WHOs generaldirektør budskap i slutten av 2023: Holde håpet om helse i live.

ENDA EN BEROLIGENDE/VILLEDENDE UTSAGN FRA EN ……..IST.

Av Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør

Genève, 26. desember — 2023 var et år med milepæler og utfordringer innen global .

I mai erklærte jeg en slutt på som en folkehelsenødsituasjon av internasjonal bekymring.

Dette markerte et vendepunkt for verden etter tre år med krise, smerte og tap for mennesker overalt.

Jeg er glad for å se at livet er tilbake til det normale.

WHO kunngjorde også at M-POX-utbruddet ikke lenger representerte en global helsekrise.

Og vi godkjente nye mot , dengue og meningitt, sykdommer som truer millioner rundt om i verden, hovedsakelig de mest sårbare.

Aserbajdsjan, Tadsjikistan og Belize ble erklært malariafrie, og en rekke forsømte tropiske sykdommer ble eliminert i flere land, inkludert sovesyke i Ghana, trakom i Benin, Mali og Irak, og lymfatisk filariasis i Bangladesh og Lao.

Veien til å utrydde en annen vaksineforebyggbar sykdom – polio – har nådd sin siste mil.

Tretti flere land introduserte HPV-vaksinen ettersom verden går videre mot å eliminere livmorhalskreft.

Behovet for å ta tak i helseeffektene av klimakrisen ble hevet til de høyeste politiske nivåene, med regjeringer, forskere og talsmenn som for første gang satte helse på en fremtredende plass på COP28-agendaen og utstedte en global erklæring om klima og helse.

Statsledere ved FNs generalforsamling forpliktet seg til å fremme universell helsedekning, få slutt på og beskytte verden mot fremtidige pandemier.

Hver av disse prestasjonene, og mange flere, demonstrerte kraften til vitenskap, løsninger og solidaritet for å beskytte og fremme helse.

Men 2023 har også vært et år med enorm og unngåelig lidelse og mot helsen.

De barbariske angrepene fra på Israel den 7. oktober førte til at rundt 1300 mennesker og over 200 ble tatt som gisler. Rapporter om kjønnsbasert vold og mishandling av gisler er beklagelige.

Dette ble fulgt av utløsningen av et ødeleggende angrep på Gaza, som har drept mer enn 20 000 mennesker – hovedsakelig kvinner og barn – og skadet over 53 000.

Samtidig har sykehus og helsearbeidere blitt angrepet gjentatte ganger, mens hjelpearbeidet ikke er i nærheten av å møte folks behov.

Per 22. desember var bare 9 av 36 helseinstitusjoner i Gaza delvis funksjonelle, med bare fire som tilbyr de mest grunnleggende tjenestene i nord.

Av denne grunn ber vi igjen om en umiddelbar våpenhvile.

Krig og væpnede fiendtligheter har dessverre plaget for mange andre steder rundt om i verden, inkludert Sudan, , Etiopia og Myanmar, for å nevne noen.

Jeg så førstehånds lidelsene til krigstrøtte mennesker i Nordvest-Syria som, i likhet med lokalsamfunn jeg også besøkte i nabolandet Türkiye, ble ødelagt av det forferdelige jordskjelvet i februar.

Uten fred er det ingen helse, og uten helse kan det ikke være fred.

Usikkerhet, fattigdom og mangel på tilgang til rent vann og hygiene førte til spredningen av smittsomme sykdommer i mange land.

Gjenoppblomstringen av kolera er spesielt bekymringsfull, med et rekordantall på over 40 utbrudd rundt om i verden.

Og når det gjelder beredskap og respons, er det fortsatt hull i verdens beredskap for å forhindre neste pandemi.

Men 2024 gir en unik mulighet til å løse disse hullene.

Regjeringene forhandler om den første globale avtalen noensinne for å beskytte lokalsamfunn, land og verden mot trusselen fra pandemier.

Pandemiavtalen er utformet for å bygge bro over gapene i globalt samarbeid, samarbeid og rettferdighet.

Avtalen, og planlegger å styrke de internasjonale helseforskriftene, representerer monumentale handlinger fra regjeringer for å skape en tryggere og sunnere verden.

Og når WHO avslutter vårt 75. år som “verdens” helseorganisasjon, gir jeg min oppriktige takknemlighet til helsearbeidere, partnere og WHO-kolleger på vår felles reise for å oppnå helse for alle.

Til slutt, i løpet av denne høytiden, er jeg sikker på at alle vil bli med meg i håp om at det nye året vil bringe fred, helse og velstand for alle mennesker rundt om i verden.

Relaterte linker

Se nedenfor en lenke til en årsavslutningsvideo av WHOs generaldirektør om milepæler og globale utfordringer innen folkehelse i 2023

Kanto-lenke: https://who.canto.global/b/NDSSB

Historie: Globale helseprestasjoner 2023 (who.int)

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.