Norge leverer våpen som Ukraina trenger

Tale/innlegg | Dato: 16.11.2023

Av: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Publisert i Aftenposten 16.11 2023)

trenger massiv fra vestlige land. Våpen og materiell er en vesentlig del av dette.

Av forsvarsminister (Sp)

I Aftenposten 13. november intervjues ukrainske soldater som hevder at deler av materiellet som blir levert, ikke fungerer lenger. Dette er helt naturlig i en intens krig som den som raser i Ukraina.  Vi er kjent med at blant annet M109 feltartilleri donert av er gått tapt i kamphandlinger.  Vi er også klar over at materiellet utsettes for langt hardere bruk enn i , og at dette går ut over materiellets levetid. Derfor har vi donert delesatser så Ukraina kan holde materiellet operativt lengst mulig.

Norge donerer materiell som ukrainske myndigheter rapporterer at de trenger. Vi gjør dette i tett samarbeid med allierte og partnere. Vi vurderer også våre donasjoner nøye opp mot nasjonal beredskap.

Materiell som doneres vedlikeholdes og repareres etter behov før det sendes. Alt materiellet vi har sendt til Ukraina har vært testet hjemme i Norge, slik at vi er sikre på at det fungerer.

At det også må repareres og vedlikeholdes i Ukraina er naturlig, siden det brukes i en krigssituasjon. Vi støtter Ukraina med reservedeler og vedlikeholdsmateriell til flere systemer, inkludert M109 som artikkelen omtaler, for å hjelpe dem å reparere det etter hvert.

Norge har donert viktige våpensystemer og materiell som ukrainske myndigheter har gitt tilbakemelding på at er høyt verdsatt, som NASAMS luftvern, stridsvogner og artilleriammunisjon. Vi har også lært opp ukrainsk personell i vedlikehold og effektiv bruk av systemene.

I tillegg til donasjoner har Norge bidratt til internasjonale samarbeid om å kjøpe moderne materiell direkte fra industrien for . Vi bidrar også til ulike finansieringsmekanismer for slike innkjøp. I tillegg har vi for eksempel kjøpt nytt artilleri direkte fra industrien, i samarbeid med Danmark og Tyskland. De første av disse systemene er allerede levert.

Norge vil fortsette å støtte Ukraina så lenge landet fører sin forsvarskamp.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.