USSR-Kina: Værmodifisering samt USA(siden 1950 tallet) har norske forskere (CICERO oa) benektet værmodifisering frem til i dag.

16. desember 1978 | Direktør for sentral etterretning | Gjennomgang av utenriksdepartementet | Godkjent for utgivelse 2007/06/18 |

Både og USSR begynte værmodifiseringsprogrammer og eksperimenterte i 1950 ' s, under begrepet “ meteorologisk ” vitenskap. 

“ // USSR og Kina, de to mest aktive landene innen værmodifiseringsforskning, planlegger betydelig økning i programmene sine. ”  

Link til Document_CIA-RDP79T00975A030900010126-9-3

Det har vært påstander om værmodifisering av stormakter i flere tiår, og noen av disse påstandene har blitt støttet av dokumentert aktivitet. Her er noen eksempler på som har blitt gjennomført av stormakter i løpet av de siste årtiene:

  1. Operasjon Popeye (1967-1972): Dette var et værmodifikasjonsprogram som ble drevet av USA under . Målet med programmet var å øke mengden nedbør over Ho Chi Minh-stien, en viktig forsyningsrute for nordvietnamesiske styrker. Programmet involverte seeding av skyer med iskristaller for å fremkalle regn og tåke, noe som ville gjøre veiene og stiene gjennom jungelen gjørmete og umulige å bruke.
  2. HARP (High-Frequency Active Auroral Research Program): Dette er et forskningsprogram som drives av USA i samarbeid med flere andre land. HARP-anlegget ligger i Alaska og har blitt beskyldt for å ha muligheten til å manipulere ionosfæren for å påvirke været og kommunikasjonssystemer.
  3. Kinas værmodifikasjonsprogram: Kina har et av verdens mest omfattende værmodifikasjonsprogrammer. De har gjennomført operasjoner for å øke nedbør for å bekjempe tørke, redusere hagl for å beskytte avlinger og drive smogkontroll ved å spre partikler i atmosfæren for å forbedre luftkvaliteten.
  4. Russlands værmodifikasjonsprogram: har også utført værmodifikasjonseksperimenter, inkludert forsøk på å dispergere skyer for å forhindre regn under hendelser som militærparader.

Det er viktig å merke seg at værmodifikasjonsprogrammer ofte er kontroversielle, og de har blitt gjenstand for debatt og bekymring rundt potensielle miljø- og geopolitiske . Mange slike programmer er gjennomført for militære eller økonomiske formål, men de har også blitt brukt for humanitære formål som å bekjempe tørke eller beskytte mot haglskader.

Samtidig er det utfordrende å skille mellom værmodifikasjonsaktiviteter som er faktisk effektive og de som bare er teoretiske eller hypotetiske. Forskningen på værmodifikasjon og dens effekter på klimaet og miljøet er fortsatt pågående. Værmodifikasjon er også gjenstand for internasjonale avtaler og regelverk for å regulere og kontrollere aktivitetene.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.