Miltbrann – Zambia
8. desember 2023
Situasjonen på et øyeblikk
1. november 2023 varslet det internasjonale helseforskriftens (IHR) National Focal Point of Zambia WHO om et miltbrannutbrudd hos mennesker. De første menneskelige tilfellene ble rapportert fra Dengeza Health Post i Sinazongwe-distriktet i den sørlige provinsen 5. mai 2023. Omtrent samme tidsperiode ble det rapportert at husdyr (storfe og geiter) og ville dyr (flodhester) døde av ukjent årsak i områdene rundt. I juni 2023 ble det rapportert om tilfeller av mennesker og dyr i veterinærleirene Kanchindu og Siameja i Sinazongwe-distriktet. Tjueseks menneskelige tilfeller utviklet sår i ansiktet, armene og fingrene etter å ha spist kjøtt fra tre ville flodhesteskrotter. Det første menneskelige tilfellet ble rapportert 16. juni 2023 og laboratorium bekreftet av kultur ved Lusaka Central Veterinary Research Institute (CVRI). Fra 20. november 2023 ble 684 mistenkte menneskelige tilfeller, inkludert fire dødsfall, en Case Fatality Ratio (CFR) på 0,6 %, rapportert fra 44 av 116 distrikter i ni av Zambias 10 provinser. Sinazongwe-distriktet er episenteret, og står for 287 tilfeller (42 % av totalt 684 tilfeller) og to dødsfall (50 % av totalt fire dødsfall). De mest berørte provinsene er provinsene sør (370 tilfeller; 54 %), vestlige (88; 13 %), Lusaka (82; 12 %), østlige (66; 10 %) og Muchinga (47; 7 %). Flertallet av symptomatiske tilfeller var epidemiologisk knyttet til bekreftede tilfeller og ikke testet.
Dette enestående utbruddet markerer den første store hendelsen som spenner over ni av 10 landsprovinser. Det siste store utbruddet rapportert i Zambia skjedde i 2011 med totalt 511 mistenkte tilfeller. Responsaktiviteter har blitt tatt fra både menneskers og dyrs sider, som aktiv overvåking, saksbehandling, laboratoriediagnostikk, helsefremmende arbeid og Risk Communication and Community Engagement (RCCE), kjøttinspeksjon og husdyrvaksinering.
Miltbrann er en zoonotisk sykdom forårsaket av en bakterie kalt Bacillus anthracis som vanligvis rammer drøvtyggere (som kyr, sauer og geiter). Bakteriene produserer ekstremt potente giftstoffer som er ansvarlige for symptomene, og forårsaker høy dødelighet i lungeformen. Mennesker kan utvikle sykdommen fra infiserte dyr eller gjennom kontaminerte animalske produkter. Sykehusinnleggelse er nødvendig for alle identifiserte menneskelige tilfeller. Vaksiner er tilgjengelige for husdyr og mennesker i begrenset antall.
Risikoen for spredning av hendelsen i Zambia vurderes å være høy på grunn av ubegrenset bevegelse av dyr og kadaver innenfor og mellom provinser. Risikoen på regionalt nivå anses også som høy på grunn av hyppig bevegelse av både dyr og mennesker mellom Zambia og nabolandene (som Angola, Botswana, Den demokratiske republikken Kongo, Malawi, Mosambik, Namibia, Tanzania, Uganda og Zimbabwe).
Beskrivelse av situasjonen
1. november 2023 varslet IHR National Focal Point of Zambia WHO om et miltbrannutbrudd hos mennesker. De første menneskelige tilfellene ble rapportert fra Dengeza Health Post i Sinazongwe-distriktet i den sørlige provinsen 5. mai 2023. Omtrent samme periode døde husdyr (storfe og geiter) og ville dyr (flodhester) av en ukjent årsak i omliggende områder. Mens Zambia vanligvis rapporterer sporadiske tilfeller av miltbrann årlig, avslørte undersøkelsen at fra september 2022 til januar 2023 var 42 mistenkte tilfeller av miltbrann hos mennesker registrert ved Dengeza Health Post. Alle tilfellene som ble presentert ved helseinstitusjoner med hudsår og sår, og noen av dem utviklet uspesifikke symptomer (f.eks. kvalme, oppkast, pustevansker). Menneskelige prøver ble samlet under undersøkelsen og sendt til Lusaka Central Veterinary Research Institute (CVRI) for testing. De første prøvene som ble samlet inn og testet med kultur, returnerte negative for miltbrann.
I juni 2023 ble det rapportert om tilfeller av mennesker og dyr i veterinærleirene Kanchindu og Siameja i Sinazongwe-distriktet. Tjueseks menneskelige tilfeller utviklet sår i ansiktet, armene og fingrene etter å ha spist kjøtt fra tre ville flodhesteskrotter. Det første menneskelige tilfellet ble rapportert 16. juni 2023 og laboratorium bekreftet av kultur ved Lusaka CVRI. På dyresiden døde 13 husdyr inkludert storfe (10) og geiter (3) av Sinazongwe-distriktets mottakelige populasjon på 65 000 (30 000 storfe og 35 000 geiter), under omfattende tradisjonell forvaltning av frittgående, av mistenkt miltbrann. Storfe- og geitprøver testet med kultur ved Lusaka CVRI returnerte positive for miltbrann 17. juli 2023. Frem til 1. november ble miltbrannutbrudd som påvirker dyr og mennesker rapportert i andre sørlige, nordvestlige og vestlige provinser.
Fra 20. november 2023 ble 684 mistenkte menneskelige tilfeller, inkludert fire dødsfall (CFR 0,6%) rapportert fra 44 av 116 distrikter i ni av Zambias 10 provinser. Sinazongwe-distriktet er episenteret, og står for 287 tilfeller (42 % av totalt 684 tilfeller) og to dødsfall (50 % av totalt fire dødsfall). De mest berørte provinsene er provinsene sør (370 tilfeller; 54 %), vestlige (84; 12 %), Lusaka (82; 12 %), østlige (66; 10 %) og Muchinga (47; 7 %). Flertallet av symptomatiske tilfeller var epidemiologisk knyttet til bekreftede tilfeller og ikke testet.
På dyresiden, per 21. november 2023, ble det rapportert 568 tilfeller av husdyr og ville dyr i 11 distrikter i østlige, sørlige og vestlige provinser, med (344; 61 %) i den sørlige provinsen, (132; 23 %) i Muchinga-provinsen og (62, 11%) i den vestlige provinsen. Tilfeller i dyreliv, først og fremst flodhester, ble rapportert i de østlige og sørlige provinsene.
Dette utbruddet markerer den første store hendelsen som spenner over ni av 10 landsprovinser. Tidligere utbrudd var begrenset til nordvestlige og vestlige provinser, med sporadiske tilfeller gjennom årene. Merk at Zambia rapporterte miltbrannutbrudd hos både mennesker og dyr i den vestlige provinsen i 2017 og i den østlige provinsen i 2016 og 2011.
Epidemiologi
Miltbrann er en sykdom forårsaket av en sporedannende bakterie kalt Bacillus anthracis. Det er en zoonose (sykdom som kan overføres fra dyr til mennesker) som rammer drøvtyggere (som kyr, sauer og geiter). Miltbrann sprer seg vanligvis ikke fra dyr til dyr eller menneske til menneske. Når miltbrannsporer inntas fra forurensede animalske produkter, inhaleres eller kommer inn i kroppen gjennom hudsår eller kutt, kan de spire, formere seg og produsere giftstoffer.
Avhengig av eksponeringstypen kan individer innen noen få timer til tre uker presentere en av de tre kliniske presentasjonene av miltbrann.
- Kutan eller hudmiltbrann er den vanligste presentasjonen med en kløende støt i det utsatte området som raskt utvikler seg til et svart sår. Noen mennesker utvikler da hodepine, muskelsmerter, feber og oppkast.
- Gastrointestinal miltbrann forårsaker initiale symptomer som ligner på matforgiftning, men kan forverres og gi sterke magesmerter, oppkast av blod og alvorlig diaré.
Pulmonal miltbrann, den mest alvorlige presentasjonen, har initial symptomatologi av en vanlig forkjølelse, men kan raskt utvikle seg til alvorlige pustevansker og sjokk. Diagnose kan stilles gjennom polykrom metylen blåfargede blodutstryk, polymerasekjedereaksjon (PCR) eller enzymkoblet immunosorbentanalyse (ELISA). Sykehusinnleggelse er nødvendig for alle identifiserte menneskelige tilfeller. Personer som er eksponert kan få profylaktisk behandling. Antibiotika, spesielt penicillin, er effektive mot denne sykdommen. Rask behandling kan redusere dødelighetsraten til <1 %. Vaksiner er også tilgjengelig for husdyr og mennesker i begrenset tilførsel. Humane vaksiner er begrenset til de med mulig yrkeseksponering.
Folkehelserespons
Responsaktiviteter er tatt fra både menneskers og dyrenes side.
Tiltak utført for dyr
Med støtte fra FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) pågår husdyrvaksinasjon. Totalt er det delt ut 338 000 doser miltbrannvaksine frem til 19. november 2023. Vaksinasjonskampanjer er igangsatt ved episenteret for utbruddet, Sinazongwe-distriktet, og utvides til andre berørte distrikter. En felles One Health-arbeidsgruppe bestående av Helsedepartementet og Kommunaldepartementet har drevet med saksfunn hos dyr og mennesker. Kjøttkontrollen styrkes av veterinæravdelingen. I tillegg har Department of Wildlife and Parks vært aktivt involvert, utført patruljer for å overvåke ulovlige dyrs bevegelser og sikre riktig avhending av kadaver. WHO jobber tett med FAO og Landbruksdepartementet om dyrehelseaktiviteter som vaksinering.
Handlinger iverksatt for mennesker
WHO støtter og jobber tett med Helsedepartementet i følgende aktiviteter:
For saksbehandling har helsearbeidere gjennomgått orientering for å forbedre sin kapasitet til å identifisere potensielle saker tidlig. Det er arbeidet med å styrke hendelsesbasert overvåking (EBS) og mekanismer for tidlig oppdagelse. Levering av essensielle medisinske forsyninger har blitt prioritert, i tillegg til offentlig sensibilisering. Aktiv overvåking pågår på tvers av helseinstitusjoner og i lokalsamfunn, inkludert kontaktsporing.
Det gjennomføres kjøttkontroll i slakterier og slakterier. Beredskapsplaner er på plass, inkludert mobilisering av ytterligere helsepersonell til distrikter, som forutser en potensiell økning i miltbranntilfeller. Dessuten har spesialiserte opplæringsøkter for provinspraktiserende sikte på å forbedre saksbehandlingsferdighetene i provinsene.
Laboratoriet fortsetter å operere under en enhetlig One Health-tilnærming for diagnostikk. Anskaffelsesarbeid for laboratoriereagenser er i gang på grunn av mangel. Strenge protokoller for desinfeksjon og dekontaminering fortsetter for å sikre sikkerheten.
Omfattende aktiviteter for helsefremmende og risikokommunikasjon og samfunnsengasjement (RCCE) pågår, inkludert pressekonferanser fra Helsedepartementet, kampanjer i sosiale medier, radiosendinger og distribusjon av informative brosjyrer og plakater.
WHO risikovurdering
Miltbrann er endemisk i Zambia, vanligvis mellom mai og januar, med en topp mot slutten av den tørre sesongen (mellom oktober og november). Selv om sporadiske tilfeller rapporteres årlig hos dyr og mennesker over hele landet, har det ikke blitt rapportert om et storstilt utbrudd som det nåværende siden 2011, da det var 511 mistenkte tilfeller av mennesker.
Epidemien sprer seg langs provinsene som ligger langs bassenget til elvene Zambezi, Kafue og Luangwa, noe som er et ekstra problem fordi disse elvene også renner inn i Kariba-sjøen i Zimbabwe, Kahora Bassa i Mosambik og Malawi-sjøen, og risikoen for miltbrann. overføringen til nabolandene øker.
Andre berørte distrikter og provinser i Zambia har rapportert sporadiske mistenkte tilfeller og dødsfall siden juni 2023. I tillegg kan Bacillus anthracis -bakteriene danne svært resistente sporer som overlever i miljøet i flere tiår.
Risikoen for menneskers helse er høy gitt den kjente befolkningens mange eksponeringer fra håndtering av kadaver av dyr som hadde dødd plutselig og spising av kjøtt fra infiserte dyr med tilhørende assosiert hud- og gastrointestinal miltbrann.
Risikoen for spredning av hendelsen i Zambia har økt på grunn av ubegrenset bevegelse av dyr og kadaver i og mellom provinser. Siden september 2023 har det vært en betydelig økning i antall berørte distrikter. Dessuten bidrar en lav indeks for mistenksomhet, sosiokulturelle normer, samfunnsmotstand, begrenset samfunnskunnskap om miltbrannoverføring, høye nivåer av fattigdom og matusikkerhet, mangel på tilgjengelige vaksiner og laboratoriereagenser, utilstrekkelig avhending av kadaver og dekontamineringspraksis betydelig til å hindre inneslutning av miltbrannutbruddet.
Det er et fravær av robust engasjement med lokalsamfunn som er involvert i avl og håndtering av storfe og husdyr, inkludert bønder, ledere for storfemarkeder og slaktere. Blant disse samfunnene oppveier ofte frykten for å miste levebrød bekymringene for å pådra seg miltbrann. Risikoen for utilstrekkelig kontrollkapasitet anses som høy i Zambia på grunn av samtidige folkehelsesituasjoner i landet (kolera, meslinger, COVID-19) som begrenser landets menneskelige og økonomiske kapasitet til å reagere på det nåværende miltbrannutbruddet på en adekvat måte.
Risikoen på regionalt nivå anses også som høy på grunn av hyppig bevegelse av både dyr og mennesker mellom Zambia og nabolandene (som Angola, Botswana, Den demokratiske republikken Kongo, Malawi, Mosambik, Namibia, Tanzania, Uganda og Zimbabwe). Dette forsterkes av de bekreftede tilfellene av miltbrann som sprer seg i provinser som ligger langs bassenget til elvene Zambezi, Kafue og Luangwa. Disse elvene renner til slutt inn i Karibasjøen i Zimbabwe, Kahora Bassa-sjøen i Mosambik og Malawisjøen.
Ubegravde kadaver av ville dyr som flyter på elva øker risikoen for internasjonal spredning til nabolandene. De kan spre bakterien og infeksjoner til andre regioner, inkludert naboland, og bli spist av andre dyr, noe som kan videreføre spredningen ytterligere.
WHO-råd
Mennesker får vanligvis infeksjonen etter eksponering for infiserte dyr, kadaver eller animalske produkter. Mer enn 95 % av menneskelige miltbranntilfeller har kutan form og skyldes håndtering av infiserte kadaver eller huder, hår, kjøtt eller bein fra slike kadaver. Publikum bør unngå håndtering og inntak av kjøtt fra dyr som døde plutselig, kjøtt hentet ved nødslakting og kjøtt av usikker opprinnelse. Miltbrann kan også være en yrkesmessig fare for veterinærer, landbruks- og dyrelivsarbeidere, eller arbeidere som slakter dyr eller behandler kjøtt, huder, hår og ull, og bør bruke forebyggende klær og hansker eller personlig verneutstyr (PPE).
I helsevesenet er det avgjørende å forbedre screeningsprosedyrene spesielt i områder der det er en kjent epidemiologisk risiko for miltbrann. Det er viktig å forutse og implementere smitteforebygging og kontrolltiltak umiddelbart når det er mistanke om tilfeller. Når du tar vare på pasienter med drenerende miltbrannlesjoner, er det viktig å implementere kontaktforholdsregler. Dette inkluderer plassering av pasienten i et privat rom og bruk av PPE (som undersøkelseshansker og væskebestandig kjole). I tillegg kan bandasjer brukes for å begrense drenering og redusere risikoen for miljøforurensning. Disse bandasjene skal kastes som smittefarlig avfall etter bruk. WHOs 5 øyeblikk for håndhygiene bør praktiseres ved bruk av såpe og vann ved pleie av mistenkte og bekreftede tilfeller, da alkoholbasert håndgnidning har svekket effekt mot sporer. For områder der pasienter med mistenkt eller bekreftet eksponering for miltbrannsporer tas vare på, anbefales det å implementere forbedrede rengjørings- og desinfeksjonsprotokoller.
Personer som potensielt er utsatt for miltbrannsporer bør få profylaktisk behandling. Miltbrann reagerer godt på antibiotika, som må foreskrives av en lege. Streng overholdelse av hele behandlingsforløpet er avgjørende. Humane vaksiner er i begrenset antall og brukes primært for å beskytte utvalgte individer med mulig yrkeseksponering for miltbrann.
Internasjonale reisende til land som er endemiske miltbrann bør være oppmerksomme på forskrifter vedrørende import av forbudte animalske produkter, trofeer og suvenirer.
Miltbrann kontrolleres gjennom dyrevaksinasjonsprogrammer, rask påvisning og rapportering, karantene, behandling av sub-klinisk berørte dyr (posteksponeringsprofylakse) og brenning eller begravelse av mistenkte og bekreftede dyretilfeller. Skrotten bør ikke åpnes siden eksponering for oksygen vil tillate bakteriene å danne sporer. Allmennheten og personer i risikogruppen bør umiddelbart rapportere tilfeller av syke eller uventede dødsfall hos dyr til veterinærmyndighetene. Veterinærvaksiner brukes for kontroll av miltbrann hos husdyr. Vaksinasjonsprotokoller for husdyr bør følges strengt for å dempe miltbrannspredning. Forebygging av sykdommen hos dyr vil beskytte menneskers helse.
WHO fraråder å implementere reise- eller handelsrestriksjoner basert på gjeldende informasjon om denne hendelsen.
LINK: Anthrax- Zambia: https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON497
Mer informasjon
- Zambias helsedepartement. Pressemelding om Anthrax, 1. november 2023. Tilgjengelig fra https://www.moh.gov.zm
- Helsedepartementet i Malawi. Pressemelding. 3. november 2023. https://www.facebook.com/photo/?fbid=647772487535028&set=a.234388385540109
- Verdens helseorganisasjon, FNs mat- og landbruksorganisasjon, Verdensorganisasjonen for dyrehelse. Miltbrann hos mennesker og dyr – 4. utg , Genève Sveits: Verdens helseorganisasjon; 2008. Tilgjengelig fra: https://www.who.int/publications/i/item/9789241547536
- Verdens helseorganisasjon. Retningslinjer for overvåking og kontroll av miltbrann hos mennesker og dyr – 3. utgave, Genève, Sveits: Verdens helseorganisasjon; 1998. Tilgjengelig fra https://www.who.int/publications/i/item/guidelines-for-the-surveillance-and-control-of-anthrax-in-humans-and-animals
- Verdens helseorganisasjon. Anthrax spørsmål og svar, 18. november 2016. Tilgjengelig fra: https://www.who.int/europe/news-room/questions-and-answers/item/anthrax
- Verdens helseorganisasjon. Standard forholdsregler for forebygging og kontroll av infeksjoner: aide-memoire. Tilgjengelig fra: https://www.who.int/publications/i/item/WHO-UHL-IHS-IPC-2022.1
- Verdens helseorganisasjon. Overføringsbaserte forholdsregler for forebygging og kontroll av infeksjoner: aide-memoire. Tilgjengelig fra: https://www.who.int/publications/i/item/WHO-UHL-IHS-IPC-2022.2
- Verdensorganisasjonen for dyrehelse. Report preview-Zambia-Anthrax-immediate notification, 2023. Tilgjengelig fra: https://wahis.woah.org/#/in-review/5329
- FAO: Stopper et miltbrannutbrudd gjennom One Health i Zambia. Tilgjengelig fra: https://www.fao.org/africa/news/detail-news/en/c/1653125/
- Sentre for sykdomskontroll og forebygging , Nasjonalt senter for nye og zoonotiske infeksjonssykdommer (NCEZID) , avdeling for høykonsekvenspatogener og patologi (DHCPP) .
- Hva er Anthrax, USA: CDC; 2022. Tilgjengelig fra https://www.cdc.gov/anthrax/basics/index.html
Sitabel referanse : Verdens helseorganisasjon (8. desember 2023). Nyheter om sykdomsutbrudd; Miltbrann i Zambia. Tilgjengelig på: https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON497
+ There are no comments
Add yours