Det globale helsesamfunnet etterlyser hastehandlinger mot klima og helse på COP28

27. november 2023 NyhetsoppgaveGenèveLesetid: 

4 min (1113 ord)

I forkant av COP28, Verdens helseorganisasjon (WHO) sammen med det globale helsesamfunnet, hever stemmen for å sikre at virkningen av på helsen tar sentrum i forhandlingene. Det er viktig å utvide fokuset til menneskers helse i globale diskusjoner, og ikke gi rom for unnskyldninger, og tvinge forhandlere til å anerkjenne at de bærer ansvaret for trivselen til vår mest uvurderlige eiendel: helsen til befolkninger over hele verden.

“Prioritering av helse er ikke bare et valg; det er grunnlaget for spenstige , ” sa Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør. “ Ledere må levere i Dubai, og gi de sterke helseutfallene deres folk forventer og deres økonomier haster. Vi må endre samtalen og demonstrere de enorme fordelene med dristigere klimatiltak for vår helse og velvære. ”

De ekstreme værhendelsene rundt om i verden de siste månedene gir et skremmende glimt av hva som ligger foran i en raskt oppvarmende verden. IPCC-rapporten sier at rundt 3,5 milliarder mennesker – nesten halvparten av menneskeheten – bor i områder som er svært utsatt for klimaendringer. Varmerelaterte blant de over 65 år har økt med 70% over hele verden på to tiår, ifølge WHOs tall. Bare en dramatisk og dedikert innsats for å begrense oppvarmingen til 1,5 ° C vil forhindre en fremtid som er mye verre enn det vi ser nå.

Stadig hyppigere og alvorlige ekstreme værhendelser, som tørke, flom og hetebølger, vil også belaste infrastruktur for helsetjenester. Fjorårets flom i Pakistan fortrengte 8 millioner mennesker og berørte 33 millioner totalt. Prognoser fra Verdensbanken indikerer at uten dristige og umiddelbare tiltak, kan klimaendringer fortrenge omtrent 216 millioner mennesker innen 2050.

Når klimakrisen setter liv og levebrød i fare, sliter globale matsystemer med å opprettholde en voksende befolkning, og kompromitterte vannkilder forverrer utfordringene. Parallelt katalyserer klimaendringene en økning i smittsomme sykdommer som dengue og kolera, og utsetter millioner. Nå er tiden inne for avgjørende og samarbeidende tiltak for å dempe helseeffektene av klimakrisen og bygge en bærekraftig fremtid for alle.

Ettersom klimaendringer utgjør en enestående utfordring for helsesystemer over hele verden, er det også viktig at vi styrker systemene våre for å være spenstige, lite karbon og bærekraftige. Unnlatelse av å handle raskt vil gjøre helsesystemer over hele verden sårbare for de overveldende virkningene av klimaendringer.

Klimaendringer er ikke en fjern trussel; det er en nåværende fare som påvirker helsen vår på flere fronter. Helsefellesskapet hevder at klimaendringer allerede påvirker helsen vår, og bidrar til av smittsomme sykdommer og vektorbårne sykdommer. Det er et presserende behov for forhandlere å forstå at klimaendringer er en direkte trussel mot global helse som ikke lenger kan ignoreres eller bagatelliseres.

Tilpasning av helsesystemene våre betyr oppgradering av viktige intervensjoner som vektorkontroll, epidemiologisk overvåking og tilgang til trygt vann og sanitær. I tillegg er opplæring av helsepersonell avgjørende, og er nødvendig for å samkjøre helsesystemer med veiledningen som er inkludert i WHOs operative rammeverk for å bygge klimasikkerhetssystemer og lavkarbonhelsesystemer.

For å redusere den negative innvirkningen på helsen, understreker helsesamfunnet viktigheten av å redusere og stoppe utslipp. I følge WHO tilskrives 7 millioner for tidlige dødsfall årlig luftforurensning. Hastige avbøtende tiltak, inkludert overgang til rene energikilder, er nødvendige for å beskytte menneskers helse og skape bærekraftige resultater.

Helsefellesskapet anerkjenner rollen helsesystemer spiller for å bidra til utslipp, og tar til orde for å grønngjøre helsesektoren. Dette innebærer avkarbonisering av helsesystemer, digitalisering av medisin og implementering av bærekraftig praksis på sykehus og helsetjenester for å redusere de 5% globale utslippene som tilskrives helsesektoren betydelig.

Over 1 milliard mennesker over hele verden blir betjent av helsetjenester med upålitelig strøm eller ingen strøm i det hele tatt. For lavinntektsland som mangler tilgang til strøm, krever helsesamfunnet en akselerasjon av tilgangen til ren energi. WHO samarbeider med partnere for å akselerere elektrifisering av helsetjenester gjennom fornybar energi og for å harmonisere medisinsk utstyr og føre en transformativ endring mot renere energikilder, bedre tjenester og redusert avhengighet av diesel og gass.

Erkjenner den økonomiske forskjellen i helsesystemer

Helsemiljøet erkjenner det økonomiske gapet i helsesystemer og krever økt finansiering fra nye kilder. Bønnen er å avhende fra og avslutte subsidier for fossilt brensel, og å mobilisere nye midler for å støtte helsesystemer i å takle klimaendringer.

Den WHO-ledede Alliance for Transformative Action on Climate and Health ( ATACH) er dedikert til å realisere målene som er satt på COP26 ved å utnytte den kollektive innflytelsen fra WHOs medlemsstater og interessenter for å fremme klimastabilske helsesystemer. ATACH fokuserer også på å identifisere finansieringsbehov.

Når helsesektoren sliter med enestående utfordringer, er det viktig å ta tak i den skarpe forskjellen i økonomisk støtte. For øyeblikket mottar sektoren bare 0,5% av den globale klimafinansieringen. Å effektivt konfrontere de mange utfordringene fremover – fra den pågående globale helsekrisen til det stadig utviklende landskapet til medisinsk forskning og teknologiske fremskritt – en betydelig økning i ressursene er ikke bare berettiget men viktig. Ved å multiplisere økonomisk støtte, kan vi styrke sektorens evne til å innovere, tilpasse og gi optimal omsorg, og sikre en spenstig helseinfrastruktur for dagens utfordringer og morgendagens usikkerheter.

HVEM haster med å kreve klima- og helseaksjoner på COP28

Når verden forenes på COP28, krever helsesamfunnet avgjørende tiltak. Vi oppfordrer forhandlere til å anerkjenne at klimatiltak er helsehandling, og å unnlate å adressere denne virkeligheten vil ha dyptgripende for dagens og fremtidige generasjoners trivsel.

WHO innkaller til handling forener helsesamfunnet i å kreve en forpliktelse til å bygge spenstige helsesystemer, redusere utslipp og prioritere helse. Den første helsedagen noensinne er satt til å heve den globale profilen til klima- og helseeksemplet og integrere helse i klimaendringsagendaen.

Helsedag og ministermøte

Den første helsedagen noensinne er satt til å heve den globale profilen til klima- og helseeksemplet og integrere helse i klimaendringsagendaen. For aller første gang vil rekordmange helseminister delta på COP28. Tilstedeværelsen av et betydelig antall helseminister understreker forpliktelsen til å prioritere helse i sammenheng med klimadiskusjoner og forsterker vår forpliktelse til å skape en sunnere og mer bærekraftig fremtid. Ministermøtet lover å forsterke det presserende for handling ved å samle globale ledere for å implementere bærekraftige løsninger. Denne historiske samlingen vil fokusere på å ta opp det avgjørende skjæringspunktet mellom helse og klimaendringer.

Arven etter COP 28 vil være en forpliktelse til en sunnere planet, der helseargumentene for klimahandling ikke bare blir hørt, men fører til konkrete resultater.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.