MeningerSystemsvikten er mitt ansvar. HVA SKJER I NORSK POLITI?

ER IKKE POLITIET TIL FOR Å BESKYTTE DET NORSKE FOLKET?

Drapet på Rahavy Varatharajan har gjort dypt inntrykk på alle oss som jobber i . Vår egen gjennomgang viser at vi kunne håndtert saken annerledes.

I går kl. 18:33Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.


IDA MELBO ØYSTESE, politimester, Oslo politidistrikt


Rahavy Varatharajan ble skutt og drept på Elverum i begynnelsen av januar. Hun hadde flere ganger anmeldt en person for brudd på besøksforbud. Hun hadde bedt politiet om voldsalarm og omvendt voldsalarm. Det fikk hun ikke.

Jeg har stor forståelse for kritikken som er fremmet mot politiet i etterkant.

Vi klarte ikke å beskytte henne når hun trengte det som mest.

Like etter drapet varslet Oslo politidistrikt at vi gjennomgår vår håndtering av saken for å lære. Det arbeidet startet umiddelbart og har høy prioritet. Spesialenheten har åpnet etterforskning i saken og av hensyn til denne kan jeg ikke nå gå i detaljer om våre egne undersøkelser. 

Likevel er det viktig for meg å formidle at vi allerede har avdekket svakheter i våre rutiner og systemer som vi jobber fortløpende med å forbedre. Vi har ikke hatt tilstrekkelig kunnskap og kompetanse om alvorlig personforfølgelse i Oslo politidistrikt.

Vi ser derfor et klart behov for å jobbe systematisk for å heve bevisstheten omkring voldsrisiko og få bedre rutiner for å ivareta mennesker som utsettes for .

Vold i nære relasjoner og personforfølgelse er saker som skal prioriteres høyt i Oslo politidistrikt.

Vi har nesten 1000 aktive besøksforbud, vi deler ut mellom 250 og 300 voldsalarmer i året, og vi har fått gjennomslag i retten for å tildele elleve personer omvendt voldsalarm. I ti saker har vi fått avslag av retten.

Disse krevende temaene tar vi jevnlig opp internt hos oss, og i 2023 utarbeidet vi en egen handlingsplan med en rekke konkrete tiltak for oppfølging av omvendt voldsalarm og besøksforbud. Dette arbeidet fortsetter med full kraft.

Det er kun gjerningsmannen som har for drapet på Rahavy Varatharajan.

Men for meg som politimester er det vondt å tenke på at vi kunne ha iverksatt flere tiltak for å beskytte henne.

Vi har hevet kompetansen og vi leverer bedre enn tidligere, men vi må likevel erkjenne at vi fortsatt ikke er gode nok.

Les også: Politimesteren i Oslo: – Det var det verst tenkelige som kunne skje

Vår jobb i Oslopolitiet innebærer at vi må ta vanskelige prioriteringer hver eneste dag, valg som i ytterste konsekvens kan ha betydning for liv og død.

Å forutse fremtidige voldshandlinger er noe av det vanskeligste vi gjør. Selv om dette er krevende må Oslo politidistrikt vurdere, prioritere og beslutte i enkeltsaker.

Det viktig for meg å understreke at som politimester har jeg det overordnede ansvaret når systemene svikter og vi ikke greier å levere på vårt aller viktigste oppdrag; å beskytte liv.

Les også: Kvinnedrapene ingen klarer å stansePublisert: 02.02.24 kl. 18:32Oppdatert: 02.02.24 kl. 18:33

Relaterte emner

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.