Plast har nå gjort det til blodomløpet vårt, hva betyr dette for oss?

Av 

Nichola DauntonPublisert den 25/03/2022 – 14:24•Oppdatert 14:55

Del denne artikkelen

Miniscule-partiklene er funnet hos 22 sunne blodgivere.

Mikroplast er funnet i menneskeblod for første gang, noe som øker bekymringene for deres innvirkning på menneskers helse.

De mikroskopiske partiklene, noen så små som 0,0007 mm – det er omtrent en tyvende bredde på et menneskehår – ble oppdaget i 77 prosent av de sunne voksne blodgiverne som ble testet i den nye studien i Nederland i 2021.

Mens virkningen av mikroplast på menneskekroppen fremdeles er ukjent, fremhever disse funnene nok en gang hvordan det fossile brenselbaserte materialet invaderer alle områder i menneskelivet.

Mikroplast er allerede oppdaget i menneskelig avføring, babyer og til og med inn ufødte fostre – og forskere frykter at nanopartiklene kan bruke blodomløpet for å nå organene våre.

“ Blod som komponent utgjør 6-7 prosent av kroppsvekten hos mennesker. Det irrigerer kroppens organer og er transportveien for oksygen, næringsstoffer og potensielt også plastpartikler rundt kroppen til andre vev og organer, ” sier studien.

Hvilken plast oppdaget forskerne?

Canva
plastposerCanva

Nesten 80 prosent av de 22 anonymiserte blodgiverne i studien, publisert i tidsskriftet Environmental International, ble funnet å ha kvantifiserbare plastpartikler i blodet. PET ( polyetylentereftalat ), som brukes til å lage drikkeflasker, var lokalisert i 50 prosent av giverne, mens polystyren – brukt til emballasje ble oppdaget i 36 prosent.

Den tredje vanligste partikkelen var polyetylen, ofte brukt til å lage plastposer, som ble funnet hos 23 prosent av deltakerne.

Selv om det foreløpig ikke er nok data om mikroplast i menneskekroppen til å lage en menneskelig helserisikovurdering ( HRA ), fremhever forskningen at, “ det er vitenskapelig sannsynlig at plastpartikler kan transporteres til organer via blodomløpet ”.

Studien legger til, “ Den menneskelige morkaken har vist seg å være gjennomtrengelig for 50, 80 og 240 nm polystyrenperler og sannsynligvis også for mikroisert polypropylen. ”

Hvordan sørget forskere for at blodet ikke var forurenset?

De fleste mikro- og nanoplast er usynlige for det blotte øye, så det var viktig å sikre at bloddonasjoner ikke ble smittet med partikler under studien.

Forskerne brukte strenge protokoller for å forhindre forurensning fra andre plastkilder.

De brukte en venipunktur – en blodinnsamlingsmetode som bruker et lufttett hetteglass med en gummipakning – for å ta prøvene, og viktigst av alt var i stand til å unngå “ enhver kontakt med plastrør eller reservoarer. ”

Disse tiltakene sørget for at bare plast som ble funnet i blodstrømmene til deltakerne ble målt.

Hvordan kommer plast inn i kroppen?

Mikroplast er nå oppdaget i alle områder av planeten, fra bunnfôrende sjødyr til tropiske regnskoger og fjelltoppene. De bittesmå partiklene kan komme inn i menneskekroppen på mange måter, men flertallet kommer sannsynligvis inn via inntak eller innånding.

De bittesmå partiklene kan komme inn i menneskekroppen på mange måter, men flertallet kommer sannsynligvis inn via inntak eller innånding.

Plast kan også finnes i personlig pleieprodukter, inkludert i tannkrem, lipgloss, tatoveringsblekkpartikler og tannpolymerer.

Mens “ residenstid ” av plastpartikler i blodomløpet forblir ukjent for tiden, er forskere bekymret for at partiklene kan bæres av immunceller i blodet, som potensielt kan påvirke immunregulering i menneskekroppen.

Mer forskning er nødvendig for å avgjøre om dette er en overhengende risiko for menneskeheten.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.