250 vannkraftverk i Norge eies fra skatteparadiser

Omlag 100.000 husholdninger i dag mottar strøm fra norske vannkraftverk med hemmelige eiere, ifølge en ny kartlegging.

SKJULTE EIERE: Store deler av vannressursene i Norge er offentlig eid. Men flere småkraftverk har hemmelige eiere, skriver DN. Illustrasjonsbilde
SKJULTE EIERE: Store deler av vannressursene i er offentlig eid. Men flere småkraftverk har hemmelige eiere, skriver DN. Illustrasjonsbilde

AV LARS HELTNE

Fredag publiserer Dagens Næringsliv en omfattende oversikt over nesten 10.000 eiendommer som har hemmelige eiere i skatteparadiser.

Blant disse er rundt 250 vannkraftverk. Nesten 18 prosent av de små vannkraftverkene har ukjente eiere, ifølge DN.

– Konsesjonen gis til et selskap, men det stilles ikke krav til å dokumentere eierskap, skriver Carl Andreas Veie, i Energi- og konsesjonsavdelingen Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til avisen.

Han sier at det ikke stilles krav om opplysninger når aksjeposter får ny eier. Det stilles heller ingen krav om å dokumentere eierskapet bakover i flere ledd. Det samme gjelder vindkraftverk.

– Når det gjelder utenlandsk eierskap er det ofte svært vanskelig å spore dette videre ved hjelp av offentlig tilgjengelig informasjon. Skatteetaten har bare informasjon om det første nivået med utenlandsk eierskap, noe som begrenser hvor god oversikt vi har om bakenforliggende utenlandsk eierskap, sier Veie.

Han sier at de har noe oversikt over antall kraftverk som eies av anonyme eiere.

Ifølge NVE er det omlag 2000 vannkraftverk i Norge. , fylkeskommuner og staten eier samlet sett om lag 90 prosent.

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.