Små «fragmenter» av grønt lys har dukket opp i nærheten av de tradisjonelle nordlysbuene.

DR. KATIE HERLINGSHAWFORSKER VED UNIS

PUBLISERT Lørdag 04. november 2023 – 16:00 SIST OPPDATERT Lørdag 04. november 2023 – 21:20

Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post

Disse fragmentene skiller seg fra vanlig fordi de ikke er forårsaket av partikler fra solen som kolliderer med jordens atmosfære. Dette er grunnen til at de kalles «aurora­-lignende». Så langt er dets opprinnelse ukjent. Kommentar: ER dette ukjent??Er fragmentene en del av et større system som er vevd sammen med det vanlige nordlyset? Kommentar: Bra det står spørsmålstegn bak.

Det vitenskapelige samfunnet ønsker å utforske hva som binder disse fenomenene sammen, i håp om å få en dypere forståelse av polarhimmelen. Kommentar: Dette vet de om…men vil ikke skrive/ snakke om det.

Det er fortsatt mye vi ikke vet om universet, men systemer knyttet til nordlyset kan forstyrre og i verste fall ødelegge kommunikasjon og navigasjonssystemer. I februar 2022 mistet Elon Musk og førti Starlink-satellitter i en geomagnetisk storm. Vi ønsker å forstå hvordan alle de forskjellige magnetiske systemene er knyttet sammen og samhandler, slik at vi kan forutsi hvilken skade som vil bli påført og når det vil skje.

Fanger nordlyset

Et av målene med denne forskningen er å skaffe mer kunnskap om den usynlige turbulensen høyt oppe i atmosfæren. Slike forstyrrelser er vanligvis utfordrende å måle, men ved å studere nordlysfragmentene håper vi å få verdifull innsikt i hva som forårsaker turbulensen.

Forskere bruker ulike metoder, som avanserte kameraer, for å undersøke og identifisere ulike typer nordlys. Samtidig er fotografer og publikum på Svalbard og i avgjørende for å utvide datalageret.

Nordlysobservatoriet på Breinosa.
Nordlysobservatoriet på Breinosa.

Vi ønsker å involvere alle som er interessert i å delta. Den samlede kunnskapen og entusiasmen til det vitenskapelige samfunnet og hobbyfotografer kan bidra til å fremme dette prosjektet. Ikke-vitenskapelige observasjoner kan være avgjørende for å løse mysteriene på himmelen. Hvis du har et bilde av nordlysfragmenter med riktig tidsangivelse, kan vi kryssjekke det med våre instrumenter for å se om det er noe ekstraordinært med målingene på det tidspunktet. Det er viktig å sjekke at klokka på kameraet går riktig.

Min lidenskap for rommet går tilbake til barndommen i England. Jeg pleide å vekke min lillebror midt på natten for å bli med meg og se på stjerner og galakser. Jeg studerte astrofysikk ved Universitet i Leicester, men i løpet av de fire årene gikk vi aldri ut for å se på himmelen. 

Dr. Katie Herlingshaw håper nordlysfotografer kan bidra til å løse mysteriene på nattehimmelen.
Dr. Katie Herlingshaw håper nordlysfotografer kan bidra til å løse mysteriene på nattehimmelen.

Nattehimmelen er utvilsomt mest imponerende når du står under den. Jeg har funnet ut at som forsker er det lett å bli frakoblet fra det du studerer og bli oppslukt i de små detaljene.

Publikum overstiger antall forskere, og har derfor potensial til å bidra med mye verdifull data. I løpet av de siste årene har potensialet blitt realisert, og folkeforskning er populært. Dette gir enkeltpersoner uten en mastergrad i geofysikk muligheten til å delta i observasjon og forståelse av nye typer nordlys. Gjennom kommunikasjon med forskerne kan publikum få hjelp til å analysere det de ser og avgjøre hva som er et «normalt» nordlys mot det som ser annerledes ut. Det hjelper også meg som forsker å se nye perspektiver. 

Pila viser fenomenet forskerne undersøker.
Pila viser fenomenet forskerne undersøker.

Vi er også en del av et internasjonalt prosjekt som har som mål å lage en håndbok for å fange nordlysbilder for forskningsformål. Vi ser etter fotografer som vil bli med i teamet og være involvert i å skrive manualen. Når håndboken er ferdig, vil vi bruke den i Longyearbyen og over hele verden som en verdifull ressurs for folkeforskning om nordlys.

Jeg har opprettet en Facebook-gruppe kalt «Svalbard Aurora Chasers« der jeg vil arrangere gruppeobservasjonskvelder under polarvinteren for å ta bilder og lære mer om nordlyset. Jeg håper lokalbefolkningen også kan bruke gruppen til å arrangere flere møter for de som ønsker å dra ut sammen jevnlig.

Du trenger ikke å være en profesjonell fotograf hvis du er interessert i å lære mer!

Begeistring er dessuten smittsomt, så forskere og et nysgjerrig publikum som ser på aurora sammen, kan øke hverandres motivasjon og akselerere prosessen med å forstå fragmentene. 

God nordlys-jakt! 

SLUTTKOMMENTAR: SAMME HVOR MYE DE FORSKER SÅ VIL DE ALDRI FORTELLE SANNHETEN!

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.