NATO(RAF) FLY I LAV HØYDE OVER KIRUNA.

DETTE FLYET FLØY I EN HØYDE AV CA 112 M OVER KIRUNA I N . DETTE ER EN HØYDE I NÆRHETEN (50M) HVA FLYENE HAR TILATELSE TIL Å FLY I (TRENING).

DET ER GANSKE UTROLIG AT IKKE BEFOLKNINGEN PÅ STEDET HAR REAGERT PÅ DENNE FLYVINGEN. JEG ER IKKE GODT TIL Å FINNE NOE OM DETTE I SVENSK MEDIA. OM NOEN SKULLE INNEHA INFO OM DETTE SÅ SEND OSS DEN INFOEN.

NÅR DET ER SAGT SÅ SER MAN PÅ KARTET AT FLYET HAR FLØYET OVER BYEN KIRUNA OG CA 40 KM NORD LIGGER ESRANGE. DET KAN DA BETY AT EU OG SVERIGE SAMARBEIDER OM DETTE PROSJEKTET SAMMEN MED OG US. SE ARTIKKEL NEDENFOR:

Arktiske romstasjonsløp for å lansere den første satellitten fra Europa

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen ved innvielsen av Esranges nye satellittoppskytningsrampe, Spaceport Esrange utenfor Kiruna Sverige, fredag 13. januar 2023.

Av 

Euronews med 

AFP

Publisert den 13/01/2023 – 15:12

Del denne artikkelenkommentarer

Esrange Space Center i Nord-Sverige er i løpet av å lansere sin første fra . Den nylig innviede romfartshavnen kjemper om å sende sin første satellittbærende rakett inn i bane allerede neste år.

I Nord-Sverige, 200 kilometer over polarsirkelen, ligger Esrange Space Center. Siden slutten av 1960-tallet har det vært et rakettområde og vitenskapelig forskningsbase. 

Innenfor en ubebodd vidde på 5200 kilometer ble stedet opprinnelig grunnlagt for studier av auroras eller polarlys. Nå er det låst i et løp med andre romstasjoner for å være den første som lanserer satellitter fra fastlands-Europa.

 “Satellittlanseringer vil begynne å finne sted herfra neste år,” sa nettstedets prosjektleder, Philip Påhlsson, og han la til: “det har vært en enorm markedsøkning de siste par årene når det gjelder etterspørselen etter lanseringstjenester.”

Det er høye håp om at forskningsraketter som fører satellitter vil løfte seg i år, i det som kan være den første satellittoppskytningen fra en romfartsport på det kontinentale Europa.

Esrange Space Center har investert mye i sine anlegg for å kunne sende satellitter ut i verdensrommet.

Sveriges kong Carl XVI Gustaf og Europakommisjonens president Ursula von der Leyen innviet nettstedets tre nye lanseringsputer på fredag.

Dette var også første gang EU-sjefen møtte den svenske regjeringen siden landet overtok EU-presidentskapet 1. januar 2023.

Mer enn 600 suborbital er allerede lansert fra dette avsidesliggende hjørnet av Sveriges nord.

Mens disse rakettene er i stand til å nå plass i 260 kilometer høyde, er de ikke i stand til å bane rundt Jorden.

Men med Europa som er klar for å sende sin første satellitt ut i verdensrommet snart, gleder Esrange seg til å bli med i en valgt klubb med romsentre som inkluderer Baikonur i Kasakhstan, Cape Canaveral i Florida, og Europas romknutepunkt i Sør-Amerika, Kourou i Fransk Guyana.

Det er forskjellige prosjekter i Europa. Portugals Azorene, Norges Andoya-øy, Spanias Andalusia og Storbritannias Shetland-øyer, kjemper alle om å lansere den første satellitten fra det europeiske kontinentet.

Dette kommer som et forsøk på å skyte den første raketten i bane fra Storbritannias jord, fra en Virgin Orbit Boeing 747 som tok av fra en romfartsport i Cornwall, men endte i fiasko tidligere denne uken.

Med et gjenbrukbart rakettprosjekt kalt Themis, vil Esrange også være vertskap for Det europeiske romfartsorganets forsøk på raketter som kan lande tilbake på jorden, slik som de som tilhører -milliardæren Elon Musk.

RED

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.