Hvordan blir folk utsatt for røntgenstråler og Gamma-stråler?

På denne siden

[vise]

Mennesker kan bli utsatt for røntgenstråler og gammastråler fra tre hovedkilder:

  • Naturlig bakgrunnsstråling fra kosmiske stråler fra det ytre rom og fra radioaktive elementer som normalt er i steiner og jord. Dette er den viktigste bidragsyteren til verdensomspennende stråleeksponering.
  • Medisinsk stråling brukt til avbildningstester som røntgenstråler, CT-skanninger og PET-skanninger, samt til strålebehandling. Strålebehandling brukes til å behandle noen typer kreft, og den bruker vanligvis doser som er mye høyere enn de som brukes i bildetester.
  • Ikke-medisinsk, menneskeskapt stråling eksponering kan skje på visse arbeidsplasser, eller i lokalsamfunn som følge av testing av atomvåpen eller atomulykker over bakken. Stråling brukes også i små mengder i noen forbrukerprodukter, så vel som i matbestråling.

Naturlig bakgrunnsstråling

Vi er alle utsatt for en viss mengde stråling bare fra å være på denne planeten. Dette er kjent som bakgrunnsstråling. I USA er dette gjennomsnittlig 3 millisieverts (mSv) per år. For de fleste er bakgrunnsstråling mesteparten av eksponeringen deres for ioniserende stråling i løpet av året. Det kommer fra flere kilder.

Kosmiske stråler

Kosmiske stråler er radioaktive partikler som treffer jorden fra det ytre rom. De kommer fra solen og fra andre stjerner. Jordens atmosfære blokkerer en del av disse strålene, men noen av dem når bakken.

Fordi atmosfæren blokkerer noen kosmiske stråler, er eksponeringen større i større høyder. For eksempel blir mennesker som bor i Denver, Colorado, som er i høy høyde, utsatt for litt mer kosmiske stråler enn mennesker som lever på havnivå.

Folk blir også utsatt for høyere nivåer av kosmiske stråler under flyflyvninger. Flypiloter og flyvertinner, som bruker mange timer i høye høyder, blir utsatt for flere av disse strålene, men det er ikke klart om de har økt risiko for kreft på grunn av det.

Stråling i jorden

Mennesker blir også utsatt for små mengder stråling fra radioaktive elementer som forekommer naturlig i steiner og jord. Noen av disse kan havne i byggematerialer som brukes i hus og andre strukturer. Små mengder stråling kan til og med finnes i drikkevann og i noen plantebaserte matvarer som et resultat av å være i kontakt med jorda. For folk som røyker, tobakk kan utgjøre en betydelig del av den årlige strålingen de mottar.

Radon

Den største kilden til naturlig bakgrunnsstråling for folk flest er radon. Dette er en luktfri, fargeløs gass som dannes fra nedbrytningen av radioaktive elementer i bakken. Radonnivåene er vanligvis høyere inne i bygninger og hjem, spesielt i nivåer nærmere bakken, for eksempel kjellere. Radonnivåer kan variere mye, avhengig av hvor du bor. Noen mennesker, for eksempel mennesker som jobber i gruver, blir utsatt for høyere radonnivå på jobb.

For mer om radon og dens mulige helseeffekter, se Radon og kreft.

Medisinsk stråling

Røntgenbilder, gammastråler og andre former for ioniserende stråling brukes til å diagnostisere og behandle noen medisinske tilstander. Strålingen kan rettes mot kroppen din fra en maskin, eller radioaktive partikler kan svelges eller settes i kroppen din.

Imaging tester

Visse typer avbildningstester, for eksempel røntgenstråler, CT-skanninger, og kjernemedisinske tester ( som PET-skanninger og beinskanninger ) utsetter mennesker for lave nivåer av stråling for å lage bilder av kroppens indre. ( Noen avbildningstester, for eksempel MR og ultralyd, utsetter ikke folk for ioniserende stråling. )

Hos voksne: Mengden stråling en person blir utsatt for varierer avhengig av , så vel som av en persons størrelse. For eksempel er eksponeringen for en gjennomsnittlig størrelse voksen fra en 2-visnings røntgen av brystet omtrent 0,1 mSv, mens eksponeringen fra en CT-skanning av brystet er omtrent 6 mSv. Eksponeringen fra en PET / CT-skanning (som kombinerer en PET-skanning av kroppen med en CT-skanning) er vanligvis omtrent 23 mSv. Fluoroskopi, som bruker røntgenstråler for å lage bevegelige bilder i sanntid, utsetter mennesker for forskjellige mengder stråling avhengig av hvor lang tid det brukes. Mengden stråling som brukes i mange avbildningstester har gått ned over tid etter hvert som teknologien har blitt bedre.

Hos barn: Eksponeringsnivået for et barn kan være høyere enn for en voksen når du bruker samme mengde stråling, så innstillingene på skanneren må justeres for å gjøre rede for kroppsstørrelse.

For barn er eksponering for stråling fra avbildningstester særlig bekymringsfull, fordi:

  • Barn (spesielt yngre barn) er mye mer følsomme for stråling enn voksne.
  • Barn forventes å leve lenger enn voksne, så de har mer tid til å utvikle problemer fra stråleeksponering.
  • Med tester som CT-skanninger, kan barn få en høyere stråledose enn nødvendig hvis CT-skannerinnstillingene ikke er justert for deres mindre kroppsstørrelse.

Disse faktorene betyr at for et lite barn kan risikoen for å utvikle en strålingsrelatert kreft være flere ganger høyere enn for en voksen utsatt for den samme avbildningstesten.

Risikoen fra disse testene er ikke kjent med , men for å være trygg, anbefaler de fleste leger at barn bare får disse testene når de er absolutt nødvendige, og at når slike tester er utført, de bruker bare den minste mengden stråling som trengs for å få bildet.

For å lære mer, se Forstå strålingsrisiko fra avbildningstester.

Strålebehandling

Røntgenbilder, gammastråler og andre former for ioniserende stråling er en effektiv måte å behandle noen typer kreft på. I løpet av strålebehandling, høye doser ioniserende stråling (mye høyere enn de som brukes til avbildningstester) er rettet mot kreften, noe som resulterer i kreftcellenes død. Imidlertid kan dette noen ganger føre til DNA-endringer (mutasjoner) i andre celler som overlever strålingen, noe som til slutt kan føre til utvikling av en annen kreft. Strålebehandling brukes også noen ganger til å behandle alvorlige medisinske tilstander foruten kreft.

For mer informasjon om kreftrisiko ved strålebehandling mot kreft, se Andre kreft relatert til behandling.

Ikke-medisinske kilder til menneskeskapt stråling

Mennesker kan også bli utsatt for ioniserende stråling fra ikke-medisinske menneskeskapte kilder.

Atomvåpen

Atombomberne falt på Nagasaki og Hiroshima, Japan, utsatte mange mennesker for stråling fra røntgenstråler, gammastråler og nøytroner. Noen mennesker ganske raskt som følge av brannskader og strålesyke, men mange overlevde. De overlevende ble utsatt for forskjellige mengder stråling, avhengig i stor grad av hvor langt de var fra eksplosjonene. Mye av informasjonen vi har om stråling og kreftrisiko kommer fra studier av disse overlevende.

USAs regjering gjennomførte kjernefysiske tester over bakken i Sør-Stillehavet og i delstaten Nevada mellom 1945 og 1962. Andre land har også gjennomført tester over bakken. Mange mennesker i den gang var en del av treningsøvelser i området og ble utsatt for ioniserende stråling fra disse testene. Andre ble utsatt for stråling mens de jobbet ved anlegg som lager bomber eller på andre kjernefysiske nettsteder.

Ikke-militære mennesker som bor nær eller motvind av kjernefysiske teststeder kan også ha blitt utsatt for radioaktive biprodukter. Strålingsnivåer vil sannsynligvis være høyere i nærheten av disse stedene, men noen radioaktive partikler fra testene kom inn i atmosfæren og reiste store avstander og landet tusenvis av kilometer unna det opprinnelige stedet. Mens eksponeringsnivåene sannsynligvis ville være høyere på testtidspunktet, er noe stråling i jorden i dag resultatet av disse testene.

Regjeringsprogrammer er satt opp for å gi økonomisk til mennesker som ble utsatt for testing av atomvåpen og utviklet kreft. 

Atomkraftverk

Utslipp av stråling fra kjernekraftverk overvåkes og kontrolleres nøye. I følge US Environmental Protection Agency (EPA) utgjør kjernekraftverk mindre enn 1/100 av 1% av den gjennomsnittlige amerikanernes totale stråleeksponering.

Ulykker med kjernekraftverk: Ulykker ved atomkraftverk er sjeldne, men de kan muligens utsette folk for høye strålingsnivåer.

I 1986 utsatte en ulykke ved kjernekraftverket i Tsjernobyl (i ) millioner av mennesker som bodde i området for stråling, enten direkte eller fra radioaktive elementer som ble sluppet ut i luften som endte med å bli avsatt på bakken. Beredskapsarbeiderne ble utsatt for de høyeste strålingsnivåene.

I 2011 rammet et og tsunami kysten av Japan som resulterte i skade på Fukushima Daiichi kjernekraftverk i Fukushima Prefecture, Japan. Stråling ble sluppet ut i luften, forurensende jord, mat og vann ( både ferskt og sjøvann ). Et område på mer enn 300 kvadrat miles rundt anlegget ble funnet å være forurenset med stråling, selv om det var på lavere nivåer enn i anlegget. På grunn av høye strålingsnivåer ble mange områder . Helseeffektene av denne katastrofen studeres fortsatt.

Eksponeringer på arbeidsplassen

Noen mennesker kan bli utsatt for stråling på jobb. For eksempel:

  • Mennesker som jobber i kjernekraftverk kan bli utsatt for høyere strålingsnivå enn allmennheten, selv om eksponeringsnivået deres overvåkes nøye.
  • Personer som jobber i uranminer blir overvåket på grunn av eksponering for stråling i form av radon.
  • Personer som jobber i helse- eller tannpleie, spesielt de som jobber med røntgen ( eller annet avbildningstest ) utstyr eller som jobber med radioaktive isotoper, kan også bli utsatt for stråling på jobb. Stråleeksponering kan også forekomme på noen forskningslaboratorier.

I USA overvåkes personer som sannsynligvis vil bli utsatt for stråling på arbeidsplassen nøye. Eksponering er begrenset til en effektiv dose på 100 mSv over 5 år, med maksimalt 50 mSv i hvert enkelt år.

Forbrukerprodukter

Noen forbrukerprodukter inneholder små mengder ioniserende stråling.

For eksempel, tobakksprodukter inneholder lave nivåer av stråling, som kan komme fra jorda den er dyrket i eller gjødselen som brukes til å hjelpe den med å vokse. Tobakk kan utgjøre en betydelig del av den årlige stråleeksponeringen for personer som røyker.

Noen byggematerialer brukt i hjemmet eller andre strukturer kan inneholde lave nivåer av naturlig forekommende stråling, som kan gis av i form av radongass. Mengden stråling kan variere avhengig av hva de er laget av, men nivåene vil neppe bidra mye til en persons samlede eksponering for stråling, ifølge EPA. For å lære mer, se Radon og kreft.

Mange røykvarslere inneholde en liten mengde radioaktivt materiale på veldig lavt nivå som hjelper til med å oppdage røyken. Dette materialet er forseglet i en beholder og utgjør ikke en betydelig risiko for stråleeksponering.

Bestråling av mat

Ioniserende stråling kan brukes til å drepe bakterier og andre bakterier på visse matvarer, noe som kan gjøre dem tryggere å spise og hjelpe dem til å vare lenger. Noen mennesker kan være bekymret for at bestrålet mat i seg selv kan inneholde stråling.

Det er viktig å forstå at strålingen ikke blir liggende i maten. I følge US Food and Drug Administration ( FDA ) gjør bestråling av mat ikke gjør det radioaktivt og gjør det ikke endre næringsverdien, og heller ikke merkbart endre smaken, tekstur eller utseendet til maten.

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.