HJELPELØS OG STOTRENDE STATSKRAFTSJEF

SOLVANG: – DU KUNNE JO LEVD GODT BARE AV BONUSEN DIN PÅ 1,2 MIL?

Hvilket show og hvilket tragisk det hele er må en bare riste på hodet av – for arvesølvet er blitt til tidenes gigantiske markedsvare hvor toppsjefer bevilger seg selv og sine milliarder i bonuser. Og det fantastiske opp i dette er at det er det storting som har vedtatt unntak av Statskraft forretningsmessige drift for offentligheten.

Men opp i alt dette må vi tilbake i historien for å finne årsaken – ENERGILOVEN.

Stortingets vedtak av energiloven i 1990 var epokegjørende. Med dette vedtaket ble organiseringen av kraftforsyningen i fundamentalt endret. Stortinget og lokale myndigheter skulle ikke lenger vedta kraftprisen. Det ble et skille mellom nettvirksomhet, som var et naturlig monopol, og produksjon og salg av elektrisk energi som kunne konkurranseutsettes. Den organiseringen som ble innført i 1990 er fortsatt gjeldende.

Og går vi enda lengre tilbake er det drømmen om å iverksette den såkalte Romatraktaten – europeisk felles marked hvor fri flyt av varer og tjenester skulle være ingrediensen. En traktat som Gro Harlem Brundtland ordnet med en avtale – EØS-avtalen med virkning fra 1994. Da hadde energiloven allerede fungert i 4 år. Å markedsføre strøm var tankegods allerede på 80-tallet.

Det paradoksale opp i dette er at Eivind Reiten fra SP spilte en stor rolle om å tenke marked for strøm. Det kan de tenke litt på i SP.

Debatten i går ga oss på nytt et godt innblikk i hvordan enkelte stortings- opp gjennom årene har klart å sette to-nei-avstemninger til (EF) EU ut av drift. Ved innføring av EØS-avtalen har vi glidd hurtigere og hurtigere inn mot det som det Norske – via demokratiets mulighet – det å kunne få gi sin stemme. NEI til EU har aldri blitt godtatt verken av AP, Høyre.

Nå får vi se hverdagen og virkeligheten. Rynning-Tønnesen med 7 millioner i årslønn – 1,2 millioner i bonus. Og i Dusseldorf sitter ca 150 tradere og følger med på børsen og selger strøm som staten tjente ifjor 329 milliarder på. Statskraft alene tjente 17 og tar vi med statskraftverkene staten eier – tjente man 59 milliarder. Og slik hagler det milliarder på trader'ne som har millioner i bonuser og det er hemmelig. Samlet er det milliarder i bonus. Ingen får vite Statskraft økonomiske disposisjoner.

Det er noe udemokratisk over det hele. Folkets nei er blitt til at folkevalgte ikke bryr seg. Strøm er blitt til dyr salgsvare. Arvesølv er blitt til statlig gull og et folk som får servert skyhøye strømregninger.

Er det ikke demokrati i Norge lengre? Gjør politikerne bare det de selv synes er best. Et hvert parti lager sine egne parti-program og det er det politikerne jobber etter – ikke hva folket vil. Det eneste folket får lov til er å stemme på de. Og om du ikke bruker stemmen din – så har ikke det noen betydning – partiene følger ikke folket de følger seg selv.

STATSKRAFT

Ble opprettet i 1895. Fra 1950 og utover ble det vi kalte for arvesølvet tenkt og ment skulle være næringslivets konkurransefortrinn framfor konkurrentene i og resten av verden. Husholdningene skulle ha billig – veldig billig strøm – man ville bygge landet.

Opprinnelig første gang kjøpte den Norske stat rettigheter til et vannfall – Paulenfoss i Otra-vassdraget i Vest Agder og grunneieren fikk 23.245 kroner for det.

I dag har Statskraft over 6000 ansatte fordelt over 20 land og er Europas største i sitt slag.

Våre politikere etter krigen tenkte en utrolig flott tanke; Hvordan bygge landet slik at – den Norske kvinne og mann med sine barn skulle få vokse opp i et godt land som er furet værbitt over hele landet. Klimaet er hardt – man trengte gode hus og hytte land i strand over det hele.

Sakte men sikkert bygde de landet til en velferd i verdensklasse – strømmen var drivkraften. Finn Lied og flere fra flere politiske partier var velstemte og enstemte – landet skulle bygges. Med billig strøm kom god helse fram. I motsetning til desentraliserte mann og sa BY OG LAND – HAND I HAND – og sykehus i nærhet slik at det ble trygt å få barn. Slik var det fram til noen politikere fant ut at markedskrefter og dets muligheter fikk ture fram – ikke på vegne av folket, men av egen profitt.

Dette er det vi står ovenfor nå. Digitale gigantiske vindmøller som raserer naturen – eid av multinasjole selskaper som ser energi som profitt. Nå selger Equinor strøm til tyske selskap for 30 øre kWH. Eksempelet er godt nok til å forstå at det man kalte å bygge landet før er blitt til hvordan kan man tjene mer til seg og sine selskaper ved å ta Norsk land i bruk – eid av folket.

Debatten i går var på nytt et godt program som forteller det Norske folk sannheten. Det er ikke galt at staten tjener penger via statskraftsekskapene – staten har flere slike og Norge er rikt land med ca 16.000 milliarder i fond. Det som er galt er at Regjeringen ikke gir nok tilbake til folket. Gjerne fortsette å selge strøm – men det norske folk og vårt næringsliv skal ha den konkurransefortrinn som er nødvendig. Husholdningene med 30øre pr kWh. Men får Statskraft-sjefen og Statsnett-sjefen bestemme er det slutt på å bygge landet. De skjønner det ikke selv – de gjør bare en jobb – de som burde skjønne det – de er dessverre opptatt av markedet slik disse to stats-sjefene er. Og det er det som er problemet.

La makta komme tilbake til folket.

Kan være et bilde av 1 person

Alle reaksjoner:

335335

65 kommentarer

Liker

Kommenter

Send

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.