En internasjonal avtale om forebygging og beredskap av pandemi

Hvorfor et internasjonalt pandemisk instrument?

Illustrasjon: mot en internasjonal traktat om pandemier. Arbeider iført maske og en ung jente som ser gjennom et teleskop med en klode bak seg.

-pandemien er en global utfordring. Ingen enkelt regjering eller institusjon kan ta opp trusselen om fremtidige pandemier alene.

En konvensjon, avtale eller annet internasjonalt instrument er juridisk bindende etter folkeretten. En avtale om forebygging av pandemi, beredskap og respons vedtatt under Verdens helseorganisasjon (WHO) vil gjøre det mulig for land rundt om i verden å styrke nasjonale, regionale og globale kapasiteter og motstandskraft mot fremtidige pandemier.

Et slikt instrument vil også:

  • sikre høyere, vedvarende og langsiktig politisk engasjement på nivå med verdensledere for stater eller regjeringer
  • definere klare prosesser og oppgaver
  • forbedre langsiktig offentlig og privat sektor på alle nivåer
  • foster integrering av helsespørsmål på alle relevante politikkområder

Vi må skape et miljø der enhver forsker, helsearbeider og myndigheter kan slå seg sammen for en felles sak. Arbeider sammen for å bygge nye løsninger for å beskytte det som er mest dyrebart – vår helse og våre liv.Charles Michel, president for Det europeiske råd på verdensmøtet for helse, 25. oktober 2021

Hva er hensikten med en internasjonal avtale om pandemier?

Forslaget om et internasjonalt instrument for forebygging av pandemi, beredskap og respons styres av en ånd av kollektiv solidaritet, forankret i prinsippene om rettferdighet, inkludering og åpenhet.

Verken individuelle regjeringer eller verdenssamfunnet kan helt forhindre pandemier. Men det internasjonale samfunnet må være det mye bedre forberedt og bedre justert i å svare på mulige fremtidige pandemier over hele syklusen med deteksjon, alarm og respons.

Instrumentet skulle sette opp mål og grunnleggende prinsipper for å strukturere den nødvendige kollektive handlingen for å bekjempe pandemier.

En internasjonal konvensjon, avtale eller annet internasjonalt instrument om pandemier vil og fokusere på:

  • tidlig oppdagelse og forebygging av pandemier
  • motstandskraft til fremtidige pandemier
  • respons til eventuelle fremtidige pandemier, spesielt ved å sikre universell og rettferdig tilgang til medisinske løsninger, for eksempel , medisiner og diagnostikk
  • en sterkere internasjonale helserammer med WHO som koordinerende myndighet i globale helsespørsmål
  • den “En helse” tilnærming, forbinder helsen til mennesker, dyr og planeten vår

Mer spesifikt kan et slikt instrument styrke det internasjonale samarbeidet på en rekke prioriterte områder, for eksempel overvåking, varsler og respons, men også i generell tillit til det internasjonale helsesystemet.

Illustrasjon: 10 insentiver eller fordeler ved en internasjonal traktat om pandemier

Hva er de viktigste potensielle insentivene og fordelene?

Bedre overvåking av pandemisk risiko

Overvåking av risikoer og spesielt kunnskapsdeling om nye smittsomme sykdommer som sprer seg fra dyr til mennesker er avgjørende for å forhindre fremtidige pandemier.

Dette kan oppnås gjennom:

  • økt laboratorie- og overvåkningskapasitet som kreves for å identifisere dyresykdommer i alle land
  • forbedret samarbeid mellom forskningssentre globalt
  • bedre koordinering av internasjonal finansiering for kjernekapasiteter

Bedre varsler 

Å innføre flere varslingsnivåer i samsvar med graden av helsetrusler vil forbedre nøyaktigheten i kommunikasjonen om mot folkehelsen. Dette vil øke åpenheten og legitimiteten til restriktive eller helserelaterte tiltak.

Digitale teknologier og innovative verktøy for datainnsamling og deling samt prediktiv analyse kan støtte kommunikasjon i sanntid og tidlige advarsler, som igjen skal utløse en raskere respons. 

Bedre respons

Helseforsyninger og tjenester

Som demonstrert under COVID-19-pandemien, må globale forsyningskjeder og logistikksystemer være mer motstandsdyktige for å takle globale helsetrusler. Alle land skal ha uavbrutt tilgang til essensielle forsyninger, medisiner og utstyr hvor som helst i verden.

Global koordinering for effektiv lagring kan også lette pandemisk respons. Evnen til å distribuere medisinsk utstyr og dyktige internasjonale medisinske team på bakken vil også representere et skritt fremover i global helsesikkerhet.

Forskning og innovasjon

COVID-19-pandemien demonstrerte hvor kritisk det er for det vitenskapelige samfunnet å mobilisere raskt og for at industrien raskt kan skalere opp sin produksjonskapasitet.

En globalt koordinert tilnærming til å oppdage, utvikle og levere effektive og trygge medisinske løsninger, for eksempel vaksiner, medisiner, diagnostikk og verneutstyr, vil være til fordel for kollektiv helsesikkerhet.

Deling av patogener, biologiske prøver og genomiske data samt utvikling av rettidige medisinske løsninger (vaksiner, behandlinger og diagnostikk) er avgjørende for å styrke den globale pandemiske beredskapen. 

Bedre responsmekanismer

Ulikheter i tilgang til vaksiner, medisiner og diagnostikk truer med å forlenge pandemier og ta en mer alvorlig toll på menneskers liv og helse så vel som for våre og økonomier.

Avtalen ville trekke leksjonene basert på erfaringene fra Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A), COVAX og andre kollektive instrumenter utviklet siden COVID-19-pandemien startet, for å imøtekomme globale behov mer rettferdig i fremtidige pandemier.

Bedre implementering

Motstandskraften i nasjonale folkehelsessystemer er et avgjørende element i kampen mot en pandemi. Land må kunne stole på folkehelsessystemene sine for effektivt å svare på utbruddet av en pandemi. Dette kan oppnås med en mer robust landrapporteringsmekanisme, samt gjennom mer utbredt bruk av felles eksterne evalueringer og bedre oppfølging.

Gjenopprette tillit til det internasjonale helsesystemet

Avtalen vil sikre at det er mer åpenhet, mer ansvarlighet og mer delt ansvar i det internasjonale systemet.

I tillegg vil det sette grunnlaget for bedre kommunikasjon og informasjon til innbyggerne. Feilinformasjon truer tilliten til folket og risikerer å undergrave folkehelsesvar. For å innløse innbyggertillit, bør det forutses konkrete tiltak for å forbedre strømmen av pålitelig og nøyaktig informasjon, samt for å takle feilinformasjon globalt.

I rådet

Verdens helseorganisasjon

Verdens helseorganisasjon (WHO) ble grunnlagt i 1948 med mandat til å fungere som den ledende og koordinerende autoriteten for internasjonalt helsearbeid.  Det har 194 medlemsland, over seks regioner, og mer enn 150 kontorer, og jobber for å oppnå bedre helse for alle, overalt.

Rådet vedtok 20. mai 2021 en beslutning om å støtte innledningen av forhandlingene om en internasjonal avtale om bekjempelse av pandemier innenfor rammen av WHO.

Rådet vedtok den 3. mars 2022, en beslutning om å godkjenne åpning av forhandlinger om en internasjonal avtale om forebygging av pandemi, beredskap og respons.

Kommisjonen forhandler avtalen på vegne av EU, basert på rådets forhandlingsdirektiver, for saker som faller innenfor Unionens kompetanse.

Et slikt instrument vil støtte internasjonal innsats for å styrke den globale helsesikkerheten, spesielt om beredskap og respons på helsemessige nødsituasjoner, i lys av erfaringer fra pandemien.

Under Det europeiske råd den 25. mars 2022 gjorde EU-ledere oversikt over arbeidet med det fremtidige instrumentet for å styrke pandemiforebygging, beredskap og respons som skal vedtas under Verdens helseorganisasjon ( WHO ).

Bakgrunn

Forslaget til en internasjonal traktat om pandemier ble først kunngjort av presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel, på Paris Peace Forum i november 2020.

Charles Michel, president for Det europeiske råd, på fredsforum i Paris 12. november 2020

Vi må gå videre og lære leksjonene til pandemien. Vi ser at det er helt avgjørende å kunne handle raskere og på en mer samordnet måte, å sikre at medisinsk utstyr er tilgjengelig og å utveksle informasjon med hverandre veldig raskt for å beskytte innbyggerne våre så godt vi kan.Charles Michel, president for Det europeiske råd, på fredsforum i Paris 12. november 2020

Denne oppfordringen til en internasjonal traktat om pandemier ble også fremhevet av G7-lederne i uttalelsen deres 19. februar 2021.

EU-ledere ble enige om å jobbe med en internasjonal traktat om pandemier 25. februar 2021.

Vi er opptatt av å fremme global helsesikkerhet, blant annet ved å styrke Verdens helseorganisasjon og arbeide for en internasjonal traktat om pandemier innenfor dens rammer.Uttalelse fra medlemmene av Det europeiske råd, 25. februar 2021

På Verdens helse-forsamling har de 194 medlemmene av WHO vedtatt 31. mai 2021 beslutningen om å diskutere en ny internasjonal traktat om pandemier på en spesiell sesjon som starter 29. november 2021.

1. desember 2021 nådde de 194 medlemmene av Verdens helseorganisasjon (WHO) enighet om kickstart prosessen for å utarbeide og forhandle frem en konvensjon, avtale eller annet internasjonalt instrument under Verdens helseorganisasjons grunnlov for å styrke pandemiforebygging, beredskap og respons.

Et mellomstatlig forhandlingsorgan ble konstituert for å jobbe med forhandlingene. Parallelt med forhandlingene om pandemisk avtale diskuterer regjeringer også endringer i den internasjonale helseforskriften.

En åpen oppfordring til en internasjonal traktat om pandemier
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus og Charles Michel forkjempet ideen om en internasjonal traktat om pandemier

Verdensledere etterlyser ny internasjonal traktat for å forbedre pandemisk respons

30. mars 2021 sluttet ledere fra hele verden presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel og generaldirektøren for Verdens helseorganisasjon, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus i en åpen oppfordring til en internasjonal traktat om pandemier, hentet fra leksjonene som ble lært under COVID-19-pandemien.

Det vil være andre pandemier og andre store helsehjelp. Spørsmålet er ikke om, men når. Sammen må vi være bedre forberedt på å forutsi, forhindre, oppdage, vurdere og effektivt svare på pandemier på en svært koordinert måte. Med det formål mener vi at nasjoner bør samarbeide om en ny internasjonal traktat for pandemisk beredskap og respons.Felles oppfordring til en internasjonal pandemitraktat

emner:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.