Hva forårsaker nordlyset?

DETTE ER DIREKTE FEILINFORMASJON!

En aurora er en av de mest spektakulære skjermene på nattehimmelen – men hvordan dannes disse gardinene med fargerikt lys?

Hva forårsaker aurora borealis eller ‘'?

What causes the aurora?

What causes the aurora? https://www.rmg.co.uk/?wvideo=tq6s1zo1lo

Lysene vi ser på nattehimmelen er faktisk forårsaket av aktivitet på overflaten av solen. Solstormer på stjernens overflate gir ut enorme skyer av elektrisk ladede partikler. Disse partiklene kan reise millioner av miles, og noen kan til slutt kollidere med jorden. De fleste av disse partiklene blir avledet bort, men noen blir fanget i jordas magnetfelt, og akselererer ned mot nord- og sørpolene i atmosfæren. Dette er grunnen til at aurora-aktiviteten er konsentrert ved magnetpolene. “ Disse partiklene smeller deretter inn i atomer og molekyler i jordens atmosfære og i det vesentlige varmer dem opp, ” forklarer Royal Observatory astronom Tom Kerss. “ Vi kaller denne fysiske prosessen ‘ eksitasjon ', men det er veldig som å varme opp en gass og få den til å gløde. ” Det vi ser er derfor atomer og molekyler i atmosfæren som kolliderer med partikler fra solen. Auroras karakteristiske bølgete mønstre og ‘gardiner' av lys er forårsaket av kraftlinjene i jordas magnetfelt. Den laveste delen av en aurora er vanligvis rundt 80 mil over jordoverflaten. Imidlertid kan toppen av en skjerm strekke seg over flere tusen mil over jorden. Hva forårsaker de forskjellige fargene i auroraen? Aurora Australis fra Beerbarrel Beach av James Stone, Insight Investment Astronomy Photographer of the Year 2019 Aurora Australis fra Beerbarrel Beach av James Stone, Årets astronomifotograf 2019 Ulike gasser avgir forskjellige farger når de varmes opp. Den samme prosessen foregår også i auroraen. De to primære gassene i jordas atmosfære er nitrogen og oksygen, og disse elementene gir fra seg forskjellige farger under en aurora-skjerm. Det grønne vi ser i auroraen er karakteristisk for oksygen, mens hint av lilla, blå eller rosa er forårsaket av nitrogen. “ Vi ser noen ganger en fantastisk skarlagensrød farge, og dette er forårsaket av oksygen i veldig høy høyde som samhandler med solpartikler, ” legger astronom Tom til. “ Dette skjer bare når auroraen er spesielt energisk. ” Hvordan fotografere auroraen Er aurora borealis synlig i Storbritannia? Aurora borealis kan sees på den nordlige halvkule, mens aurora australis finnes på den sørlige halvkule. Polarlys av Grigorii Paramonov, Årets astronomifotograf 2019 Mens de beste stedene å se auroraen er konsentrert rundt polarområdene, kan aurora borealis noen ganger sees i Storbritannia. Jo lenger nord du er, desto mer sannsynlig er det at du ser skjermen, men i det siste har nordlyset blitt sett så langt sør som Cornwall og Kent. Lancaster Universitys Institutt for fysikk driver et nettsted som heter AuroraWatch Storbritannia, som estimerer sannsynligheten for at en aurora er synlig basert på geomagnetisk aktivitet. Følg teamets -konto for å se de siste britiske varslene. Forholdene trenger imidlertid fortsatt å være riktige. Mørke og tydelige netter, helst med lite lysforurensning, gir den beste sjansen for å se auroraen. Har andre planeter aurorae? Enhver planet med atmosfære og magnetfelt vil sannsynligvis ha aurorae. Forskere har tatt til fange utrolige bilder av aurorae på Jupiter, Saturn, Uranus og Neptune. Aurora på Uranus tatt av Hubble-teleskopet Auroraen på Uranus, fanget av Hubble-romteleskopet ( ESA / Hubble & , L. Lamy / Observatoire de Paris ) Aurorae på Mars har også blitt sett, men ettersom den ‘røde planeten' ikke har et globalt magnetfelt, oppfører aurorae seg annerledes og ser ut til å være langt mer utbredt. Hva er solfakkel og hvordan påvirker de auroraen? Auroraen er et veldig dramatisk eksempel på måtene solaktivitet påvirker jorden på. Solfakkler er som enorme eksplosjoner på overflaten av solen der strømmer av ladede partikler slippes ut i verdensrommet. Det tar vanligvis to dager etter at fakkel er sett på solen for at partiklene skal nå jorden. Ved ankomst kan disse partiklene resultere i aurora-aktivitet. Ute på en Limb av Alastair Woodward, Årets astronomifotograf 2019 Hva er geomagnetiske stormer? Intensive aurora-skjermer genereres etter massive eksplosjoner på solen kjent som ‘koronale masseutkast'. Disse eksplosjonene frigjør skyer av varmt plasma som inneholder milliarder av tonn materiale som reiser rundt to millioner miles per time. Når skyene når jorden, samhandler de med jordas magnetfelt for å forårsake hendelser som kalles geomagnetiske stormer. Solens aktivitet svinger, med aktivitet som når en topp hvert 11. år. Forrige gang solaktiviteten toppet seg var i 2014, og syklusen når nå sitt minimum. Imidlertid er spådd solaktivitet å øke igjen til midten av 2020-tallet. Uansett solens aktivitet, kan aurorae fremdeles forekomme når som helst, og observatører i høye breddegrader bør alltid se opp for dem. Hovedbilde: Goðafoss Flow av Larryn Rae, Årets astronomifotograf 2021

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.