Har inviterert NATO-alliansens forsvarssjefer til Oslo

I begynnelsen av juni var den norske regjeringen vertskap for NATOs uformelle ministermøte i . Møtet var en forberedelse til det da forestående toppmøtet i Vilnius i juli. Nå har forsvarssjef Eirik Kristoffersen invitert NATOs militærkomité til Oslo i dagene 15. til 17. september.

Anledningen er NATOs årlige militærkomitékonferanse og formålet med konferansen er å videreføre de beslutninger som ble tatt på toppmøtet i Vilnius. Her tok NATOs ledere viktige skritt for å styrke alliansens forsvar og avskrekking på lengre sikt – på tvers av alle domener og mot et spekter av og utfordringer.

STRATEGISK DREINING
Nøkkelen til denne styrkingen er de regionale planene – geografisk spesifikke planer – som er utformet for å avskrekke og forsvare seg mot de to truslene som er beskrevet i det strategiske konseptet og NATOs militærstrategi, nemlig trusselen fra og trusselen fra ulike terrorgrupper.

Dette betyr at det i har skjedd en viktig endring; en dreining fra beredskapsoperasjoner utenfor alliert territorium, til en allianse egnet for storskala operasjoner beredt til å forsvare hvert enkelt medlemsland.

I Oslo vil forsvarssjefene diskutere hvordan man skal virkeliggjøre de regionale planene.

TEMAENE
Blant temaene blir:

– Hvordan utvikle flere tropper på høyere beredskap?
– Hva slags kompetanse kreves fremover og hvordan skal den utvikles?
– Hvilke krav må man stille til kommando- og kontrollstrukturene?
– Hvordan utnytte muligheter på definerte områder som logistikk, vertsnasjonsstøtte, vedlikehold, etterfylling og forhåndplassering av lagre og militær mobilitet?
– Hva kreves av øvelser og hvordan oppnå mer og bedre kollektiv trening?

Militærkomiteen møtes i forsvarssjefsesjon to ganger i året i NATOs hovedkvarter i Brussel, og en gang i året holdes en konferanse av et alliert medlemsland.

Komiteen samles for å diskutere NATOs operasjoner, oppdrag og aktiviteter og for å gi Det nordatlantiske råd (North Atlantic Council) konsensusbaserte militære råd om hvordan Alliansen best kan møte globale sikkerhetsutfordringer.

På daglig basis utføres dets arbeid av de faste militære representantene ved NATOs hovedkvarter i Brussel.

Av Christian Bugge Hjorth|5. september 2023|Kategorier: Nyheter

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.