Over 40 millioner helsepersonell fra hele verden krever modige helse- og klimatiltak på COP28

Genève/Dubai, 2. desember 2023 – På den første helsedagen på en COP noensinne, ble mer enn 40 millioner helsepersonell fra hele verden med på oppfordringen til handling fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og sivilsamfunnsorganisasjoner, for å prioritere helse i klimaforhandlinger på COP28.

Klimautnyttelse koster liv og påvirker helsen hver eneste dag. Helsearbeidere krever en umiddelbar og dristig handling for å fase ut fossilt brensel, overgang til ren energi, bygge motstandskraft og for å mennesker og lokalsamfunn som er mest sårbare for påvirkningene av det endrede klimaet. De presser på for ingen flere forsinkelser, ingen flere unnskyldninger; oppfordrer til handling og rettferdighet nå, for en sunn fremtid for alle.

“I møte med de presserende utfordringene helse og utgjør, står helsepersonell forent i alle anstrengelser for å forbedre helseresultater og takle klimakrisene,” sa Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør, Verdens helseorganisasjon. “Dette inspirerer oss alle til å bidra til en sunnere, mer robust verden i generasjoner fremover.”

Året 2023 har vært vitne til en alarmerende økning i klimarelaterte katastrofer, inkludert skogbranner, hetebølger og tørke, som har ført til forflytning av befolkninger, landbrukstap og økt luftforurensning. Den pågående klimakrisen har økt risikoen for livstruende sykdommer som kolera, og dengue betraktelig.

Enestående global helsemobilisering på COP28

WHO og de over 40 millioner helsepersonell oppfordrer regjeringer til å oppfylle forpliktelsene de allerede har gjort, levere på Paris-avtalen, fremskynde utfasingen av fossilt brensel og å heve ambisjonene om en sunnere, rettferdigere og grønnere fremtid for menneskeheten.

Sterke og motstandsdyktige helsesystemer er uunnværlige for å beskytte befolkningen mot de negative virkningene av klimaendringer på deres helse. Å bygge klimarobuste, lavkarbon helsesystemer som beskyttelse for nåværende og fremtidige liv må sees på som en av prioriteringene i lokal, nasjonal og global klimahandling og finansiering.

Helseministre fra hele verden sluttet seg til COP28-erklæringen om klima og helse, støttet av 120 land. Dette fremhever de alvorlige helsemessige konsekvensene av klimaendringer, understreker den kritiske rollen til FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC) og Parisavtalen, og understreker det presserende behovet for å samarbeide for å konfrontere sammenhengene mellom klimaendringer og helse. Den reflekterer en felles forståelse av hvor viktig klimahandlinger for helse er og øker håpet om et større globalt engasjement for en sunnere og mer motstandsdyktig fremtid for alle.

Det haster med å finansiere klimarobuste helsesystemer

Engasjementet for en sunnere planet krever en forpliktelse til å finansiere mekanismer som støtter klimabestandige helsesystemer og bærekraftige initiativer. Det er avgjørende å diskutere hvor presserende handling er, men også sikre at økonomiske forpliktelser samsvarer med omfanget av utfordringen.

Helsesektoren mottar for tiden bare 0,5 % av den globale klimafinansieringen, og krever en betydelig økning i ressursene. Å øke økonomisk støtte er ikke bare berettiget, men avgjørende for effektivt å takle pågående helsekriser og et utviklende globalt helselandskap.

Med helsesektoren som står overfor enestående utfordringer, er det nødvendig med hastetiltak for å bygge bro over det sterke økonomiske gapet. Ved å multiplisere finansieringen styrker vi sektorens kapasitet til å innovere, tilpasse og levere optimal omsorg, og sikrer en robust helseinfrastruktur for dagens utfordringer og morgendagens usikkerhet.

WHOs satsing på klima og helse

WHO ønsker velkommen innsatsen til COP28-presidentskapet for å fremheve helsekrisen og gi en plattform på høyt nivå for klima og helse på denne konferansen, inkludert gjennom den første helsedagen og klima- og helseministeren. WHO er dedikert til å jobbe sammen med partnere og givere for å sikre effektiv implementering av prioriteringer skissert i erklæringen.

Den WHO-ledede Alliance for Transformative Action on Climate and Health (ATACH) er en global plattform som samler de mer enn 75 landene som har forpliktet seg til initiativer om klimabestandige og bærekraftige helsesystemer med lavt karbon (fremhevet av Storbritannia som president for COP26), sammen med partnere, bilaterale givere og forskere. WHO vil sikre at ATACH omfavner prioriteringene som er inkludert i erklæringen og støtter dens effektive implementering.

Videre forplikter WHO seg til å styrke sin klimaendringer og helseportefølje ved å integrere klimaendringer som en prioritet for alle WHO-programmer gjennom sine kjernefunksjoner som lederskap, bevis og, viktigst av alt, landimplementering.

WHO bekrefter sin forpliktelse til global helse- og klimahandling, og lover sin støtte til helsedepartementer over hele verden.

Merknad til redaktørene

International Council of Nurses (som representerer 30 millioner medlemmer) og World Medical Association (med et medlemskap på 10 millioner leger) lovet sin støtte, sammen med tusenvis av helsepersonell over hele verden som aktivt har signert WHOs oppfordring til handling mot helse og klimaendringer.

Relaterte linker

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.