Det vitenskapelige forskningsanlegget HAARP kan ikke skape naturkatastrofer eller påvirke menneskelige tanker og bevegelser, i strid med påstander på nettet iflg FAKTASJEKKER!

GJENNOMGÅTT INNHOLD

dom:

FEIL

Krav:

kan bevisst skape ødeleggelser i global skala, forårsake , sykloner, flom, snøstorm rundt om i verden; HAARP angriper kanskje verdens borgere telepatisk, påvirke tanker med lavfrekvente vibrasjoner

Kilde:GaiaAnonym, 2020-12-11

DOMMEN DETALJ

Feil: Gaia-artikkelen etterlater leseren en ekstremt dårlig forståelse av hvordan High-Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) fungerer. Anlegget er en høyfrekvent (kortbølgeradio) sender og overfører ikke lavfrekvente vibrasjoner, som det fremgår av Gaia-artikkelen. HAARP analyserer fysikkfenomener i den øverste delen av atmosfæren (kjent som ionosfæren) ved å studere de små varmeeffektene senderen skaper der som varer i bare noen få sekunder. Dermed kan det ikke påvirke menneskelige tankeprosesser eller bevegelser på noen måte.
Mangelfull : Det er ingen vitenskapelige bevis for å støtte påstandene i Gaia-artikkelen om HAARPs evne til å forårsake naturkatastrofer eller kontrollere menneskelig atferd. Gaia-artikkelen siterte en artikkel av den britiske tabloiden The Express og en annen Gaia-artikkel som støttende bevis for naturkatastrofene hevder, men dette er ikke vitenskapelige eller fagfellevurderte kilder. Påstanden om at HAARP kan kontrollere sinn støttes angivelig av en “ lekket klassifisert regjeringsfil ”, men artikkelen ga ingen direkte lenke eller henvisning til denne filen.

SE VÅR EVALUERINGSMETODE

FULLT KRAV

HAARP-organisasjonen kan bevisst skape ødeleggelser i global skala, forårsake jordskjelv, sykloner, flom, snøstorm og andre katastrofer rundt om i verden; HAARP-anlegget kan angripe verdens borgere telepatisk og påvirke tanker med lavfrekvente vibrasjoner; “det er mulig å kontrollere menneskelige bevegelser, kjertelfunksjoner, og spesifikke mentale manifestasjoner ved bruk av elektromagnetisk stimulering.”

Gjennomgang

Påstanden dukket opp i en artikkel publisert av Gaia i midten av desember 2020, og mottok mer enn 16 000 interaksjoner på Facebook i henhold til det sosiale medieanalyseverktøyet Crowdtangle. Det høyfrekvente aktive Auroral Research-programmet ( HAARP ) er et forskningsanlegg som drives av University of Alaska Fairbanks[ 1 ]. Den overfører høyfrekvente radiosignaler til det høyeste punktet i atmosfæren, ionosfæren, ved bruk av 360 radiosendere og 180 antenner. Anlegget dekker rundt 14 hektar ( 0,14 kilometer kvadrat ) nær byen Gakona, Alaska, som ligger omtrent 250 kilometer nordøst for Anchorage, Alaskas største by. Radiosignalene absorberes delvis mellom 100 kilometer og 350 kilometer i høyden, og akselererer elektroner i ionosfæren og kort “ oppvarming ” det opp[2]. Ved å analysere hvordan radiobølger interagerer med elektroner i ionosfæren[3,4], forskere ved HAARP er i stand til å studere fenomener, for eksempel effekten av aurora borealis, eller , på radiosystemer og flykommunikasjon i store høyder.

HAARP har tidligere vært gjenstand for konspirasjonsteorier, men “ påstander i Gaia-artikkelen om HAARPs evne til å forårsake naturkatastrofer eller kontrollere menneskelig atferd er falske, ” sa Robert McCoy, direktør for Geophysical Institution ved University of Alaska Fairbanks. “ HAARP er en høyfrekvent sender (i utgangspunktet en kortbølgeradio), ” forklarte han. “ Det brukes til å utføre eksperimenter på en 100 x 100 kilometer lang lapp av den overliggende ionosfæren. Overføringer fra HAARP forårsaker bare små effekter i ionosfæren som varer noen sekunder. I tillegg drives anlegget bare noen timer hvert år. Mengden høyfrekvent energi som kommer fra amatørradiooperatører over hele verden, overstiger nesten overføringene fra HAARP. HAARP kan ikke påvirke noen av naturfenomenene nevnt i artikkelen,som jordskjelv og snøstorm, og det er ingen måte det kan samhandle med mennesker eller påvirke dem. ”

HAARP gir bare små varmeeffekter i ionosfæren. Det kan derfor ikke påvirke naturfenomener som sykloner eller , som forekommer i troposfæren med mye lavere høyde (7 kilometer) og genererer størrelsesordrer mer energi.

I en 2018 U.S. Nyhetsartikkel, McCoy sa at HAARP er “ ikke et våpen, og det kan ikke være ”. “ Måten høyfrekvente radioer fungerer på er at atmosfæren er gjennomsiktig for disse signalene. Hvis vi gjorde dette (anlegg) 10 ganger større og prøvde, kunne vi fortsatt ikke påvirke været. Minds? Elektriske signaler i sinnet er svært lavfrekvente. HAARP er veldig storfrekvens; bølgene er meter lange. Så det er ingen måte de kan kontrollere tankene på, ” forklarte han.

Tidligere HAARP-sjefforsker Chris Fallen sa inn en nyhetsartikkel fra 2017 publisert på University of Alaska Fairbanks nettsted som HAARP tiltrekker seg mer oppmerksomhet enn det gjennomsnittlige vitenskapelige forskningsanlegget, sannsynligvis på grunn av sitt fokus på et obskurt område i atmosfæren kalt ionosfæren. Dette har ført til misforståelser om formålet med HAARP-anlegget, forklarte han. “ HAARP kan ikke kontrollere været, i strid med en konspirasjonsteori. Den har for lite kraft og påvirker en annen del av atmosfæren. Det kan heller ikke manipulere hjernen vår, som påstått av en annen teori. Generelt fokuserer romfysikere på regioner som er mer enn 60 mil (nesten 97 kilometer) over hodene våre, der HAARPs radiobølger er 100 ganger svakere enn fra mobiltelefoner. ”

Forskere ' Tilbakemelding

Robert McCoy medlemsbilde

Robert McCoy

Direktør, Geophysical Institute, University of Alaska

HAARP har tidligere vært gjenstand for konspirasjonsteorier, men påstander i Gaia-artikkelen om HAARPs evne til å forårsake naturkatastrofer eller kontrollere menneskelig atferd er usanne. HAARP er en høyfrekvent sender (i utgangspunktet en kortbølgeradio). Det brukes til å utføre eksperimenter på en 100 x 100 kilometer lang lapp av den overliggende ionosfæren. Overføringer fra HAARP forårsaker bare små effekter i ionosfæren som varer noen sekunder. I tillegg drives anlegget bare noen timer hvert år. Mengden høyfrekvent energi som kommer fra amatørradiooperatører over hele verden, overstiger nesten overføringene fra HAARP. HAARP kan ikke påvirke noen av naturfenomenene som er nevnt i artikkelen, for eksempel jordskjelv og snøstorm, og det er ingen måte det kan samhandle med mennesker eller påvirke dem.

LES MER

REFERANSER

IFCN signaturmerke

Science Feedback er en ideell organisasjon dedikert til naturfagundervisning. Våre er hentet direkte fra et fellesskap av forskere med relevant kompetanse. Vi prøver å forklare om og hvorfor informasjon er eller ikke er i samsvar med vitenskapen og å hjelpe leserne å vite hvilke nyheter de skal stole på.
Ta kontakt hvis du har noen kommentar eller tror det er en viktig påstand eller artikkel som må gjennomgås.

TA KONTAKT

TAGS:

GEOENGINEERINGHAARPIONOSPHERE

Publisert på:

2021-03-02

Editor:

Isabelle Dumé

DEL

ANMELDERE

Robert McCoy medlemsbilde

Robert McCoy

Direktør, Geophysical Institute, University of Alaska

EDITOR

Isabelle Dumé medlemsbilde

Isabelle Dumé

Gjestvitenskapelig redaktør, fysikk


NYHETSBREVABONNEMENT

Få forskere ' anmeldelser levert direkte til innboksen din

ABONNER

STØTT VÅRT ARBEID

Vi er avhengige av din støtte til å operere. Hjelp oss med å lage et mer pålitelig !

DONER

Relaterte artikler

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.