Planlagt værmodifisering

Operasjon Popeye
Project Popeye

Værmodifisering var en som en gang ble omfavnet av det amerikanske som et verktøy for å hjelpe både krigstid og . Imidlertid avtok interessen for evnen til å endre vær etter slutten av konflikten i Vietnam og ble tilnærmet ikke-eksisterende etter gjennomføringen av ENMOD-traktaten (ENMOD) i 1977, som forbød krenkende værmodifisering å oppstå over et stort område.

Med konfliktutbruddet i Sørøst-Asia økte den operative interessen for å endre vær for å kampoperasjoner. Målet med et slikt program ville være å oversvømme forsyningsruter som brukes av nordvietnameserne til Sør-Vietnam ved å så skyer i området. Mellom 1949 og 1978 utviklet China Lake konsepter, teknikker og maskinvare som med hell ble brukt i orkanavkorting, tåkekontroll og tørkehjelp.

Bruken av værmodifisering som et verktøy for krigføring var veldig mye et biprodukt av utviklingen for å bruke værmodifiseringsteknikker for fredstidens oppdrag. En metode som ble prøvd, men som senere ble forlatt av militæret, var bruk av tørris frø for å spre kald tåke. På slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet var spesialkonfigurerte WC-130-fly utstyrt med en tør isknuser og dispenser. På et typisk oppdrag ville slike fly fly et såmønster bestående av mellom 5 og 30 parallelle linjer, hver 5-6 miles lang og 0,5 til 1,5 miles fra hverandre. Dette mønsteret vil bli fløyet like over tåken i en avstand mellom 45 og 60 minutter mot vinden av området hvor det ble ønsket rydding, idet maskinen generelt doserte 15 kilo knust tørris per minutt. Hullet da, forhåpentligvis skulle drive over ønsket område til ønsket tid. Avkastningen på investeringen i disse operasjonene var betydelig. I løpet av vinteren 1969-70, for eksempel, koste tåkespredningsoperasjoner i USA via denne metoden $ 80 000, men sparte $ 900 000. Etter hvert som værmodifisering ble diskreditert på midten av 1970-tallet, ble imidlertid denne metoden forlatt.

Et værmodifiseringsprogram for utvalgte områder i Laos, som senere ble kjent som Project Popeye (også referert til som Operation Popeye), ble foreslått av Joint Staff Chiefs Staff 10. august 1966. Command of US Military Assistance Command, Vietnam (COMUSMACV) og sjefen for sjef for den amerikanske stillehavs-kommandoen (CINCPAC) gikk med på forslaget og anbefalte at det ble gjennomført i utvalgte områder i operasjonsområdet Tiger Hound i Laos. De felles stabssjefer ga godkjenning 1. september 1966, og henrettelsen ble gitt den 17. september 1966.

De felles stabssjefene godkjente prosjektet for å forlenge regntiden med skyfroing i Laos, som et middel til å nekte fiendens kjøretøy kommunikasjonslinjer. Ifølge etterretningskilder på den tiden var det en betydelig bevegelse av fiendtlige forsyninger og personell gjennom Se Kong-vannskillet og de perifere fjellområdene. Biltrafikk var en ofte brukt transportmetode, men den ble betydelig hemmet av dårlige veiforhold forårsaket av dårlig vær. Man håpet at skyfrøprosjektet ville føre til ytterligere forverring av infiltrasjonsveien.

Hovedmålet med Project Popeye var å skreddersy skyfrøteknikkene utviklet av Naval Ordnance Station, China Lake, California til de unike meteorologiske, terreng- og driftsmessige forhold som eksisterte i det aktuelle området, og deretter gjennomføre en operativ evaluering av konsept. Det ble anslått at den innledende delen, fase IA, ville ta 10 dager, bestående av foreløpige rekognoseringsflyvninger over operative områder, og noen prøveskyfrøplanter gjennomført for trening og korrekturprøving av operasjonsteknikker og fly. Den neste fasen, fase lB, ville vare i omtrent 35 dager og vil bestå av 50 caseprøver av tilfeldig utvalgte, men kontrollerte skyfrøoperasjoner.

Fase IB av Project Popeye startet 29. september 1966 og ble avsluttet 28. oktober 1966. En 56-saksprøve ble evaluert og mer enn 85 prosent reagerte i samsvar med prosjektteorien. Det var også bevis på bredere anvendelser av værmodifisering, for eksempel skyregn over havet for å redusere nedbør av vennlige krefter, skyfordeling ved overvåking for å forbedre synligheten til vennlige krefter og andre applikasjoner basert på taktiske operasjoner. Med tanke på suksessen til Project Popeye, anbefalte COMUSMACV umiddelbar fullskala implementering av Popeye-teknikken for å inkludere disse bredere aspektene.

Basert på erfaringer fra testen skrev Seventh Air Force en Popeye-plan for bruk av teknikken som et supplement til våpensystemene som deretter ble ansatt i teatret. Operasjonsplanen, basert på flyvåpenkontroll og gjennomføring av hele operasjonen, ble godkjent av COMUSMACV og av Joint Staff Chiefs, som videresendte den til høyere myndighet 5. desember 1966, med godkjenning for å gjennomføre prosjektet forventet tidlig i 1967.

fortsatte sine forsøk på værmodifisering etter de første Popeye-testene, og flygende regneproduserende oppdrag i løpet av 6 sørvestmonsunsesonger før prosjektet ble avsluttet 5. juli 1972. Opprinnelig ble 3 WC-130A-fly brukt i Popeye-oppdragene. Disse flyene ble konvertert til en værrekognoseringskonfigurasjon med AN / AMR-1-systemet, som er i stand til å motta informasjon fra dropondes. Flyene var imidlertid ikke konfigurert for prøvetaking i atmosfæren som WC-130B og WC-130E som var i bruk på det tidspunktet. I 1970 var WC-130As blitt returnert til standard C-130A konfigurasjon og erstattet av WC-130B og WC-130E på rotasjonsbasis. Fly droppet fotoflashpatroner inne i visse skyer, og stolte på frigjøring av sølviodid eller blyjodid i oppdateringen for å utløse frigjøring av fuktighet.

Til slutt viste det seg imidlertid umulig å bestemme mengden ekstra nedbør forårsaket av skysåsåing i stedet for andre faktorer, og dermed rettferdiggjøre det gjentatte utlegget. Defense Intelligence Agency estimerte at såing økte nedbør “i begrensede områder opp til 30 prosent over det som var forutsagt for de eksisterende forholdene,” men dette tallet var riktignok et resultat av “empiriske og teoretiske teknikker basert på enheter brukt og de fysiske egenskapene til luften massefrøet “- kort sagt, en vitenskapelig gjetning. Sensordata viste bare at fienden konsekvent opplevde vanskeligheter med å holde trafikken i bevegelse gjennom monsunregnet, et normalt problem for den tiden av året.

Fra tid til annen, spesielt i løpet av 1971, forsterket tropiske stormer enten regnværet knyttet til den sørvestlige monsunen eller forlenget regntiden utover dens forventede nærhet. Atmosfæriske forhold over enten Det indiske hav eller Sør-Kinahavet, snarere enn skyfrø over sørlige Laos, skapte disse tyfonene. Ironisk nok forstyrret tyfonindusert regn med skinnfrø, avkjøling av jorden og forhindret oppdatering av oppvarmet luft som var avgjørende for prosjektet.

Da denne innsatsen ble utsatt, tålte militæret imidlertid et enormt press og kritikk, spesielt fra kongressen. I løpet av 5 år etter den negative omtale, hadde amerikansk militærværmodifikasjonsforskning opphørt.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.