losjemøtene kler vi oss med stil i kjole og hvitt, sier han og forklarer hvordan et slikt møte gjennomføres.
– Vi starter med et arbeidsmøte i rommet der rituelt arbeid skjer. Vi går til taffelet der full middag venter, og vi har vært så heldig å ha en kokk med oss i 16 år. Hun er en kjempedyktig dame! Vi avslutter losjemøtet i salongen der vi tar oss en drink og prater litt. Og der er noe av det jeg setter veldig pris på; vi setter oss med ulike personer hver gang sånn at det ikke blir noen klikkdannelser, sier han.

For mennene som takker ja til å bli frimurere kommer i fra ulike bakgrunner, har ulike jobber og mål i livet. Men losjen har de felles.
– Mange her møter jeg kun på møtene, og det gir meg svært mye å ha dette nettverket. Og det er ikke tvil om at losjen er en motvekt mot rastløsheten i samfunnet. Her ringer ikke mobilen, men vi nyter roen og hverandres selskap, sier Oterholm og går opp trappene i det 100 år gamle bygget.
– Det er noe eget ved disse gamle byggene og her kan du være trygg på at det er ekte vare. Det er også stas å besøke losjer som i Trondheim. Den er fra 1800 tallet og har 300 dører! Men rommene skal bare understøtte det vi jobber med; vi er medlemmer som drar i samme retning, har felles forståelse av virkeligheten og hvordan vi bør opptre!

Vi kommer opp i den store salongen der det er spiseareal med stilfulle lamper i taket, der flotte bilder på veggene viser hvem lederne i den norske ordenen er og der det er både bar og behagelige sitteplasser.
– På et vanlig møte er vi rundt 30 personer her, sier han og går trappene videre opp til rommet der besøkende tidligere ikke hadde adgang; storsalen som er innredet med majestetiske stoler for lederne, benker for medlemmene, med stilfulle artefakter og ikke minst et stjernetak.
– Ja, det er imponerende det taket der. En tidligere kaptein; Tore Åsberg har skapt himmelen på den nordlige halvkule her. Det er svært presist og detaljrikt, sier han og peker på Alkor, stjernen 80 Ursae Majoris i stjernebildet Store bjørn.

Vi går tilbake til kontoret, der det henger bilde av den høytidelige hendelsen i 1998 da Brønnøysund fikk egen losje.
– Det konservative hierarkiske systemet ledes fra Oslo, men vi alle er selvstendige. Vi som er ordstyrende mestere styrer våre losjer suverent, og jobben krever respekt og innsikt, sier han og deler historien om hvordan Karl XIII fikk laget losjesystemet slik det er i dag, noe som skjedde på 1700-tallet. Der du kan oppnå 11 grader, der den 11 er forbeholdt de særdeles få.
– Det er fullt mulig å bli medlem i vår losje hvis du er mann over 24 år. Det er bare å ta kontakt. Vi jobber forresten for å få losje for kvinner hit; Maria-losjen, og får vi nok interessenter blir det også mulig for kvinner å være del av et sosialt fellesskap av denne typen, sier Oterholm og viser veien ut.
– En gang i året er kvinner forresten invitert hit. Vi har et årlig ball der medlemmene er gallakledte og tar med seg damer i ballkjole. Det er stilfullt og svært hyggelig, tilføyer han.

Ordførende mester takker for visitten og ønsker vel hjem. Messingløven er fortsatt taus og voktende på døra.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre


Frimurerlosjen: Disse lovene må de følge

Det er rundt 15.000 medlemmer av Den Norske Frimurerorden – og det finnes spesielt fire regler de må følge. VG har fått tilgang til alle lovene deres.

Onsdag 26. juli 2023 kl. 17:33


Gikk av som statsråd: –⁠ Nei, jeg er ikke grisk

Han gikk av som fiskeri- og sjømatminister etter massiv kritikk av etterlønn, dobbeltlønn og styrehonorarer. Nå snakker Geir-Inge Sivertsen ut for første gang. – Jeg er ikke bitter, men forbannet, sier han.

Onsdag 8. april 2020 kl. 18:12


Små menn i store hus: Da pøbelen inntok palasset

De lekte seg pistoler, holdt ville fester og galopperte rundt på eikeparketten i festsalen med fyrige hingster. Slik gikk det da nazipøblene i 1940 inntok Frimurerlosjens gedigne palass 50 meter fra Stortinget i Oslo.

Fredag 6. mars 2020 kl. 16:02


Ludvigsen ekskludert fra Frimurerlosjen

Tidligere statsråd, Høyre-nestleder og fylkesmann Svein Ludvigsen (73) er ekskludert fra brorskapet Frimurerlosjen etter at dommen mot ham ble rettskraftig.

Onsdag 5. februar 2020 kl. 08:47

Allerede i januar for to år siden ble Ludvigsen suspendert på midlertidig basis fra det mannsdominerte brorskapet. Da hadde han vært medlem i over 20 år, og oppnådd 10. grad.

Losjebrødrenes «Logedirektorie» tok da affære etter at Ludvigsen ble siktet for straffbare forhold som kunne føre til mer enn seks måneders ubetinget fengsel.

FRIMURER-TREFF: Hele 134 frimurerbrødre var til stede på gradsmøtet i St. Andreaslogen i Bodø da dette bildet ble tatt for seks år siden. Frimurer av tiende grad, Svein Ludvigsen er iført lilla bånd som nummer to fra venstre. Ved hans venstre side (nummer tre fra venstre) sitter Per Trygve Kongsnes, provencialmester i Tromsø. Foto: Frimurerbladet

Slettet som kommandør

Med bakgrunn i dommen mot Ludvigsen fra 4. juli i fjor, der han ble dømt til fem års ubetinget fengsel for blant annet for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg sex, er den tidligere fiskeriministeren, stortingsrepresentanten og fylkesmannen nå ekskludert.

På bakgrunn av den rettskraftige dommen ble han også nylig slettet som kommandør av St. Olavs Orden av Kongehuset.

Frimurerlosjen

  • Den Norske Frimurerorden er en sammenslutning av menn fra alle yrkesgrupper, som over hele landet møtes med sikte på å «utvikle sin personlighet og omgås i tradisjonsbundne og verdige former».
  • Den Norske Frimurerordens aktivitet foregår i et lukket forbund, med selvutvikling av brødrene i ordenen som mål.
  • Ordenens primære virksomhet er organisert i losjer, broderforeninger og frimurergrupper over hele landet, der losjearbeidet foregår.
  • Administrasjon av ordenen er delt inn i direktorier, hver ledet av en såkalt Ordensofficiant (en broder av 11. grad).
  • Direktorielederne utgjør, sammen med stormesteren og provincialmestrene i Bergen, Trondheim og Tromsø – Det Høye Råd.

(Kilde: Frimurerlosjen)Vis mindre

FRIMURERLOSJEN: Interiørbilde fra lokalene til Frimurerlosjen like ved Stortinget i Nedre Vollgate i Oslo. Foto: Knut Erik Knudsen, VG

I det 26. kapittel i Frimurerordenens lover heter det:

«Hvis et medlem av Ordenen ved rettskraftig dom blir dømt til ubetinget frihetsstraff, sikring eller forvaring, eller til subsidiær fengselsstraff i forbindelse med samfunnsstraff, i seks måneder eller mer, eller ved rettskraftig avgjørelse funnet skyldig i en straffbar handling som utvilsomt vil føre til slik straff, skal han utelukkes av Ordenen og slettes av Ordenens matrikkel.»

– Under henvisning til foranstående har ordenens stormester i dag 29. januar 2020 besluttet å utelukke Svein Harald Ludvigsen som medlem av Frimurerordenen, skriver frimurerdirektoriets ordfører og ordenens overarkitekt, Kristoffer Sandven i en epost til VG. Han er Frimurerordenens informasjonssjef.

Neppe medlem igjen

På spørsmål om Ludvigsen senere kan få tilbake sitt medlemskap, svarer Sandven:

– Ut over den avgjørelsen ordenens stormester har truffet 29.01.20 vil Svein Ludvigsens forhold til Frimurerordenen ikke bli kommentert. Medlemmer som utelukkes på grunn av straffbart forhold vil normalt ikke kunne bli medlem igjen senere.

FORSVARER: Advokat Kai Vaag har vært Svein Ludvigsens advokat i rettssaken mot den tidligere fylkesmannen og topp-politikeren. Foto: Terje Mortensen, VG

Svein Ludvigsens advokat Kai Vaag, sier til VG at Ludvigsen selv har tatt initiativ til å forlate Frimurerlosjen.

– Svein Ludvigsen meldte seg selv ut av frimurerlosjen etter pågripelsen i 2017, sier Vaag til VG.

Utover det har han ingen kommentar til den formelle eksklusjonen.

Mangeårige partifeller i Høyre og losjebrødre av Ludvigsen i Frimurerlosjen, tidligere stortingspresident Olemic Thommessen og stortingsprepresentant Kent Gudmundsen, ønsker ikke å kommentere eksklusjonen av Ludvigsen.

– Jeg har ingen kommentar til dette, skriver Thommessen i en sms til VG.Artikkelen er over fire år gammel.Publisert: 04.02.20 kl. 17:48Oppdatert: 05.02.20 kl. 08:47

Relaterte emner


Foredling, barmhjertighet og fellesskap i 275 år

Frimurerbrødre

Frimureriet handler om menneskets forbedring og foredling. I snart 275 år har frimureriet i Norge benyttet seremonier, symboler og allegorier, som utfordrer og forandrer de som opplever dem.

Medlemskap i Den Norske Frimurerorden kan gi deg påfyll på mange områder i livet. For mange er frimurerlogen et fristed der de kan finne ro til ettertanke og fokus på de store spørsmål. Et pusterom i en ellers hektisk hverdag. I frimurerlogen finner vi et fellesskap med langvarige vennskap, lærer omsorg for våre medmennesker og får mulighet til å bidra til veldedige formål – lokalt og nasjonalt. I logene møtes menn fra ulike yrkesgrupper, landsdeler og i alle aldre. Felles for dem er et ønske om å utvikle seg som menneske, å knytte varige vennskapsbånd, og å bidra til et bedre .

Mer om frimureriet Slik blir du medlem

FOREDLING

innebærer daglig utvikling i retning av et ideal. Sammen og hver for oss forsøker vi å gjøre de visjonene og idealene som samler oss synlig i hverdagen – her og nå. Vi kan ikke bli perfekte, men vi kan bli stadig bedre. Foredling dreier seg om de små skrittene vi tar mot et mål.

BARMHJERTIGHET

betyr omsorg og omtanke for de vi har rundt oss. Det kan innebære å bistå praktisk og økonomisk, men ikke minst å vise raushet overfor andre som sliter med hverdagen sin. Barmhjertighet handler ofte om å kunne sette egne ønsker til side for andres behov.

FELLESSKAP

er opplevelsen av å være knyttet sammen med andre over alders- og yrkesgrenser. Som frimurere kan vi dele verdier og visjoner. Vi går vår egen vei, men vi går i samme retning. Fellesskap betyr å være i en sammenheng preget av trygghet, samtidig som det gis utfordringer.

NYSGJERRIG PÅ FRIMURERIET?

MEST FOR MEDLEMMER

Er du medlem av Ordenen, har vi samlet oppdaterte nyheter, møteplaner og annen nyttig informasjon på en egen side. Klikk på knappen nedenfor:For medlemmer Min Side

Dagbladet Magasinet på besøk hos Den Norske Frimurerorden

|||

Tidligere i sommer var Dagbladets journalist og fotograf på besøk i vårt Stamhus i Oslo, der de fikk en omvisning og vi hadde en god samtale om frimureriet. Det resulterte i en 12-siders artikkel i Dagbladet Magasinet lørdag 6. august 2022. I tillegg ligger artikkelen på nett.

Artikkelen begynner med følgende ord:

I snart 275 år har frimureriet i Norge brukt eldgamle symboler og ritualer til å utfordre medlemmene sine for å sende dem ut på en slags selvransakelsesreise. Ritualene er vel også det som har skapt mest blest rundt ordenen. Ja, det, og kontroversen rundt at det bare er menn som…Les mer

VISSTE DU AT…

Den Norske Frimurerorden er en uavhengig organisasjon, uten noen form for innen- eller utenlandsk høyere myndighet?

|||

Lukkede ordener: En kur mot ensomhet?

For den som ikke er med i en lukket orden, kan denne typen grupperinger kanskje virke som noe sært og underlig.

Det finnes mange lukkede ordener i Norge, for både kvinner og menn. Den Norske…Les mer

|||

Størst av alt …

Her følger en tekst forfattet av Svein Magne Moe som tidligere er publisert i Logekjeden.Les mer

|||

Støtte til Røde Kors' nødhjelpsarbeide i Ukraina

Den 1. mars ga Den Norske Frimurerorden kr. 500.000,- til Røde Kors' nødhjelpsarbeide i . Da oppfordret Ordenens Stormester Ragnar Tollefsen brødrene til å bidra så det monner til dette…Les mer

|||

Hva er hemmelig ved frimureriet?

Vi oppfatter ikke frimureriet som hemmelig, men det er lukket for utenforstående. En virksomhet som åpent offentliggjør sine lover, sin virksomhet, hvor og når det er møter, samt hvem som er…Les mer

Tilbake til toppen

Ordensbiblioteket i Stamhuset

Tlf. 94006741

Åpningstider
Man-tor 10-14. Man-ons-tor-fre 17-18.30. Tir 13–18.30.
Lunch 12–12.30

Ordenens museum i Stamhuset

Utstillingen i Stamhuset er åpent i logeåret, mandag – torsdag, kl. 17:00–18:15.

Åpent ellers på forespørsel. Ta kontakt.


ANONYME: Frimurerne og de tidligere frimurerne i denne saken er anonyme. Foto: Olivia Loftlund / Ekstra Bladet

Slagsmål, rettssak og eksklusjoner: På innsiden av frimurerordenen

Et slagsmål mellom to frimurere i 2016 lager fortsatt problemer i det hemmelighetsfulle brorskapet. Harde metoder ble tatt i bruk for å dysse saken ned.

Onsdag 30. oktober 2019 kl. 14:22

Det lød et brak da to losjebrødre barket sammen i frimurerlosjen Aalborg


Ludvigsen har 10. grad i Frimurerlosjen – ble suspendert i januar

Tidligere minister og Høyre-nestleder Svein Ludvigsen (72) hadde lang fartstid og høyeste grad i Frimurerlosjen. Allerede i januar i år ble han suspendert. Nå kan han bli ekskludert av sine losjebrødre.

Torsdag 29. november 2018 kl. 15:33

Tidligere statsråd, Høyre-nestleder og fylkesmann Svein Ludvigsen har vært medlem av den norske frimurer-ordenen i over 20 år. Han ble raskt suspendert da ordenen i januar ble kjent med at han var siktet for straffbare forhold som kunne føre til mer enn seks måneders ubetinget fengsel.

Les også: Per Kristian Foss i sjokk: Det var kanskje sider ved Svein jeg ikke kjente til

Frimurerlosjen

* Den Norske Frimurerorden er en sammenslutning av menn fra alle yrkesgrupper, som over hele landet møtes med sikte på å «utvikle sin personlighet og omgås i tradisjonsbundne og verdige former».

* Den Norske Frimur­erordens aktivitet foregår i et luk­ket forbund, med selvutvikling av brødrene i ordenen som mål.

* Ordenens primære virksomhet er organisert i losjer, broderforeninger og frimurergrupper over hele landet, der losjearbeidet foregår.

* Administrasjon av ordenen er delt inn i direktorier, hver ledet av en såkalt Ordensofficiant (en broder av XI grad).

* Direktorielederne utgjør, sammen med stormesteren og provincialmestrene i Bergen, Trondheim og Tromsø – Det Høye Råd.

(Kilde: Frimurerlosjen)Vis mindre

Les også: Politiet om Ludvigsen: Inviterte på middag, badstue, kjøreturer og hotellovernatting

– Da siktelsen ble tatt ut i januar, ble han suspendert etter Frimurerlosjens lover og regler. Det vil han være inntil det foreligger en dom – eller en frifinnelse, sier leder av losjebrorskapet i Tromsø, provincialmester Per Trygve Kongsnes til VG.

FRIMURERE: Hele 134 frimurerbrødre var til stede på gradsmøtet i St. Andreaslogen i Bodø da dette bildet ble tatt for fire år siden. Frimurer av tiende grad, Svein Ludvigsen er iført lilla bånd som nummer to fra venstre. Ved hans venstre side (nummer tre fra venstre) sitter Per Trygve Kongsnes, som er provencialmester i Tromsø. Foto: Frimurerbladet

Det var avisen Nordlys som først omtalte suspensjonen.

Tre unge menn

Ludvigsen er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre unge menn, alle enslige asylsøkere.

Tiltalen omhandler overtredelser av straffeloven (1902) paragraf 193 ved misbruk av stilling overfor en person i tiden 2011-2014 og misbruk av stilling og tillitsforhold og/eller utnyttelse av psykisk utviklingshemming overfor en annen ved en anledning i mai-juni 2014.

Tiltalen omhandler også to overtredelser av straffeloven for å ha utnyttet to personer i sårbar situasjon til seksuelle formål, en i tiden 2011-2017 og en sommer/høst 2014.

I tiltalen kommer det også frem at Ludvigsen skal ha forledet fornærmede til å tro at han hadde makt og myndighet til å gi og frata statsborgerskap.

Ludvigsen nekter straffskyld.

Les også: Ludvigsen kan miste St. Olavs Orden

Per Trygve Kongsnes er medlem av «Det Høye Råd», som er frimurerordenens øverste organ i Norge.

Les også: Svein Ludvigsens forsvarer: – Han har ment å være en vennlig, forståelsesfull mann

Brorskapslederen sier at det er seks måneders ubetinget fengsel som potensiell strafferamme som avgjør suspensjon og eventuell eksklusjon fra frimurerordenen.

Dermed var det aldri aktuelt å vente med suspensjon eller eksklusjon til tiltale eller dom, utdyper Kongsnes.

– Jeg synes denne saken uansett er veldig, veldig kjedelig og dramatisk for alle involverte, sier Kongsnes til VG.

Frimurer-lederen har kjent Ludvigsen i 20-25 år både innen yrkeslivet, som statsråd, fylkesmann og ikke minst fra Frimurerlosjen, som er et landsomfattende brorskap for norske menn.

Les også: Nyhetskommentar: Svein Ludvigsen – Kongens mann

Opptak i Frimurerlosjen

* Innmeldelse i Frimurerordenen kan ikke skje uten videre.

* En anmelder må på vegne av den som søker rette en henvendelse til losjenen om opptak.

* Som referanse skal det oppgis fire frimurerbrødre av III grad eller høyere.

* Er dette vanskelig, vil logen være behjelpelig med å finne en løsning.

* Anmelder og 1. referanse vil være den søkendes faddere ved opptaket.

(Kilde: Frimurerlosjen)Vis mindre

Rekrutterte partifelle

Ludvigsen har høy rang blant losjebrødrene, nærmere bestemt tiende grad. Han har også rekruttert andre menn til ordenen.

En av dem er Høyres stortingsrepresentant og utdanningspolitiker Kent Gudmundsen fra Tromsø. Gudmundsen har som de fleste menn fra Høyre på Tromsbenken på Stortinget opp gjennom årene – tilhørt Frimurerlosjen.

Han er frimurer i sjette grad, og hadde Svein Ludvigsen som fadder i Frimurerlosjen i Tromsø.

Gudmundsen karakteriserer seg ikke som noen nær bekjent eller venn av Ludvigsen, men er likevel overrasket over tiltalen mot partifellen og losjebroren.

– Tiltalen sjokkerte meg. Jeg så ikke dette komme, sier Gudmundsen til VG. Utover det ønsker han ikke å kommentere tiltalen.

Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld etter at siktelsen mot ham ble tatt ut den 3. januar i år.

– Han har hatt kontakt med alle disse tre, men han har ikke hatt kontakt med dem på den måten som er beskrevet i tiltalen, har Ludvigsens forsvarer Ulf E. Hansen sagt til VG.Artikkelen er over fem år gammel.Publisert: 29.11.18 kl. 15:20Oppdatert: 29.11.18 kl. 15:33

Relaterte emner

Informasjon om AI i VG-artikler

Les også

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.