NYHETER OM SYKDOMSUTBRUDD WHO!

onsdag 18. mai 2022

Monkeypox – Storbritannia av Storbritannia og Nord-Irland

Situasjonen på et øyeblikk...ja nå er de i gang igjen. Ikke lenge før 4 rer banden viser tryna sine på skjermen igjen!!!

13. mai 2022 ble WHO varslet om to laboratoriebekreftede tilfeller og ett sannsynlig tilfelle av apekopper, fra samme husholdning, i Storbritannia. Den 15. mai ble det rapportert om ytterligere fire laboratoriebekreftede tilfeller blant deltakere i seksuelle helsetjenester med en vesikulær utslettsykdom og hos homofile, bifile og andre menn som har sex med menn (GBMSM). 

Som innsatstiltak er det etablert et hendelsesteam for å koordinere kontaktoppsporing. 

I motsetning til sporadiske tilfeller med reiseforbindelser til endemiske land (se  Nyheter om sykdomsutbrudd på Monkeypox i Storbritannia publisert 16. mai 2022 ), er ingen smittekilde ennå bekreftet. Basert på tilgjengelig informasjon, ser det ut til at infeksjon har blitt lokalt ervervet i Storbritannia. Omfanget av lokal overføring er uklart på dette stadiet, og det er mulighet for identifisering av ytterligere tilfeller. 

Beskrivelse av sakene

Den 13. mai 2022 varslet Storbritannia WHO om to laboratoriebekreftede tilfeller og ett sannsynlig tilfelle av apekopper til WHO. Alle tre sakene tilhører samme familie. 

Det sannsynlige tilfellet er epidemiologisk knyttet til de to bekreftede tilfellene og har kommet seg helt. Det første tilfellet som ble identifisert (indekstilfelle) utviklet utslett 5. mai og ble innlagt på sykehus i London, Storbritannia 6. mai. 9. mai ble saken overført til et spesialist infeksjonssenter for løpende behandling. Monkeypox ble bekreftet 12. mai. Et annet bekreftet tilfelle utviklet vesikulært utslett 30. april, bekreftet å ha apekopper 13. mai og er i stabil tilstand. 

Den vestafrikanske kladdet av apekopper ble identifisert i de to bekreftede tilfellene ved bruk av revers transkriptase-polymerase-kjedereaksjon (RT PCR) på vesikkelprøver 12. mai og 13. mai. 

15. mai ble WHO varslet om ytterligere fire laboratoriebekreftede tilfeller, alle identifisert blant GBMSM som deltar i seksuelle helsetjenester og med vesikulært utslett. Alle fire ble bekreftet å ha den vestafrikanske kladen av apekoppeviruset.

Epidemiologi av sykdommen

Monkeypox er en sylvatisk zoonose med tilfeldige menneskelige infeksjoner som vanligvis forekommer i skogkledde deler av Sentral- og Vest-. Det er forårsaket av monkeypox-viruset som tilhører ortopoksvirusfamilien. Monkeypox kan overføres ved dråpeeksponering via utåndede store dråper og ved kontakt med infiserte hudlesjoner eller kontaminerte materialer. Inkubasjonsperioden for apekopper er vanligvis fra 6 til 13 dager, men kan variere fra 5 til 21 dager. Sykdommen er ofte selvbegrensende med som vanligvis går over spontant i løpet av 14 til 21 dager. Symptomene kan være milde eller alvorlige, og lesjoner kan være svært kløende eller smertefulle. Dyrereservoaret er fortsatt ukjent, selv om det sannsynligvis er blant gnagere. Kontakt med levende og dyr gjennom jakt og inntak av vilt eller buskkjøtt er kjente risikofaktorer.

Det er to klader av apekoppevirus: den vestafrikanske kladen og Congo Basin (sentralafrikansk) kladen. Selv om den vestafrikanske clade of monkeypox virusinfeksjon noen ganger fører til alvorlig sykdom hos enkelte individer, er sykdommen vanligvis selvbegrensende. Dødelighetsraten for den vestafrikanske kladen er dokumentert å være rundt 1 %, mens den for Kongo-bassenget kan være så høy som 10 %. Barn har også høyere risiko, og apekopper under graviditet kan føre til komplikasjoner, medfødte apekopper eller dødfødsel.

Mildere tilfeller av apekopper kan forbli uoppdaget og representere en risiko for overføring fra person til person. Det er sannsynligvis liten immunitet mot infeksjonen hos de som reiser eller på annen måte er utsatt, ettersom endemisk sykdom normalt er geografisk begrenset til deler av Vest- og Sentral-Afrika. Historisk har vaksinasjon mot kopper vist seg å være beskyttende mot apekopper. Mens én (MVA-BN) og én spesifikk behandling (tecovirimat) ble godkjent for apekopper, i henholdsvis 2019 og 2022, er disse mottiltakene ennå ikke allment tilgjengelige, og populasjoner over hele verden under 40 eller 50 år drar ikke lenger nytte av beskyttelse gitt av tidligere koppevaksinasjonsprogrammer.  

Folkehelserespons

Helsemyndighetene i Storbritannia har etablert et hendelseshåndteringsteam for å koordinere den omfattende kontaktoppsporingen som for tiden pågår i helsevesenet og samfunnet for de som har hatt kontakt med de bekreftede tilfellene. Kontakter vurderes ut fra eksponeringsnivå og følges opp gjennom aktiv eller passiv overvåking i 21 dager fra datoen for siste eksponering for en sak. Vaksinasjon tilbys til kontakter med høyere risiko.

Det gjennomføres også en detaljert undersøkelse av kontaktsporing bakover for å fastslå den sannsynlige anskaffelsesveien og fastslå om det er ytterligere overføringskjeder i Storbritannia for alle tilfeller. Seksuelle kontakter og besøkssteder (for eksempel badstuer, barer og klubber) undersøkes aktivt for de fire GBMSM-sakene.

WHO risikovurdering

Ingen smittekilde er ennå bekreftet for verken familien eller GBMSM-klyngene. Basert på for øyeblikket tilgjengelig informasjon, ser det ut til at infeksjon har blitt ervervet lokalt i Storbritannia. Omfanget av lokal overføring er uklart på dette stadiet, og det er mulighet for identifisering av ytterligere tilfeller. Men når det ble mistanke om apekopper, satte myndigheter i Storbritannia umiddelbart i gang passende folkehelsetiltak, inkludert isolering av tilfellene og omfattende sporing av forover og bakover kontakt for å muliggjøre kildeidentifikasjon.

I Storbritannia har det vært rapportert åtte tidligere tilfeller av apekopper: all import var relatert til en reisehistorie til eller fra Nigeria. I 2021 var det også to separate tilfeller av menneskelige apekopper importert fra Nigeria rapportert av USA. Under et utbrudd av apekopper hos mennesker i 2003 i USA, ble eksponering sporet til kontakt med kjæledyr-præriehunder som hadde blitt holdt sammen med monkeypoxvirus-infiserte små pattedyr importert fra Ghana.

WHO råd

Intensive folkehelsetiltak bør fortsette i Storbritannia. I tillegg til pågående forover- og bakoverkontaktsporing og kildesporing, bør sakssøking og lokal overvåking av utslett-sykdommer styrkes i GBMSM og det bredere samfunnet, så vel som i primær- og sekundærhelsetjenesten. Enhver pasient med mistanke om apekopper bør undersøkes og isoleres med støttende omsorg under de antatte og kjente infeksjonsperioder, det vil si under henholdsvis prodromal- og utslettstadiet av sykdommen. Rettidig kontaktsporing, overvåkingstiltak og bevisstgjøring blant helsepersonell, inkludert seksuell helse og dermatologiske klinikker, er avgjørende for å forhindre ytterligere sekundære tilfeller og effektiv håndtering av det nåværende utbruddet. I tillegg

Helsearbeidere og andre omsorgspersoner som tar vare på pasienter med mistenkt eller bekreftet apekopper bør implementere standard forholdsregler, kontakt- og dråpeinfeksjonskontroll. Prøver tatt fra personer med mistanke om apekopper eller dyr med mistanke om apekoppervirusinfeksjon skal håndteres trygt av opplært personale som arbeider i passende utstyrte

Enhver sykdom under reise eller ved retur fra et endemisk område bør rapporteres til helsepersonell, inkludert informasjon om alle nylige reise- og vaksinasjonshistorier. Beboere og reisende til endemiske land bør unngå kontakt med syke dyr (døde eller levende) som kan huse apekoppevirus (gnagere, pungdyr, primater) og bør avstå fra å spise eller håndtere vilt (bush meat). Viktigheten av håndhygiene ved bruk av såpe og vann eller alkoholbasert desinfeksjonsmiddel bør understrekes.

Internasjonale reiser eller handel: WHO anbefaler ingen restriksjoner for reiser til og handel med Storbritannia basert på tilgjengelig informasjon på dette tidspunktet.

WHO fortsetter å følge nøye med ettersom situasjonen utvikler seg raskt.

Mer informasjon

Sitabel referanse: Verdens helseorganisasjon (18. mai 2022). Nyheter om sykdomsutbrudd; Monkeypox – Storbritannia av Storbritannia og Nord-Irland. Tilgjengelig på:  https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON383 

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.