UNHCR, WHO advarer mot forverrede helsetilstander ettersom 1200 barn dør av mistenkte meslinger, underernæring i Sudan

https://www.who.int/news/item/19-09-2023-unhcr–who-warn-of-deteriorating-health-conditions-as-1-200-children-die-of-suspected-measles –underernæring-i-sudan

19. september 2023: Genève, Sveits : UNHCR, FNs flyktningbyrå ​​og Verdens helseorganisasjon (WHO) slår igjen alarm om den forverrede helsesituasjonen forårsaket av Sudan-krisen.

Ifølge UNHCR-team i Sudans White Nile-stat har mer enn 1200 flyktningbarn under fem år dødd i ni leire i perioden mellom 15. mai og 14. september, på grunn av en dødelig kombinasjon av et mistenkt meslingeutbrudd og høy underernæring. Over 3100 mistenkte tilfeller ble også rapportert i samme periode og mer enn 500 mistenkte tilfeller av kolera er rapportert i andre deler av landet, sammen med utbrudd av dengue og , i en sammenheng med økt epidemisk risiko og utfordringer for epidemikontroll.

“Verden har midlene og pengene til å forhindre alle disse dødsfallene fra meslinger eller underernæring,” sa FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, i dag. “Og likevel dør dusinvis av barn hver dag – et resultat av denne ødeleggende konflikten og mangel på global oppmerksomhet. Vi kan forhindre flere , men trenger penger for respons, tilgang til de som trenger det, og fremfor alt en slutt på kampene.»

Helsefasiliteter er ved bristepunktet på grunn av mangel på personale, livreddende medisiner og kritisk utstyr, som forverrer nåværende utbrudd og forårsaker unødvendige dødsfall. Gjentatte angrep på helse siden begynnelsen av konflikten, inkludert på personell, pasienter og transport av medisinsk utstyr, begrenser også leveringen av helsetjenester.

«Lokale helsearbeidere, med hjelp fra WHO og partnere, gjør alt de kan, under svært vanskelige forhold. Men de trenger desperat fra det internasjonale samfunnet for å forhindre ytterligere dødsfall og av utbrudd, sa WHOs generaldirektør Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Vi oppfordrer givere til å være rause og de stridende partene til å beskytte helsearbeidere og tilgang til helse for alle de som trenger det.”

I Renk, Sør-Sudan, rapporterer humanitære partnere om økende tilfeller av barn som kommer med meslinger og høye forekomster av underernæring fra Sudan, hovedsakelig fra White Nile. Underernæringssituasjonen i landet blir dypere i rask skala. Over hele Sør-Sudan er det rapportert om over 5770 mistenkte tilfeller av meslinger med 142 dødsfall. Barn yngre enn fem er hardest rammet, og står for nesten 70 % av alle tilfeller og 76 % av alle dødsfall. Halvparten av de berørte barna var uvaksinert mot meslinger, noe som fremhevet hull i vaksinasjonen, spesielt blant hjemvendte og flyktninger. I gjennomsnitt ble 103 barn per måned innlagt på helseinstitusjoner for moderat eller alvorlig underernæring mellom mai og juli, opp fra 14 totale innleggelser før konflikten.

Situasjonen er like bekymringsfull i Etiopias Amhara-region, hvor et kolerautbrudd i Metema utvikler seg raskt på nettsteder som er vert for over 18 000 mennesker som har flyktet fra konflikten i Sudan. Per 12. september har åtte personer dødd av kolera blant 435 rapporterte mistenkte tilfeller. Lagrene av koleravaksine for rutinevaksinering er også i ferd med å bli lave, noe som setter flyktninger i fare for ytterligere infeksjoner. Mangelen på ambulanser for å transportere og henvise pasienter til videre behandling, utilstrekkelig medisinsk utstyr for behandling og mangel på kritisk helsepersonell setter liv i fare og hemmer den humanitære responsen alvorlig.

I en nylig screeningøvelse i Tsjad ble nesten 13 000 barn under fem år funnet å være akutt underernærte. Antall barn med underernæring som legges inn på sykehus har økt med 56 % over hele provinsen Ouaddai, som er vertskap for mer enn 80 % av flyktningene, siden begynnelsen av konflikten i Sudan. Den høye forekomsten av underernæring blant innkommende flyktninger gjenspeiler den svært alvorlige situasjonen til folket i Darfur, som flykter over til Tsjad. I tillegg er akutte luftveisinfeksjoner, diaré og malaria fortsatt de tre hyppigste sykdommene blant barn. Tilgang til rent drikkevann er også en stor utfordring, med familier som kun får fem liter per person, kun en tredjedel av det som anbefales.

UNHCR, WHO og partnere jobber for å yte akutt hjelp i Sudan og på tvers av landegrensene og forhindre flere dødsfall. Matdistribusjon pågår og meslingevaksinasjoner har blitt gitt til barn under 5 år i leirene i statene Blue and White Nile som vaksinerer over 53 000 barn under 5 år. I Tsjad har to vaksinasjonskampanjer mot meslinger allerede nådd 1,2 millioner barn. WHO og partnere har også lansert en oral koleravaksinasjonskampanje i Amhara, Etiopia i løpet av helgen.

WHO støtter også stabiliseringssentre gjennom levering av forsyninger for behandling av alvorlig underernæring. WHO har sørget for akutt nødvendige helseforsyninger over hele Sør-Sudan, Etiopia og Tsjad, inkludert essensielle medisiner, medisinsk utstyr for behandling av kolera, underernæring og telt til mobile helseklinikker. Reproduktive helsesett, psykisk helsevern og psykososial støtte blir også prioritert. I Etiopia har Kolera-sett blitt sendt til Metema og et isolasjonstelt og en pleiestasjon blir installert.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.