Kappløp for å møte helsebehovene til etniske armenere som flykter fra Nagorno-Karabakh

WHO intensiverer støtten til det armenske helsedepartementet i denne kritiske tiden OG dvs at alle som flykter skal taes hånd om av WHO…. og vaksineres!

På mindre enn en uke har godt over 100 000 etniske armenere fra Nagorno-Karabakh – nesten hele den estimerte befolkningen i territoriet – strømmet inn i nabolandet Armenia, og utløst en humanitær krise med akutte helsebehov. WHO jobber raskt for å Armenias helsedepartement, under den bredere regjeringsledede responsen, både nå og i månedene fremover.

«Da utvandringen begynte, satte jeg raskt ut min spesialutsending Robb Butler for å hjelpe til med å vurdere situasjonen og utarbeide en strategi sammen med det armenske helsedepartementet om en omfattende helseberedskapsplan. Vi har allerede mobilisert helseforsyninger og internasjonal ekspertise for å hjelpe et helsesystem som håndterer en plutselig, massiv tilstrømning av flyktninger, hvorav mange har spesifikke medisinske behov, sier Dr. Hans Henri P Kluge, regiondirektør for WHOs regionkontor for .

«WHO hadde allerede forhåndsplassert traumeforsyninger til Armenia.( Ja vel?) Etter den dramatiske eksplosjonen av et drivstoffdepot langs ruten tatt av de som kommer inn i Armenia, sender WHO ut brannsårsett for å støtte det avanserte omsorgsbehovet for pasienter med alvorlige brannskader. For å støtte de generelle helsebehovene til den fordrevne befolkningen, sender WHO også medisiner for ikke-smittsomme sykdommer, som vil dekke 3 måneders behandlinger for opptil 50 000 personer.

“Vi har aktivert nødsystemene våre og vil sende eksperter til landet på tvers av en rekke disipliner, inkludert mental helse, brannskadebehandling, viktige helsetjenester og nødkoordinering etter en fullstendig vurdering av behovene. Utfordringene er virkelig enorme, og vi er der for å gjøre alt vi kan.»

Robb Butler, regiondirektørens spesialutsending, har møtt helseminister Anahit Avanesyan for å gjenta WHOs fulle og urokkelige støtte. Basert på hans diskusjoner og feltoppdrag til et kritisk flyktningregistreringspunkt, har WHO/Europa og WHO/Armenia blitt enige med helsedepartementet om følgende:

  • Umiddelbar mobilisering av brannskadeeksperter fra Israel, Belgia og Libanon, og forsyninger for å behandle de skadde;
  • Vurdere og adressere flyktningenes vaksinasjonsbehov;
  • Utplassere et psykisk og psykososialt helseteam;
  • Sette opp modulære prefabrikkerte klinikker i avsidesliggende områder; og
  • Støtte regjeringen til å integrere helsearbeidere, inkludert – så langt – nesten 300 leger og 1200 sykepleiere, som ankommer fra Karabakh-regionen i primærhelsetjenesten og sykehusmiljøer i Armenia.

“Besøket mitt til Goris, nær grenseovergangen, hvor jeg møtte tjenestemenn, lokale ikke-statlige organisasjoner og humanitære innsatspersoner og mottakere av helse og andre viktige tjenester, fylte meg med sorg, men også håp,” sa Butler.

«I den første store byen flyktningene flykter til, så jeg en enorm utstrømning av solidaritet fra det lokale armenske samfunnet og frivillige, som gjør alt de kan for å skaffe mat, vann og husly. Men du ser fortvilelsen på mange av ansiktene til de fordrevne. De har etterlatt alt, hjemmene sine, eiendelene sine, gravene til sine kjære. Det er barn, eldre, kvinner og jenter med spesifikke seksuelle og reproduktive helsebehov. Det er klart at de mentale og følelsesmessige arrene flyktningene bærer på vil ta tid å lege. Men det er også åpenbart at den svimlende hastigheten som denne krisen utspiller seg med, krever at alle hender på dekk – WHO, våre FN-partnere, sivilsamfunnsorganisasjoner – utfyller og støtter regjeringens innsats. Jeg takker minister Avanesyan for å forklare de umiddelbare og langsiktige helseprioriteringene som WHO har blitt bedt om å samarbeide om.»

Et annet kritisk behov er utstyr, forsyninger og eksperter for å hjelpe til med å behandle moderate til alvorlige brannskader, etter den massive eksplosjonen av drivstoffdepotet 25. september midt i utvandringen. Eksplosjonen tok livet av minst 170 mennesker og skadet 200 flere, mange med alvorlige brannskader.

“Det er hjerteskjærende å være vitne til denne graden av lidelse”, sa Mr. Butler etter å ha besøkt National Burns Unit i Jerevan hvor noen av de overlevende blir behandlet. «Hver enkeltseng på dette 80-sengers sykehuset er opptatt med en overlevende fra eksplosjonen i Karabakh. Helsearbeidere her jobber hardt for å behandle og rehabilitere dem, men dette er et lite land med begrenset kapasitet, og behovene er enorme.»

“Dette er bare begynnelsen på WHOs bistand til Armenia i denne nødens tid,” sa Dr Kluge. «Dessverre vil denne humanitære utfordringen ta lang tid å løse. Jeg berømmer det armenske helsedepartementet og alle helsearbeidere som gjør så mye for å sikre at helse er kjernen i responsen. WHO og våre partnere på bakken er der på lang sikt.»

./.

Kappløp for å møte helsebehovene til etniske armenere som flykter fra Nagorno-Karabakh (who.int)

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.