Flertall for Ukraina-støtte på 61 milliarder dollar i Representantenes hus

– Gjør oss alle tryggere, sier Jens Stoltenberg.

  For 17 minutter siden

  Etter måneder med krangel og stillstand har Representantenes hus vedtatt militærstøtte til på 61 milliarder dollar.

  En støttepakke til Ukraina ble først godkjent av Senatet i USA i midten av februar, men manglet i Representantenes hus. Nå som Representantenes hus har vedtatt en støttepakke, er Senatet ventet å godkjenne den nye støttepakken i løpet av de neste dagene.

  President Joe Biden ber Senatet oversende militærstøtten raskt, slik at Biden kan signere den, skriver Reuters.

  – Takk, USA!

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver på X at han er takknemlig for avgjørelsen. Han skriver støtten vil forhindre at krigen utvider seg og redder tusener av liv:

  – Takk, USA!

  Også NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, har uttrykket støtte for vedtaket:

  – Dette gjør oss alle tryggere.

  – Avgjørende for vår sikkerhet

  Utenriksminister omtaler Ukraina-støtten som «svært gledelige nyheter».

  – Denne støtten fra USA er avgjørende for å snu den trenden vi har sett den siste tiden, der har vunnet noe terreng med sine angrep. Denne støtten er sårt tiltrengt og vil blant annet bidra til å gi Ukraina bedre luftvernsdekning.

  Han sier han håper den amerikanske støttepakke vil være et vendepunkt.

  – Dette er eksistensielt for ukrainerne, men det er også avgjørende for vår . Vi kan ikke la vinne fram med sin taktikk. Flere land i opplever Russland som en direkte trussel. En russisk militær seier i Ukraina vil ha vidtrekkende også langt utenfor Ukrainas grenser. Vi kan ikke la dette skje.

  Russland advarer

  President Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov sier til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass at støttepakken vil ødelegge Ukraina enda mer, og føre til enda flere :

  – Avgjørelsen om å gi støtte til Ukraina var ventet og forutsigbar.

  – Det vil berike USA enda mer og ødelegge Ukraina ytterligere, ved å drepe enda flere ukrainere på grunn av regimet i Kyiv, sier han.

  «Huset» har tidligere fått skarp kritikk for å bruke lang tid på å vedta militærstøtten. Prosessen har blant annet tatt lang tid fordi republikanere har argumentert for at pengene skulle gått til Mexicogrensen i stedet.

  EU-toppene Ursula von der Leyen og Charles Michel gleder seg over vedtaket om ny amerikansk Ukraina-støtte som er gjort i Representantenes hus.

  – Ukraina fortjener all støtten landet kan få mot Russland. Nå ber vi Senatet om å stemme så raskt som mulig, siden det står om liv. De allierte på begge sider av Atlanteren står sammen i støtten til frihet og demokrati, sier EU-kommisjonens leder von der Leyen i en melding på X.

  EU-president Charles Michel gir også uttrykk for støtte:

  – Dette sender en klar melding til Kreml. De som tror på frihet og FN-charteret, fortsetter å støtte Ukraina og deres folk, skriver han.

  En støttepakke til Taiwan på 8,1 milliarder dollar er også godkjent i kammeret.

  Du vil kanskje også like

  Mer fra forfatter

  + There are no comments

  Add yours

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.