Få eldre beskytter seg mot lungebetennelse

Nyhet|

Publisert 29.08.2023DelSkriv ut

Kun en tredjedel av landets eldre tar mot pneumokokksykdom. Det er bekymringsfullt, mener Folkehelseinstituttet.

Pneumokokk er en bakterie som finnes naturlig i nese og svelg. Bakterien er en av de vanligste årsakene til lungebetennelse hos voksne, og en hyppig årsak til ørebetennelse og bihulebetennelse hos barn.

Pneumokokkbakterien kan også gi alvorlige sykdomsforløp som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse, med en på opp mot 20 prosent.

Hvert år blir flere hundre pasienter innlagt på sykehus med blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse forårsaket av pneumokokkbakterien, sier Jacob Dag Berild, lege ved Folkehelseinstituttet.

Berild ønsker økt oppmerksomhet om at det er mulig å forebygge alvorlig pneumokokksykdom ved å ta vaksine.

Pneumokokkvaksine anbefales til alle som er 65 år eller eldre, har immunsvikt, eller andre kroniske sykdommer. Pneumokokkvaksine skal tas hvert 6. år, men for personer med enkelte sykdommer, anbefales det kortere tid mellom vaksinedosene.

Pneumokokkvaksinen som benyttes er effektiv, og gir god beskyttelse når den tas i tråd med anbefalt intervall. Jeg vil oppfordre alle som er 65 år eller eldre til å ta en prat med legen sin om pneumokokkvaksine, avslutter Berild.

Pneumokokkvaksine fås hos fastlege og andre som tilbyr vaksinasjon.

Folkehelseinstituttet publiserte i sommer en metodevurdering som viser at pneumokokkvaksine effektivt forhindrer alvorlig sykdomsforløp hos eldre.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.