Forventer nye havvindtiltak: – Det grønne skiftet er dyrt

Regjeringen og SV ble i fjor enige om å sikre mer havvind til å forsyne sokkelen med kraft. SV venter spent på tiltakene regjeringen skal legge frem i mai.

Publisert:

Oppdatert i går 15:03

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Regjeringen lovet i fjor SV å legge frem tiltak for å få fart på utbyggingen av havvind som kan kompensere for det økende kraftforbruket på olje- og gassplattformene på sokkelen.

Grepene skal presenteres i årets reviderte nasjonalbudsjett, som legges frem i mai.

Under et havvindseminar på Stortinget forrige uke spurte E24 nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (SV) om det vil komme forslag om nye tiltak i revidert budsjett.

– Forståelsen går ut på at elektrifiseringen av sokkelen skal skje primært gjennom flytende havvind, sier Fylkesnes til E24.

– Vi forventer at regjeringen kommer med et opplegg som realiserer det.Les ogsåVil ha fem milliarder i året til havvind-fond

– Kun idioter som tror dette er gratis

Han vet ikke hvilke tiltak regjeringen vil komme med for å realisere enigheten.

Den siste tiden har kostnadene økt innen havvind, og det har skapt store utfordringer for bransjen. Flere prosjekter med bunnfaste turbiner er lagt bort. Flytende havvind er nokså nytt, og der er kostnadene enda høyere.

– Det er jo veldig dyrt med flytende havvind?

– Alle er jo enige i at det grønne skiftet er dyrt. Det er jo kun idioter som tror at dette er gratis, eller håper på det, sier Fylkesnes.

– Vi er inne i kategorien store nasjonale initiativer, som vi kjenner til fra oljen. Det har vel kostet rundt 5.000 milliarder å bli en oljenasjon. Det å bygge 100 prosent fornybar energiproduksjon og -bruk i vil også koste, sier han.Les på E24+Oversikt: Disse kommunene vurderer kjernekraft

Hundrevis av milliarder

E24 spør Fylkesnes om det må titalls eller hundretalls milliarder kroner på bordet til grønne tiltak som havvind for at han skal bli fornøyd.

– Hundrevis av milliarder … hvis det grønne skiftet og det å bygge opp nye næringer som skal ta over for oljen skulle bli så billig, da har vi jo virkelig gjort noe riktig, sier han.

– Det å bygge opp en helt ny industrigren som vil skape verdier for mange tusen milliarder og at Norge får tatt en rolle i de industriene, det er virkelig verdt det, sier Fylkesnes.

Også MDG mener at staten må være villig til å bruke mye penger for å få fart på grønne næringer.

– Det vi har foreslått i Stortinget er en egen pott på 50 milliarder som staten kan bruke på å bli direkte medeier i selskaper, enten det er havvind, batterifabrikker eller annet, på samme møte som gjennom Statens direkte økonomiske engasjement i olje- og gassfelter i dag, sier Lan Marie Berg (MDG) til E24.

Les ogsåMDG vil ha investeringsfond for grønne prosjekter

– Dette kommer

Leder Marianne Sivertsen Næss (Ap) i Stortingets energi- og miljøkomité kan ikke si nøyaktig hva regjeringen vil komme med i revidert budsjett, men hun forsikrer om at regjeringen vil holde sin avtale med SV.

– Dette kommer. Så skal ikke jeg komme med de konkrete tiltakene nå, sier hun.

I forrige uke foreslo Deep Wind Offshore, Odfjell Oceanwind og Å Energi å opprette et havvind-fond. De vil bruke penger fra for eksempel CO2-avgiften og en eventuell elavgift på sokkelen og putte fem milliarder årlig inn i et fond som kan finansiere nye havvindprosjekter på sokkelen.

Ifølge SV har det vært diskutert å hente penger til havvind fra flere steder. For eksempel en produksjonsavgift på olje og gass, CO₂-avgiftene eller en eventuell elavgift på strøm som hentes fra land.

– Vil dere lande på en eller annen slik type finansieringsløsning for havvind?

– Det er kommet veldig mange gode innspill fra ulike aktører i debatten og det offentlige ordskiftet. Dette er noe regjeringen jobber med, og jeg har ikke noen informasjon om hvordan den konkrete innretningen blir, sier Næss.

Les ogsåKjernekraftbyen

Har diskutert tiltak

Fylkesnes er åpen for en løsning med å bygge opp et fond som skal finansiere havvind. Han mener det har gått for tregt.

– Det har foreløpig vært vondt og vanskelig for regjeringen. Men det jeg tror både de og alle andre ser er at vi kan gå mot en dobbel industridød hvis vi ikke gjør noe, sier Fylkesnes.

– Handlingslammelse i dag kan føre til massive permitteringer og arbeidsledighet i viktige industriområder i Norge, sier han.

SV-nestlederen frykter at resten av verden etablerer ny industri mens Norge setter seg på sidelinjen og bygger ned norsk industri. Derfor er han villig til å stille opp med store midler i en oppstartsfase.

– I SV er vi i utgangspunktet kritiske til sånne løsninger der staten skal ta all risikoen, og så skal selskapene få all gevinst. Men det viser jo bare det at vi er villige til å strekke oss langt for å få til et reelt grønt skifte, sier Fylkesnes.

– Må tenke nytt

Regjeringen har store ambisjoner om å få bygget ut havvind, kutte utslipp og sikre arbeidsplasser i leverandørindustrien, påpeker Næss.

– Da er det klart vi må tenke nytt og se på alle forslagene som kommer. Hva som blir konklusjonen, det vet jeg ikke. Vi står i et enormt skifte, og da trenger vi mer fornybar kraft, sier hun.

Lederen i energikomiteen tror samtidig at presset vil øke på olje- og gasselskapene til å bidra med mer kraft selv når de skal erstatte gasskraften til havs.

– Operatørene av olje- og gassinstallasjonene må også ta et større ansvar for at vi får på plass mer havvind. Det vil etter hvert bli mindre aksept for å hente kraft fra land til plattformene hvis det blir større knapphet på strøm og høyere priser, og da kan havvind på sokkelen bidra, sier hun.

Venter økt kraftforbruk

I fjor foreslo Klimautvalget 2050 å unngå kraft fra land til installasjoner på sokkelen. Utvalget påpekte at det er begrenset med kraft tilgjengelig.

Oljebransjen er ifølge NVE ventet å øke sitt årlige strømforbruk til 16 terawattimer (TWh) i 2028, som er nesten en dobling på syv år.

Samtidig legger også giganter som Google, TikTok og annen industri opp til å ta i bruk store mengder kraft. Med mindre strømprisene øker mye, så kan mye av Norges kraftoverskudd på rundt 17 TWh bli spist opp frem mot 2030, ifølge analyser fra NVE og Statnett.Vis mer

Regjeringen vil holde igjen

Regjeringen vedtok nylig at feltene Draugen og Njord skal få kraft fra land, og sa da at den vil holde igjen på kraften til næringen.

«Generelt vil det være vanskeligere for rettighetshaverne å beslutte, og få myndighetsgodkjent ombyggingsprosjekter til drift med kraft fra land fremover – blant annet fordi de kan ha uønskede følger for kraftsystemet», skrev Energidepartementet i sin avgjørelse.

Kraft fra land til Draugen og Njord kan gi inntil tre øre per kilowattime dyrere strømpris i Midt-Norge, opplyste regjeringen. Volt Power Analytics sier ifølge Europower at elektrifiseringen kan komme til å koste strømkundene i dette området en milliard i året.

SV er bekymret for at oljebransjen legger beslag på kraft som trengs på fastlandet.

– Dersom elektrifisering bare skjer fra land, vil det føre til industriutfordringer for resten av samfunnet og ikke minst påvirke strømprisen for vanlige folk. Så «hast» tror jeg kjennetegner alt dette, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.Les ogsåTo nye felt får kraft fra land: Øker strømprisen i Midt-NorgeLes ogsåOljebransjen kan doble strømbruken på syv årLes ogsåInnlegg: Kraftmangel i Norge – elefanten i rommet

Publisert:

Publisert: 4. mars 2024 14:46

Oppdatert: 4. mars 2024 15:03

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Her kan du lese mer om

  1. Kampen om kraften
  2. Havvind

StillingerSe mer

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.