– En potensiell katastrofesituasjon

Dødsraten blant honningbier har vært en bekymring i årevis. Canadiske bønder slår alarm etter årets kollaps, og sender en advarsel til hele verden.

Publisert 28. juni 2022 kl. 12.22

Lesetid: 3 minutter

: Canadiske birøktere har mistet opptil 90 prosent av biene sine i år.

Råvarer

Odd Steinar Parr

Journalist

-krigen og forstyrrelser i verdens forsyningskjeder har sendt globale matvarepriser i været, og så langt har det gått at flere land har sett seg nødt til å begrense eksport av viktige varer.

Men verdens matvaresikkerhet trues også fra annet hold. Dødsraten blant honningbier, som sprer pollen og spiller en viktig rolle i reproduksjonen av blomsterplanter, har vært en bekymring i årevis.

Mister 90 prosent av biene

Birøktere verden over har lenge meldt om massedød, men i år er det kriser og katastrofer som blomstrer i Canadas store frukt- og bærindustri, melder Bloomberg.

– Vi har trolig ikke sett så høye tap siden våre tidlige år med bikuber, sier birøkter Kevin Nixon i Red Deer i provinsen Alberta. Han har vært i bransjen i nesten 30 år, og har mistet 40 prosent av kolonien (en koloni bier består av alt fra 10.000 til over 60.000 bier, journ.anm.).

– Jeg kjenner noen som har mistet 90 prosent, fortsetter han.Frykter akutt matvarekrise  – 18 land stanser eksport

En advarsel til verden

Canadiske birøktere har i snitt tapt halvparten av sine pollinatører i år, og i noen områder er det altså nesten fullstendig kollaps. Effekten dette vil ha på eksempelvis det mer enn 200 millioner dollar store blåbærmarkedet i Canada, verdens syvende største eksportør, er ifølge nyhetsbyrået en global advarsel om hva som skjer når den sårbare pollineringsindustrien bryter sammen. 

MISTET 40 PROSENT: Birøkter Kevin Nixon.

Blåbær sto for over 60 prosent av canadisk frukteksport-volum i 2020. 

Epler, kirsebær, meloner og mandler er andre eksempler på produkter avhengige av pollinering, og tall fra amerikanske landbruksmyndigheter viser at dette gjelder mer enn 100 typer avlinger i USA som står bak produksjon verdsatt til 18 milliarder dollar årlig.– Desinformasjonen Putin sprer blir stadig mer kynisk

Kjemikalier og parasitter

Amerikanske birøktere mister typisk 40 prosent av sine bier i året, mens raten – frem til i år, ihvertfall – har vært rundt 20 prosent i Canada. Fenomenet som også gjelder mange andre land forklares med blant annet ekstremvær, kjemikaliebruk og parasitter.  

Birøktere som har slitt med honningsalget har etterhvert begynt å leie ut bikuber til bønder som jakter økte avlinger. Såkalte «pollineringsmeglere» kjører ifølge Bloomberg det nord-amerikanske kontinentet på kryss og tvers med sine semi-trailere og matcher bønder og kuber.

– Vi har skapt denne etterspørselen etter kommersielle pollinatører som vi flytter rundt i pollineringsenheter. Det er ganske langt unna de naturlige omgivelsene der en honningbie kan trives, sier Maggie Shanahan, birøkter og forsker ved University of Minnesota, til nyhetsbyrået.– Den største testen siden 2. verdenskrig

– Katastrofesituasjon

Den ledende canadiske biologen Mark Winston går så langt som å si at «paradigmen om å bringe inn honningbier er på randen av sammenbrudd.»

Canadiske birøktere har mistet så mye som 400.000 kolonier hittil i 2022, og Canadian Honey Council (CHC) hevder overfor Bloomberg at mulighetene til å erstatte tapene er få. Import dekker knappest 10 prosent.

– Antall bier vi trenger i år understreker hvor utsatt industrien er for en katastrofesituasjon. Den største frykten er at hvis vi ser noe lignende neste år, kan pollineringsindustrien, fruktavlingene – og til og med rapsen – være i fare, sier CHC-direktør Rod Scarlett.

Yara-sjefen: – Energikrisen forverrer matkrisen

Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara har denne uken på nytt måtte kutte ned på sin europeiske produksjon og har også måttet stanse innkjøp fra flere russiske leverandører grunnet sanksjoner. Gjødselkonsernets kontorer i Ukraina har også vært truffet. I studio diskuterer han konsekvensene av de skyhøye energiprisene, en høy og hvordan bønder i både rike og fattige land nå blir satt i en håpløs skvis. 11.03.2022

0 seconds of 17 minutes, 12 secondsVolume 0%

bierpollineringmatvarekrisecanadafruktbøndermatsikkerhetNyheterRåvarer

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.