Onsala rymdobservatorium

  1. Store norske leksikon
  2. Realfag
  3. Astronomi
  4. Astronomi
  5. Organisasjoner og observatorier innen astronomi

SKREVET AV

Radioteleskopet Atacama Pathfinder Experiment (APEX) i Chiles Atacama-ørken.
Radioteleskopet Atacama Pathfinder Experiment (APEX) i Chiles Atacama-ørken.Av Onsala rymdobservatorium.Lisens: Begrenset gjenbruk

Onsala rymdobservatorium er Sveriges første radioastronomiske observatorium.

Faktaboks

OGSÅ KJENT SOM 

Onsala Space Observatory (OSO), tidligere Råö rymdobservatorium.

Observatoriet ble grunnlagt i 1949 av professor Olof Rydbeck i Hallands län, på Onsala-halvøya sør for Göteborg. Det drives som et nasjonalt observatorium av Chalmers tekniska högskola.

Det het tidligere Råö rymdobservatorium.

Teleskoper og instrumenter

De største instrumentene er et teleskop med 25 meter diameter (ferdig i 1964) og et teleskop med 20 meter (ferdig 1976) for observasjoner av millimeterbølger.

Fra 2005 disponerer observatoriet også et 12 meter diameter radioteleskop, Atacama Pathfinder Experiment (APEX), 5,064 meter over havet i Atacama-ørkenen i Chile. Det er bygget og drives av Onsala-observatoriet sammen med Max Planck Institute for Radio Astronomy og European Southern Observatory (ESO).

Observatoriets virksomhet er ellers omfattende gjennom tilgang til internasjonale radioteleskoper og aktivt samarbeid med dets partnere.

Low-Frequency Array (LOFAR) består av et stort antall radioteleskoper basert på to typer antenner som registrerer radiobølger i henholdsvis frekvensområdene 10-80 megahertz med LBA (Low Band Antenna) og 120-240 megahertz med HBA (High Band Antenna). Med stor følsomhet i disse frekvensområdene representerer LOFAR en banebrytende instrumentpark. LOFAR omfatter et betydelig antall moderne radioantenner, hvorav 38 plassert i Nederland, og fra 2019 omfatter det totalt 52 tilkoblet antenner i Tyskland, Storbritannia, Irland, Fankrike, Polen, og Latvia. Den svenske LOFAR-stasjonen som består av 192 antenner ble innviet i 2011. Med LOFAR er det mulig å gjennomføre samtidige observasjoner av forskjellige himmelobjekter ved å la forskjellige utvalg av antenner peke og registrere radiostråling fra objekter som befinner på ulike retninger. Observasjonene med LOFARs antenner overføres via fiberforbindelser til Groningen Universitet, Nederland, hvor de samkjøres og tolkes.

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) med deltagelse av ESO-medlemmer, USACanadaJapanTaiwanSør-Korea og Chile, er et astronomisk interferometer med 66 flyttbare radio-teleskoper 5059 meter over havet i Atacama-ørkenen i Chile.

Very-long-baseline interferometry (VLBI) registrerer radiostråling fra bakke- og rombaserte antenner som kombineres for å gi meget skarp avbildning av kildene. Registrering og samkjøring av signaler som mottas fra aktuelle antenner gjøres i en rombasert satellitt.

Vitenskapelig virksomhet

Observatoriets vitenskapelige virksomhet er basert på omfattende observasjoner med de overveiende teknisk moderne, nasjonale og internasjonale radioteleskopene, i nært samarbeid med internasjonale fagmiljøer.

De svenske radioteleskopene benyttes til studier av stjerner, partikkel- og molekylskyer i Melkeveien og i andre galakser. Virksomheten i de samarbeidende internasjonale miljøene spenner over mange ulike forskningsfelter, eksempelvis fra eksplosive utbrudd på Solen til intergalaktiske skyer av gass og støv, pulserende radiostråling fra hurtig roterende nøytronstjerner og radiostråling fra massive sorte hull i sentrum av spiralgalakser.

Les mer i Store norske leksikon

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.