– Fugleunger faller fra himmelen som en følge av hetebølgen????

Stappfulle akuttmottak, togskinner i fyr og fugleunger som angivelig kollapser i lufta. Dette er konsekvensene av det som kan bli den lengste hetebølgen i Storbritannia på fire år.

UTTØRKET: Den ellers grønne plenen ved Parliament Square i London er helt uttørket som følge av varmen. Foto: Pa Photos / Dominic Lipinski
UTTØRKET: Den ellers grønne plenen ved Parliament Square i London er helt uttørket som følge av varmen. Foto: Pa Photos / Dominic Lipinski

Anastasia MøylandOda Ording

Publisert onsdag 13. juli 2022 – 22:54

https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https://www.facebook.com/dagbladet/&tabs&small_header=true&width=360&height=70&adapt_container_width=true&hide_cover=false&lazy=true&show_facepile=false&appId=116676921744431

Ekstremværet fortsetter å herje i Storbritannia, og britene blir ikke kvitt de skyhøye temperaturene med det første.

Landets meteorologiske institutt, The Met Office, har forlenget advarselen om fare for liv og helse.

De opplyser at hetebølgen trolig vil fortsette inn i neste uke.

«Temperaturene vil stige igjen denne helgen, og mest sannsynlig være på topp mandag eller tirsdag. Deretter vil de høye gradene sannsynligvis synke», sier instituttet i en uttalelse.

Først må britene altså stålsette seg: Til helgen er det ventet at gradestokken vil krype opp mot 40 varmegrader.

Helsemyndighetene er «presset til bristepunktet», skriver avisa Independent. Sykehus og ambulansetjenester har erklært svart alarm – det høyeste beredskapsnivået.

Årsaken er en bratt økning av pasienter på akuttmottakene, som skyldes en kombinasjon av ekstremvarmen og coronarelatert fravær.

Helsemyndighetene har gått så langt som å fraråde folk fra å oppsøke akuttmottak fordi kapasiteten er sprengt. Bare personer som er i livsfare oppfordres til å ringe nødnumrene.

I tillegg advarer ledere i helsesektoren om at de høye temperaturene skaper problemer med lagring av medisiner ved dårlig utstyrte sykehus.

Så langt har konsekvensene altså vært omfattende – og ikke bare for mennesker.

Skogbranner herjer: – Rasert 25 0000 hektar

0 seconds of 45 secondsVolume 90%

about:blank

about:blankSPANIA: Spania herjes av en voldsom hetebølge som har ført til flere skogbranner. Video: AP

– Ikke kast dem i lufta

Ifølge Swifts UK, en gruppe som er dedikert til seilerfugler, faller mange fugleunger ned fra himmelen som følge av hetebølgen. Som følge av hetebølgen????

De fraråder folk fra å kaste dem i lufta eller holde dem ut av vinduet, skriver Sky News.

«Fuglen kan plasseres i håndflata og holdes i skulderhøyde for å se om den vil fly, men hvis den ikke gjør det, BØR den IKKE kastes i luften» skriver gruppen på Twitter.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1547160149822955524&lang=no&origin=https%3A%2F%2Fwww.dagbladet.no%2Fnyheter%2Ffugleunger-faller-fra-himmelen%2F76646158&sessionId=fe1d4b414bacd1e85149c39199777c9467162cf9&theme=light&widgetsVersion=3235bd17138fa%3A1657578976990&width=550px

Gruppen sier også at man ikke skal mate fuglene, men heller kontakte en ekspert som kan ta vare på dem.

Togskinner tok fyr

Heller ikke landets offentlige transport er skånet fra ekstremværets krefter.

For to dager siden tok tømmerbjelker på togskinnene som krysser ei bru sør i London fyr. Trolig som følge av en gnist som ble ført med vinden fra et annet sted, ifølge jernbaneselskapet Network Rail.

TOK FYR: Slik så det ut da det tidligere i uken begynte å brenne på en togskinne sør i London. Foto: Network Rail
TOK FYR: Slik så det ut da det tidligere i uken begynte å brenne på en togskinne sør i London. Foto: Network Rail

Varmen kan potensielt også føre til at skinnene utvider eller krøller seg. Derfor har selskapet innført fartsbegrensninger flere steder, skriver Independent.

– På grunn av de ekstremt høye temperaturene som er ventet denne uka, skal værteamene våre overvåke utsatte områdene for å sørge for at togene kan driftes på en trygg og forutsigbar måte for passasjerene, sa en talsperson for Network Rail mandag, ifølge avisa.

– Ikke la barna være ute

Selv personer som ikke er i risikosonen kan bli syke eller dø, advarer helsemyndighetene.

Søndag ble foreldre i London og sørøst i landet bedt om å holde barna sine inne for å beskytte dem mot varmen.

FLOKKER TIL SJØEN: Strendene i Storbritannia er stappfulle av folk som har behov for avkjøling i varmen. Her fra West Sussex i England søndag. Foto: Pa Photos / Gareth Fuller
FLOKKER TIL SJØEN: Strendene i Storbritannia er stappfulle av folk som har behov for avkjøling i varmen. Her fra West Sussex i England søndag. Foto: Pa Photos / Gareth Fuller

– Ikke la barna dine være ute i sola i en lang periode – og man må aldri forlate dem i en bil på en varm dag. Å slappe av i skyggen og kule av på kjølige steder er viktig, skrev helsevesenet på Twitter.

Luftmasser fra Europa eller Nord-Amerika

Hetebølgene har blitt varmere, lengre og hyppigere som følge av .

– Klimaendringene har forårsaket et fullstendig paradigmeskifte for sommervarme, og har allerede gjort det som tidligere ble ansett som ekstraordinære temperaturer til noe som er ventet og forekommer hyppig, sier klimatolog ved Imperial College London, Friedrike Otto, til The Guardian.

TØRST: En kvinne i Belfast i Nord-Irland gir hunden sin vann i varmen. Foto: Pa Photos / Lieam McBurney
TØRST: En kvinne i Belfast i Nord-Irland gir hunden sin vann i varmen. Foto: Pa Photos / Lieam McBurney

De siste tre tiåra har gjennomsnittstemperaturen i Storbritannia økt med 0,9 grader. Siden 1884 har de ti varmeste åra blitt målt etter 2002, ifølge BBC.

Den pågående hetebølgen i Storbritannia ligger an til å bli den varmeste siden 2018 – sommeren som også i var preget av utallige varmerekorder og voldsom tørke.

Utover denne uka vil varme luftstrømmer fraktes med vinden fra Nord- og Sahara-ørkenen og til – først til Frankrike og Spania, før de treffer Storbritannia, skriver The Guardians klimaredaktør.Hetebølge herjer: – Ikke normalt

Mer om

STORBRITANNIAEKSTREMVÆRNYHETERKLIMAENDRINGERHETEBØLGE0

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.