Vil flytte de eldre ut fra bofellesskapet, og flyktninger inn…NÅ MÅ VEL FOLK SNART HA FÅTT NOK?

Går forslaget til kommunedirektøren gjennom, vil flere eldre miste hjemmet sitt og risikerer å bli flytta til et dobbeltrom på sykehjemmet.

VIL IKKE FLYTTE: Kåre Hjertvik (87) og hans pårørende ser mørkt på forslaget fra kommunedirektøren om å legge ned bofellesskapet til de eldre.FOTO: EIRIK HAUKENES / NRK

Eirik HaukenesJournalist

Annabelle Kårvåg SørensenJournalist

Vi rapporterer fra Averøy kommune

Publisert 30. nov. kl. 17:53

Del på Facebook Del på Twitter Del på epost

– Jeg skjønner at det er vanskelig for politikerne, men det må finnes andre måter å spare på enn å ta fra eldre hjemmene deres. For det er det dette er. De blir kasta ut av hjemmene sine for å bli stabla på et dobbeltrom på sykehjemmet.

Gunn Jorid Hjertvik snakker om boligen til faren sin, Kåre Hjertvik (87). Nå foreslår nemlig kommunedirektøren å legge ned Langøy boligfellesskap på Nordmøre, og gjøre det om til flyktningboliger.

De som bor der betaler rundt 15.000 kroner i måneden, ifølge Hjertvik. Nå kan de ble flyttet på sykehjem.

Søsknene Kjell Hjertvik og Gunn Jorid Hjertvik er imot forslaget om at faren må flytte på sykehjem.FOTO: EIRIK HAUKENES / NRK

Lokalbefolkninga har engasjert seg i saken, og mange er imot forslaget som skal opp i formannskapet fredag 1. desember. Det er også Kåre selv.

– Flytte på sykehjemmet, er ikke det et alternativ?

– Nei, svarer han raskt.

Kan måtte dele rom på sykehjemmet

De siste årene har bofellesskapet fungert som et «mini-sykehjem» med større bemanning, skriver kommunen i sakspapirene sine. Det har derfor blitt dyrt å drifte, og helsetjenestene har utfordringer med å skaffe fagfolk, ifølge kommunen.

De nevner også at kommunene neste år må bosette et rekordhøyt antall flyktninger.

Averøy må bosette 90 flyktninger, og kommunedirektøren foreslår derfor at bofellesskapet blir omgjort til flyktningboliger.

Og det er ikke første gang en kommune foreslår et lignende forslag. I Drangedal foreslo kommunen for noen år siden at demente skulle flytte ut, og flyktninger inn.

Blir bofellesskapet lagt ned, blir dagens beboere flyttet på sykehjemmet. I sakspapirene står det at det kan bli nødvendig med deling av rom på sykehjemmet i en overgangsperiode.

Berit Irene Hannasvik, kommunedirektør i Averøy kommune, sier bofellesskapet foreslås lagt ned fordi de er i vanskelig økonomisk situasjon.FOTO: EIRIK HAUKENES / NRK

Kommunedirektør Berit Irene Hannasvik har forståelse for at dette oppleves tungt for de som blir berørte, men sier det er nødvendig.

– Vi skal finne nesten 50 millioner kroner for å få budsjettet i balanse, og da må vi ta noen strukturelle grep.

– Hvorfor Langøy, da?

– Fordi vi sparer 5,7 millioner kroner på det. Det er mye bemanning på få brukere.

Hun understreker at de vil unngå at beboerne havner på dobbeltrom på sykehjemmet, men sier det kan skje.

Kommunene sliter

– Generelt opplever kommunene nå et stort press på tjenester knyttet til bosetting av et høyt antall flyktninger.

Det skriver Åse Laila Snåre, avdelingsdirektør for helse og velferd i KS i en e-post til NRK. Hun legger til at mangel på bolig bare er en av flere utfordringer kommunene opplever.

Snåre skriver at kommunene sommeren 2023 fikk en ramme på 400 millioner kroner for å bosette flyktninger, men at det nå er brukt opp.

FOTO: EIRIK HAUKENES / NRK

Vil ikke flytte på seg

– Vi har full forståelse for at det er vanskelig økonomisk for tiden, men å flytte de eldre ned og stable dem på dobbeltrom – det er ikke løsninga, konstaterer Gunn Jorid.

Broren hennes Kjell Hjertvik har også forståelse for at kommunen må kutte i noe, men mener det er galt å la det gå ut over de eldre.

– Mange av de som bor her klarer seg selv, men sliter litt med rutiner. Med litt veiledning greier de seg godt selv i mange år til. Det er det verdt å gi dem.

– Alle jeg har snakket med er imot nedleggelsen. Det er mye bedre enn et sykehjem, sier beboer Kåre Hjertvik.FOTO: EIRIK HAUKENES / NRK

Og Kåre selv nærmest nekter å flytte ut fra leiligheten sin og inn på et sykehjem.

– Jeg har det kjempefint her. Stort område, og jeg kan bevege meg dit jeg vil, sier han og legger til:

– Sykehjemmet er på Bremsnes. Det blir ikke så enkelt å få oss dit, sier han og ler. De kan ikke legge ned dette.

Sønnen Kjell sier at faren ikke fikk tilstrekkelig med hjelp da han bodde hjemme for seg selv, men at dette tilbudet er midt i blinken.

– Her har han folk rundt seg til enhver tid, og blir fulgt opp. Her har de en verdig tilværelse.

Saken skal opp i formannskapet 1. desember, og 19. desember skal den opp i kommunestyret.

Hei!

Har du tips eller tanker om andre saker eller tema jeg kan se nærmere på? 

Send meg gjerne en e-post!Annabelle Kårvåg Sørensen

Annabelle Kårvåg Sørense

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.