Vindstille i Aremark

Bikjula
Vindmøller
Aremark
VINDMØLLER: Det tittes på mulighetene for å etablere vindmølle- og solcellepark i blant annet Bikjula i . Foto: Hans Kristian Stensrud

Åpne deleknapper for artikkelen

 07.09.23 10:28

 Hans Petter Kjøge

Ett år etter lanseringen står planene for vindmøllepark og solcelleutbygging i Aremark helt stille. Utbyggerselskapet venter på avklaring rundt ny kraftledning før de eventuelt slår på vinden i prosjektet igjen.

 For abonnenter

– Det er situasjonen i prosjektet nå. Vi har ikke foretatt oss noe fordi vi er helt avhengig av en ny og stor kraftledning som kan frakte energien en eventuell vind- og solcellepark kan produsere, sier daglig leder Olav Rommetveit i Zephyr.

Han legger til: — Generelt er det slik at man først må ha grunneieravtaler. Deretter søker man kommunen om konsekvensutredning.. Den nye plan- og bygningsloven åpner for at hver enkelt kommune selv kan bestemme om de så ønsker en konsekvensutredning eller ikke. Etter en eventuell utredning, kan kommune på nytt bestemme seg for om den vil gå videre med planene eller ikke. Det er med andre ord langt fram, understreker Rommetveit.

LANGT FRAM: Daglig leder Olav Rommetveit i Zephyr bedyrer at det er langt fram før vindparkplanene i Aremark eventuelt kan realiseres. Foto: Zephyr

Ingen valgkampsak

Aktører i det politiske miljøet i Aremark hadde i utgangspunktet trodd at dette ville bli en valgkampsak, eller en sak politikerne skulle behandle like etter valget. Det ser ikke ut til å medføre riktighet ut fra de faktaopplysningene Zephyr nå gir.

– Jeg har snakket med aktuelle grunneiere seneste denne uka. De forteller at de ikke har hatt dialog med Zephyr ennå, sier ordfører (Sp) til HA. (ENDA EN LØGN HERR ORDFØRER?)

Han legger til: – Dersom en søknad om konsesjon skulle komme, vil vi si ja til en konsekvensutredning. Men det virker som om det er en vei å gå før vi kommer dit, sier han til HA. (Har du gått deg vill…herr ordfører…du må vite HVOR du ER for å vite HVOR du SKAL…og DEN veien kjenner du og DINE veldig godt til….herr ordfører)

Ordfører Tolsby er selv grunneier i et mulig aktuelt område for utbygging. Dersom Zephyr ønsker å inngå avtale med ordføreren, vil han uten tvil være klink inhabil. (Klink INHABIL??? jaggu sa jeg snørr!)

Områder som anses som mulig egnede for vindkraftanlegg i Aremark

Kilde: Aremark kommune

Grafikk: Hans Kristian Stensrud

Bikjula og Kollerødfjellet

Det er områder ved Kollerødfjellet og Bikjula ut mot Stora Lee som er aktuelle. I utgangspunktet har flere mindre grunneiere skrevet under på at de ikke ønsker et slikt anlegg. Ordförande Andreas Nilsson i kommunstyrelsen i nabokommunen Dals-Eds kommun på den andre siden av grensen er også motstander.

Men større grunneiere i Aremark har i følge ordfører Tolsby signalisert at de vil være åpne for å høre mer om planene hvis de konkretiseres. (Høre mer om planene? Enda mer LØGNER…herr ordfører?)

Mye mindre planer

Aremarkingene husker godt den opprivende debatten om vindmøller for drøyt ti år siden. Den gang var planene store og omfattende. De gjaldt også for et helt annet område i kommunen – Vestfjella. Som kjent ble de aldri realisert.

Der står saken nå. En drøy uke før kommunevalget. (Er du så sikker på at saken står der nå?)

Les mer om:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.