COVID-19 knyttet til 40% økning i autoimmun sykdomsrisiko i enorm studie

NyheterAv 

Carissa Wong

publisert 22. februar 2023

kan øke risikoen for å utvikle autoimmun sykdom betydelig, viser en enorm studie av helsejournaler.

 kommentarer (4)

illustrasjon av y-formede antistoffer som svermer rundt store koronaviruspartikler

COVID-19-infeksjoner kan øke risikoen for autoimmun sykdom i månedene som følger. (Bildekreditt: KTSDESIGN / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK via Getty Images)

Å fange COVID-19 kan øke risikoen for å utvikle seg autoimmun sykdom med 43% i månedene etter infeksjonen, ifølge den største studien i sitt slag. 

“Effekten av denne studien er enorm —, det er det sterkeste beviset så langt som svarer på dette spørsmålet om COVID-19 og autoimmun sykdomsrisiko,” sa Anuradhaa Subramanian, en stipendiat i helseinformatikk ved University of Birmingham, som ikke var involvert i studien. Den nye forskningen, som ennå ikke er fagfellevurdert, ble lagt ut 26. januar i forhåndsutskriftsdatabasen medRxiv.

Forskere koblet tidligere COVID-19 til en økt risiko for autoimmun sykdom, der immunsystem angriper feil sunne deler av kroppen. Imidlertid var denne forskningen begrenset til små studier som fokuserte på bare noen få forhold, for eksempel autoimmun hemolytisk anemi, som påvirker røde blodlegemer, og Guillain-Barre syndrom, som påvirker nerveceller. 

Nå, forskere har analysert helsejournalen til 640 000 mennesker i Tyskland som fanget COVID-19 i 2020 og 1,5 millioner mennesker som ikke bevisst fanget det året for å utforske hvordan infeksjonen kan påvirke risikoen for å utvikle noen av 30 autoimmune forhold.

Relatert: ‘Rogue' antistoffer funnet i tenåringer med vrangforestillinger og paranoia etter COVID-19

De undersøkte hastigheten som folk nylig fikk diagnosen autoimmune sykdommer i løpet av tre til 15 måneder etter at de testet positivt for COVID-19. De sammenlignet disse prisene med menneskene som ikke hadde fanget COVID-19. Omtrent 10% av deltakerne i hver gruppe hadde eksisterende autoimmune sykdommer.

Blant menneskene uten historie med autoimmunitet, utviklet mer enn 15% av menneskene som hadde fanget COVID-19 en autoimmun sykdom for første gang i oppfølgingsperioden, sammenlignet med omtrent 11% av menneskene som ikke hadde fanget COVID-19. Med andre ord hadde COVID-19-gruppen 43% større sannsynlighet for autoimmun sykdom enn kontrollgruppen.

Registrer deg for Live Science daglige nyhetsbrev nå

Få verdens mest fascinerende funn levert rett til innboksen din.Kontakt meg med nyheter og tilbud fra andre Future-merkerMotta e-post fra oss på vegne av våre pålitelige partnere eller sponsorerVed å sende inn informasjonen din samtykker du til Vilkår og betingelser og Personvern og er over 16 år.

Blant de med eksisterende autoimmunitet hadde de som fanget COVID-19 23% større sjanse for å utvikle en ekstra autoimmun sykdom i oppfølgingsperioden.

COVID-19 var sterkest knyttet til økt risiko for vaskulitt, noe som forårsaker betennelse i blodkarene; den tidligere infiserte gruppen hadde 63% høyere rate av en type vaskulitt kalt arteritt temporalis enn den uinfiserte gruppen gjorde. Autoimmundrevne problemer med skjoldbruskkjertelen, et sommerfuglformet organ i halsen som frigjør hormoner, og hudtilstanden psoriasis var også sterkt knyttet til tidligere COVID-19-infeksjon, og det samme var revmatoid artritt, som forårsaker hevelse i leddene.RELATERTE STORIER

Disse 4 risikofaktorene kan øke sjansen for lange COVID, antyder studier

COVID-19 kan utløse diabetes ved å føre til at fettceller går i høysnor

I en første bruker forskere designerimmunceller for å sende en autoimmun sykdom til remisjon 

“Disse funnene kan bare ikke ignoreres,” sa Subramanian. “Vi må undersøke hvordan COVID-19 potensielt utløser autoimmunitet fordi mange mennesker fortsetter å lide av effekten av COVID-19.” Det er flere hypoteser om hvordan COVID-19 kan utløse autoimmunitet, og det er mulig at forskjellige mekanismer påvirker forskjellige organsystemer, bemerket forskerne. 

“Å forstå hvordan COVID-19 påvirker autoimmun sykdomsrisiko vil hjelpe til med å utføre forebyggingstiltak og tidlige behandlinger for å forhindre tilhørende sykelighet og ,” sa Jagadeesh Bayry, professor i biologiske vitenskaper og ingeniørfag ved Indian Institute of Palakkad som ikke var involvert i studien.

Andre virusinfeksjoner, inkludert influensa, har blitt knyttet til autoimmun sykdom, så mer forskning er nødvendig for å fastslå hvilke effekter som er spesifikke for COVID-19, sa Bayry. Fremtidige studier bør også undersøke disse koblingene i forskjellige befolkninger, utover mennesker som bor i Tyskland, sa Subramanian.

Selv om den store prøvestørrelsen gjør dette til en sterk studie, er det verdt å merke seg at den “bare viser en sammenheng mellom COVID-19 og autoimmun sykdom, men ikke viser årsakssammenheng,” sa Dr. Atsushi Sakuraba, en førsteamanuensis i gastroenterologi ved University of Chicago som ikke var involvert i forskningen.

En annen begrensning er at det kan ha vært mennesker i studiens uinfiserte gruppe som faktisk fanget COVID-19, men utviklet lite eller ingen , og dermed ikke visste at de hadde blitt smittet. Studien kan heller ikke vise om forskjellige koronavirusvarianter er knyttet til en høyere eller lavere risiko for autoimmun sykdom, eller hvordan COVID-19-vaksinasjon påvirker den risikoen. 

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.