Kontrollkomitélederen vil kalle inn Huitfeldt: – Alvorlig. På tide!

Historie av Alf Bjarne Johnsen, Ingvild Silseth, Eric Kjerstad Solheim, Bjørn Haugan, Runa Fjellanger, Eirik Røsvik •2 t

HAR TILLIT: Statsminister Jonas Gahr Støre.© Foto: Hanna Johre / VG

Kontrollkomitélederen vil kalle inn Huitfeldt: − Alvorlig

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han fortsatt har tillit til Anniken Huitfeldt som statsråd. Kontrollkomitéleder Peter Frølich (H) vil kalle henne inn til høring.

Publisert: 30.08.23 kl. 13:21 Oppdatert: 30.08.23 kl. 13:36

Saken oppdateres!

– Anniken Huitfeldt ringte meg tidligere i dag og informerte om habilitetsbruddene. Det var en ryddig samtale, sier Frølich til VG.

Huitfeldt har hasteinnkalt til en pressekonferanse klokken 14.00.

Det skjer etter VGs sak om at hennes ektemann har handlet aksjer på Oslo Børs, blant annet i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen, mens hun har vært utenriksminister.

– Disse nye habilitetsbruddene er alvorlige, og kommer i rekken av tidligere alvorlige habilitetsbrudd. Kontrollkomiteen har allerede mye på bordet med sakene knyttet til Borten Moe, Brenna og Trettebergstuen. Fra Høyres side er det likevel helt klart at Stortingets kontrollsak nå må utvides, sier Frølich.

KONTROLLØREN: Stortingets kontrollkomité holder regjeringen i ørene. Høyres Peter Frølich er leder.© Foto: Helge Mikalsen / VG

Han legger til:

– Denne avsløringen har kommet fordi kontrollkomiteen startet en full gjennomgang av regjeringens håndtering av habilitetsreglene. Det viser at det var en nødvendig og riktig beslutning.

Han sier kontrollkomiteen sendte 10. august et brev til statsminister Støre.

– Der vi nettopp ba om en fullstendig liste over beslutninger som statsråder har fattet etter deltatt i, hvor det i ettertid er avdekket habilitet. Det er trolig her Huitfeldts habilitetsbrudd er oppdaget.

– Huitfeldts habilitetsbrudd er alvorlig for tilliten til politiske beslutninger. Regjeringens håndbok er ikke fulgt. Høyre vil ta initiativ til at Huitfeldt møter på den kommende høringen i kontrollkomiteen, sier han.

– Tror på det

Statsminister Jonas Gahr Støre har tillit til Huitfeldt:

– Jeg tror på det Anniken sier, sier Støre til VG.

Statsministeren sier samtidig at utenriksministeren burde ha skaffet seg oversikt over mannens kjøp og salg av aksjer, slik at hun kunne vurdert sin habilitet.

– Det er alvorlig fordi habilitet handler om tillit, sier Støre.

– Ektemannens kjøp og salg av aksjer, har gjort at Anniken har vært inhabil i saker i regjering og eget departement, uten å være klar over det selv, sier Støre.

INNRØMMER FEIL: Utenriksminister Anniken Huitfeldt.© Foto: Naina Helén Jåma / VG

Kritiserer Støre

Også Venstre-leder Guri Melby mener saken er alvorlig:

– Her har vi en statsråd som ikke har fulgt regelverket, og det er et alvorlig brudd på det regelverket. Det er regjeringens problem, og regjeringen må rydde opp i det, sier Melby til VG.

– Kontrollkomiteen på stortinget sitter nå å behandler en lang rekke slike saker, og det vil være naturlig å se på denne saken i sammenheng med andre saker som omhandler samme tematikk, fortsetter hun.

På spørsmål om Støre har gjort jobben sin, svarer Melby følgende:

– Vi har hatt altfor mange saker med statsråder som ikke har fulgt regelverket. Det mener jeg tyder på at statsministeren ikke klarer å gjøre jobben sin godt nok, og det er ganske alvorlig med tanke på å opprettholde tilliten til demokratiet vårt og til at først og fremst er der for å ivareta fellesskapets interesser.

Huitfeldt sier til VG at hun ikke har oppfylt sin plikt som statsråd, og at hun har gjort feil.

– Hun har fortalt at hun ikke har visst hvor mange eller hvilke aksjer ektemannen har hatt. Hun sier at ektemannen ikke har fortalt henne om aksjehandlene siden hun tiltrådte, sier Støre.

– Jeg er trygg på at hun ville ha meldt seg inhabil i saker selv, dersom hun hadde hatt informasjon om aksjehandlene underveis.

Publisert: 30.08.23 kl. 13:21 Oppdatert: 30.08.23 kl. 13:36

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.