‘ Plastluftforurensning ’: Mikroplast i skyer kan forverre klimaendringene, sier studien.

Publisert den 29/09/2023 – 13:57•Oppdatert 15:01

HER SKRIVES DET OM AT MIKROPLAST ER FUNNET i den frie troposfæren, mens Mount Ōyama topper seg i det atmosfæriske grenselaget – begge innenfor det laveste laget av jordas atmosfære. “Mikroplast i den frie troposfæren blir transportert ( hvordan blir den transportert? Nei det sies intet om) og bidrar til global forurensning,” TAG1> sier hovedforfatter av forskningen, Hiroshi Okochi fra Waseda University.

Tilstedeværelsen av bittesmå plast i skyer risikerer forurensning av ‘ alt vi spiser og drikker ', sier forskere.

Mikroplast er blitt oppdaget i skyer, der forskere sier at de kan bidra til .

Forskere fant flere typer polymerer og gummi i vannet i skyvann rundt Fuji-fjellet, Japans største fjell og Mount Ōyama.

Studien deres, publisert i tidsskriftet Environmental Chemical Letters, slutter seg til et voksende bevismateriale som viser at plastforurensning har infiltrert de fleste økosystemer på jorden.

Fragmenter av plast mindre enn 5 mm ( rundt størrelsen på et sesamfrø ) er funnet i de lengste rekkevidden av planeten og de mest intime delene av menneskekroppen, inkludert blod, lunger og morkaker hos gravide.

“Så vidt vi vet, er denne studien den første som oppdager luftbårne mikroplaster i sky vann i både den frie troposfæren og det atmosfæriske grenselaget, ” forskerne skrev.

Her er grunnen til at oppdagelsen ikke bare er unaturlig, men også angående klimaet vårt.

Hvordan bidrar mikroplast i skyer til klimaendringer?

Skyvann ble samlet på toppene til de to japanske fjellene i høyder mellom 1.300-3.776 meter. Toppmøtet Fuji-fjellet ligger i den frie troposfæren, mens Mount Ōyama topper seg i det atmosfæriske grenselaget – begge innenfor det laveste laget av jordas atmosfære.

Forskerne brukte deretter avanserte bildeteknikker for å avgjøre om – og hvilke – mikroplast var til stede.

De fant ni forskjellige typer polymerer og en type gummi i den luftbårne mikroplasten. Skyene inneholdt så mange som 14 plaststykker per liter vann som varierte i størrelse fra rundt 7 til 95 mikrometer; litt over gjennomsnittlig bredde på et menneskehår på 80 mikrometer.

Plast er hydrofob, men blir hydrofil ( som betyr vannelskende ) etter langvarig eksponering for ultrafiolett lys, forklarer forfatterne.

AP Photo / Jae C. Hong
Skyggen av Fuji-fjellet kastet på skyer som henger under toppen, 2019.AP Photo / Jae C. Hong

Overfloden av disse polymerene i noen prøver antyder at de kan ha fungert som “ kondensasjonskjerner ” av skyis og vann.

Kondensasjonskjerner er små partikler som vanndamp kondenserer i atmosfæren, noe som betyr at de er viktige for dannelse av skyer.

“Totalt sett antyder funnene våre at mikroplast i høy høyde kan påvirke skydannelse og på sin side kunne endre seg klimaet,” skrev forskerne.

“Mikroplast i den frie troposfæren blir transportert og bidrar til global forurensning,” TAG1> sier hovedforfatter av forskningen, Hiroshi Okochi fra Waseda University.

“Hvis spørsmålet om ‘plastisk luftforurensning' ikke blir behandlet proaktivt, kan klimaendringer og økologiske risikoer bli en realitet, noe som forårsaker irreversible og alvorlige miljøskader i fremtiden.”

Hvordan kommer mikroplast i skyer?

Mikroplast har et stort antall potensielle kilder – fra mikroperler i kosmetikk til gjødsel og nedbrytning av større gjenstander som plastposer. Som forfatterne skriver med en viss underdrivelse, har “ plast blitt ganske populært. ”

Selv om det har vært mange studier på utvasking av disse bittesmå fragmentene til marine og landlige miljøer, har forskning på luftbåren mikroplast vært mer begrenset.

Det er forskjellige måter de kan komme i atmosfæren på. Veistøv, deponier, dekkslitasje og kunstgress er alle potensielle landbaserte inngangspunkter.

Havet kan også sende mikroplastene sine skywards gjennom sjøsprøyt og andre “ aerosoliseringsprosesser ” – der partikler blir gjort lette nok til å bæres i luften.

“ Dette innebærer at mikroplast kan ha blitt en essensiell komponent av skyer, og forurenset nesten alt vi spiser og drikker via ‘plastnedbør', ifølge en uttalelse om studien fra Waseda University,

“ Den frie troposfæren er en viktig vei for langtransport av luftforurensende stoffer på grunn av sterk vindhastighet; det er observert at luftbårne mikroplaster også transporteres i den frie troposfæren og bidrar til global forurensning, ” forfatterne legger til.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.