NATO begynner med militære manøvrer i Barentshavet

GEOPOLITICS101

ATO har forsterket sine aktiviteter i det nøytrale vannet i Barentshavet og økt spenningen i den arktiske regionen. På bare en dag eskorterte russiske piloter tre militære fly, en norsk og to britiske. Et av de britiske flyene var spesielt på vei mot den russiske grensen da den ble identifisert og eskortert av den russiske jagerflyen MiG-29, noe som forårsaket misnøye blant russisk militær og .

Luftmanøvrer i regionen var intense og avslørte en ny fase i operasjonene til den vestlige militære alliansen i nærheten av . I en kommentar om hendelsene uttalte den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu at selv om NATOs treningsflygninger nær russiske grenser ikke er nye, har arten av disse flyvningene endret seg, med tanke på at militære flyreiser var mindre hyppige og nå er de vanlige, med konstant krigstrening og rakettester, med et stort antall fly som brukes i slike operasjoner.

Det er imidlertid viktig å merke seg at den økte aktiviteten til -styrkene har vært generell og ikke begrenset til den arktiske sonen alene. Tidligere, 1. september, eskorterte russiske krigere tre amerikanske luftvåpen strategiske B-52H-bombefly over Østersjøen. Dagen før 31. august fanget en Su-27-jager fra den russiske luftfartsstyrken opp fire NATO-fly på vei mot den russiske grensen. I tillegg måtte russiske krigere den siste uken ta av tre ganger for å eskortere et norsk luftvåpenfly over Barentshavet.

NATOs maritime tilstedeværelse har vært like slående. For tiden leder den amerikanske marinen ødeleggeren USS Ross, bevæpnet med Tomahawk cruisemissiler og Aegis luftvernsystem, en flåte med NATO-krigsskip som kom inn i Barentshavet 7. september.

Disse skipene, basene og jagerflyene er en del av et stort militærprogram som tar sikte på å bygge et komplekst forsvarssystem for . Faktisk fortsetter NATO å forberede seg på en eventuell krig mot og bruker stadig mer aggressive manøvrer for å demonstrere sin militære styrke og evne.

Det som ennå ikke er klart, er årsaken til en slik alarm for en mulig krig. Tross alt, hva ville Russlands interesse for en krig mot Vesten (i NATO-programmer forbereder det seg på et mulig russisk angrep)? Den som viser mest fiendtlighet og ikke ser ut til å ønske noe vennlig forhold til Moskva, er nettopp den vestlige alliansen, og årsakene virker klare.

NATO er en militær organisasjon designet av utelukkende for å tjene amerikanske interesser. Alliansen ble opprettet i den kalde krigen, i en sammenheng med bipolaritet nettopp for å inneholde det sovjetiske fremrykket og garantere vestlige interesser.

Hva er formålet med eksistensen etter slutten av den kalde krigen, med tanke på at USA allerede har den globale dominansen? Bare for å bevare og videreføre et slikt hegemoni. Imidlertid er den amerikanske makten i betydelig tilbakegang, med flere fakta som viser fremveksten av en multipolar verden.

I møte med dette scenariet organiserer Washington, som leder NATO, maktdemonstrasjoner som bare er rettet mot å sikre Vesten sin evne til å opprettholde sin dominans i tilfelle en konflikt eller krig.

Dermed velges bestemte mål som fokus for disse demonstrasjonene, som Russland i Europa, i Stillehavet, Venezuela i Karibia. For hvert av disse målene investerer Washington i fra et geografisk nær land eller region, som Vest-Europa i russisk sak, India i kinesisk sak og Colombia i Venezuelasaken.

Faktisk har ingen av disse mållandene noen pretensjoner om å erklære krig mot USA, invadere Europa eller noe lignende. Disse fortellingene er skapt for å rettferdiggjøre farlige og dristige militære manøvrer hvis mål bare er å demonstrere makt.

Spesielt i Arktis har USA en historisk svakhet, med Russland som en rolle som regionalt hegemoni. Washington prøver i økende grad å få plass i den arktiske sonen, men de kan ikke reversere sin historiske tilbakestående alene, og avhenger dermed av en felles NATO-innsats.

Effekten av disse tiltakene er imidlertid ekstremt farlig. Russland kan ikke bare ignorere provokasjonene og akseptere at utenlandske styrker utfører manøvrer på grensen.

Moskva vil absolutt reagere med lignende øvelser, og som et resultat vil den diplomatiske krisen med USA utvides. Likeledes er de europeiske landenes rolle i Washingtons planer ustabil.

Slike militære manøvrer favoriserer ikke store europeiske interesser, men mange land med mindre militært potensial ser på NATO som en mulighet til å øke sin geopolitiske relevans og deretter følge alle alliansens programmer.

I Arktis er det imidlertid lite sannsynlig at all NATO-innsats vil lykkes, med russisk regional dominans som praktisk talt irreversibel under de nåværende forhold.

Lucas Leiroz er stipendiat i internasjonal rett ved Federal University of Rio de Janeiro. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på InfoBrics .

Du kan faktisk delta i den globale innsatsen for å ødelegge -organisert kriminell kabals evne til folkemord, samtidig som du nyter helsefrihet samtidig ved å boikotte Big Pharma for godt.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.